Efter den seneste tids kritik af umenneskelige forhold hos kinesiske Apple-leverandører som Foxconn er det nu den sydkoreanske Samsung-koncern, der er kommet på anklagebænken. Samsung er både en konkurrent og leverandør til Apple. Koncernen anklages for at være skyld i flere dødsfald blandt sine ansatte. Der er angiveligt brugt forbudte, giftige substanser i Samsungs fabrikker - uden at de ansatte er blevet informeret.
Samsung blev sat i gabestokken under Public Eye Awards, der blev uddelt i sidste uge i forbindelse med finanstopmødet i den schweiziske bjergby Davos. Her kårer Greenpeace hvert år verdens værste virksomheder.
Internet-brugerne kunne stemme om deres "favoritter" og flest stemmer (25.041) gik til Vale, som er ved at bygge en gigantisk dæmning i Amazonas. Mindst 40.000 lokale indbyggere skal tvangsflyttes for at skaffe plads til dæmningen. På andenpladsen (24.254) kommer japanske Tepco, som står for driften af det uheldsramte atomkraftværk Fukushima i Japan.
Men tredjepladsen (19.014 stemmer) går til Samsung. Nu har sydkoreanerne hverken fældet en regnskov eller sprængt et atomkraftværk i luften, men Public Eye-arrangørerne hævder at Samsung er skyldt i mindst 50 dødsfald blandt sine unge arbejdere. Trods klare beviser har Samsung afvist ethvert ansvar og forsøgt at diskreditere de afdøde og syge - mindst 140 arbejdere skulle være ramt af kræft.
"Samsung har en 50-årig historie som er kendetegnet af miljøforurening, undertrykkelse af fagforeninger, bestikkelse og skatteunddragelse. Samsungs magt i Sydkorea er så stor, at mange borgere taler om "Samsung-landet"," hedder det i denne udtalelse fra Public Eye.
I en enkelt fabrik er der sluppet giftigt gas ud 46 gange på et år - uden at arbejderne er blevet advaret, hævdes det. Samsung påstod i 2004 at man havde droppet PVC og de udskældte bromerede flammehæmmere fra sine produkter, men det var løgn. Der er fundet spor af benzol på fabrikkerne - selvom Samsung afviser at man anvender det kræftfremkaldende middel.
Ligesom Apple har Samsung kun reageret med en kortfattet kommentar, hvor man understreger at arbejdernes helbred har en høj prioritet.
Sidste sommer blev Samsung dømt til at betale erstatning til to kræftramte arbejdere i Sydkorea, men klagerne fra fire andre arbejdere blev afvist. Samsung kunne senere fremlægge en undersøgelse der frikender selskabet. I august lovede Samsung så at man vil betale til syge arbejdere og familierne til afdøde - i nogle tilfælde op til en halv million kroner per person.
Samsung er hårdere ramt af kritikken end Apple, fordi dødsfaldene er sket blandt selskabets egne medarbejdere. Apple har ikke sine egne fabrikker i Kina - alt bliver produceret hos Foxconn og andre leverandører.