TOPNYHED:Nu er leverandøren af Danmarks nye NemKonto til 384 millioner kroner fundet - KMD ryger ud

Artikel top billede

Bruger dansk politi stille sms til overvågning af din telefon?

Dansk politi vil ikke fortælle, om man bruger usynlige sms-beskeder til at overvåge mistænkte. Men advokat mener, at det er lovligt at anvende teknologien.

I mandags kunne ComON fortælle om de såkaldte "stille" sms-beskeder, også kaldet "Silent sms" eller "stealthy ping", som sendes til mobiltelefoner og returnerer oplysninger om telefonens position - uden at beskeden dukker op på telefonen. Det fungerer næsten som en ping - man sender et signal til telefonen, som svarer tilbage og dermed afslører hvor den befinder sig.

I Tyskland har politiet indrømmet at man har brugt denne "stealthy ping" næsten 1,7 millioner gange til overvågning mellem 2006 og 2011. Det hollandske politi har også brugt stille sms siden 2006, og meget tyder på at det også bliver benyttet i Frankrig.

ComON har spurgt Rigspolitiet, om usynlige sms-beskeder også bliver anvendt i Danmark. Men politiet ønsker hverken at be- eller afkræfte, om man benytter denne teknologi.

"Rigspolitiet ønsker af præventive årsager generelt ikke nærmere at redegøre for, hvilke typer efterforskningsskridt vi anvender og hvornår vi anvender dem. I sagens natur efterforsker vi indenfor de rammer, der er udstukket i retsplejeloven," siger Niels-Otto Fisker, der er pressechef hos Rigspolitiet.

Formålet med de usynlige sms-beskeder er egentlig at hjælpe teleoperatørerne med at teste kvaliteten i deres netværk, men det har vist sig, at teknologien også er nyttig til overvågning. En mobiltelefon opdaterer sin position med regelmæssige mellemrum, men når en person bevæger sig, bliver denne information ikke opdateret med det samme. Ved at sende en stille sms kan man straks få telefonens position opdateret.

Advokat Kasper Heine fra BvHD mener ikke umiddelbart, at politiet krænker dansk ret hvis man anvender stille sms uden en kendelse.

"Der er tilsyneladende ikke tale om et indgreb i meddelelses-hemmeligheden (retsplejelovens § 780), og en stille sms medfører ikke andre indgreb (eksempelvis ransagning eller beslaglæggelse), som forudsætter en forudgående retskendelse. For en god ordens skyld nævner jeg, at hvis der er tale om indgreb i meddelelseshemmeligheden må sådanne indgreb kun foretages efter forudgående retskendelse (medmindre indgrebets formål konkret vil forspildes)," forklarer Kasper Heine.

Han tilføjer at der kan være en persondataretlig vinkel på problemstillingen, men generelt er politiets efterforskning undtaget fra persondatalovens regler.

Den stille sms er kun én af flere metoder til at overvåge mobiltelefon-brugere. En anden er den såkaldte IMSI Catcher, hvor man kan "fange" signaler fra mobiltelefoner i nærheden og dermed registrere telefonernes kortnummer (IMSI) og apparatnummer (IMEI). I Tyskland har forfatningsdomstolen tidligere afgjort at det er lovligt at anvende denne teknologi, fordi indholdet i kommunikationen - altså samtalerne og beskederne - ikke bliver registreret. Dermed bliver meddelelses-hemmeligheden altså ikke krænket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere