Ægte Linux-kode
Borland er klar til at lancere Kylix, der reelt er en komplet kopi af det populære udviklingsværktøj Delphi - blot til Linux. Produktet bliver lanceret i USA i denne uge, mens vi i Danmark får det 14. februar.
Der har været ventet med længsel på dette værktøj, fordi der reelt er tale om første rigtige visuelle RAD-udviklingsværktøj til Linux. PC World Online har set på en sen betaversion, og vi er imponerede. Produktet er en tro kopi af Delphi med alt hvad der hører sig til som visuel debugger, two way-tools (hvilket vil siige at udvikleren kan skifte i mellem visuel og kodebaseret udvikling), avancerede komponenter og integration til databaser. Forskellen er naturligvis, at Kylix laver ægte (native) Linux-kode, mens Delphi laver Windows-kode.
Første version kommer til at hedde Kylix, og der er tale om en Delphi-klone, hvilket vil sige, at sproget er Object Pascal. Borland har lovet en C++ version ligesom til Windows, men den vil nok komme seks til otte måneder efter Kylix.
Kylix er baseret på bibliotektet Qt fra norske Trolltech, som også bruges under brugergrænsefladen KDE. Det var tidligere et problem, da Qt ikke var ægte open source, men den detalje er nu historie. Kylix vil i øvrigt understøtte de fleste store Linux-distributioner som Red Hat, SuSE og Mandrake. Debian er dog ikke at finde på listen, hvilket betyder, at Corel Linux ikke kan bruges.
Kommercielt produkt
Kommercielt produkt
Udviklingsværktøjet bliver umiddelbart et kommercielt produkt. Der bliver i første omgang tale om to versioner: En Desktop-version på 6.000 til 7.000 kroner - og Server-version til et femcifret beløb. Borland lover dog, at der kommer en gratis version kaldet Open Edition til senere. Den kan kun bruges til at lave open source-programmer med.
Borland er ikke nye i Linux-miljøet. Firmaet har i årevis kæmpet for at komme væk fra afhængigheden af Windows - og konkurrencen med Microsoft. Det er dels sket med Java, og dels med Linux-produkter. I forvejen har Borland databasen InterBase (der er open source), CORBA-produktet VisiBroker, udviklingsværktøjet JBuilder samt Application Server, der er en Java EJB-server.
Kylix vil få samme stærke integration til databaser, som Delphi har. Der bliver dog logisk ikke tale om Windows-teknologi, så Borland har måttet lave sin egen grænseflade. De to små versioner af Kylix vil kunne bruge InterBase og MySQL, mens den dyre Server-version også vil kunne bruge IBM's DB2 og Oracle.
Komponentbibliotek
Nyt komponentbibliotek
Delphi er baseret på komponentbiblioteket VCL, men det er bundet så tæt til Windows, at det ikke kan flyttes. Borland har derfor lavet et nyt komponentbibliotek med navnet CLX, der reelt både ligner og fungerer som VCL.
Man vil ikke umiddelbart kunne tage et Windows-baseret Delphi 5-projekt og oversætte det i Kylix, men det skulle blive muligt at flytte projekter - dog med noget manuelt arbejde. Delphi version 6, der kommer om nogle måneder, vil have både VCL og CLX. Så kan udviklerne vælge VCL til rene Windows-projekter, og CLX til projekter, der skal flyttes. Til den tid vil projekterne kunne flyttes umiddelbart, hvis man altså afholder sig fra at kalde API'erne direkte.
Borland siger, at CLX faktisk også kører på Unix-platforme som Solaris. I øjeblikket er det ikke et produkt, men firmaet forventer at kunne flytte det senere.