Artikel top billede

Bruger dansk politi stille sms til overvågning af din telefon?

Dansk politi vil ikke fortælle, om man bruger usynlige sms-beskeder til at overvåge mistænkte. Men advokat mener, at det er lovligt at anvende teknologien.

I mandags kunne ComON fortælle om de såkaldte "stille" sms-beskeder, også kaldet "Silent sms" eller "stealthy ping", som sendes til mobiltelefoner og returnerer oplysninger om telefonens position - uden at beskeden dukker op på telefonen. Det fungerer næsten som en ping - man sender et signal til telefonen, som svarer tilbage og dermed afslører hvor den befinder sig.

I Tyskland har politiet indrømmet at man har brugt denne "stealthy ping" næsten 1,7 millioner gange til overvågning mellem 2006 og 2011. Det hollandske politi har også brugt stille sms siden 2006, og meget tyder på at det også bliver benyttet i Frankrig.

ComON har spurgt Rigspolitiet, om usynlige sms-beskeder også bliver anvendt i Danmark. Men politiet ønsker hverken at be- eller afkræfte, om man benytter denne teknologi.

"Rigspolitiet ønsker af præventive årsager generelt ikke nærmere at redegøre for, hvilke typer efterforskningsskridt vi anvender og hvornår vi anvender dem. I sagens natur efterforsker vi indenfor de rammer, der er udstukket i retsplejeloven," siger Niels-Otto Fisker, der er pressechef hos Rigspolitiet.

Formålet med de usynlige sms-beskeder er egentlig at hjælpe teleoperatørerne med at teste kvaliteten i deres netværk, men det har vist sig, at teknologien også er nyttig til overvågning. En mobiltelefon opdaterer sin position med regelmæssige mellemrum, men når en person bevæger sig, bliver denne information ikke opdateret med det samme. Ved at sende en stille sms kan man straks få telefonens position opdateret.

Advokat Kasper Heine fra BvHD mener ikke umiddelbart, at politiet krænker dansk ret hvis man anvender stille sms uden en kendelse.

"Der er tilsyneladende ikke tale om et indgreb i meddelelses-hemmeligheden (retsplejelovens § 780), og en stille sms medfører ikke andre indgreb (eksempelvis ransagning eller beslaglæggelse), som forudsætter en forudgående retskendelse. For en god ordens skyld nævner jeg, at hvis der er tale om indgreb i meddelelseshemmeligheden må sådanne indgreb kun foretages efter forudgående retskendelse (medmindre indgrebets formål konkret vil forspildes)," forklarer Kasper Heine.

Han tilføjer at der kan være en persondataretlig vinkel på problemstillingen, men generelt er politiets efterforskning undtaget fra persondatalovens regler.

Den stille sms er kun én af flere metoder til at overvåge mobiltelefon-brugere. En anden er den såkaldte IMSI Catcher, hvor man kan "fange" signaler fra mobiltelefoner i nærheden og dermed registrere telefonernes kortnummer (IMSI) og apparatnummer (IMEI). I Tyskland har forfatningsdomstolen tidligere afgjort at det er lovligt at anvende denne teknologi, fordi indholdet i kommunikationen - altså samtalerne og beskederne - ikke bliver registreret. Dermed bliver meddelelses-hemmeligheden altså ikke krænket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere