Stille! Dæmp støjen i din pc

Vi viser her, hvordan du reducerer støjen inde i din pc. Det forudsætter, at du ikke er bange for skruetrækkere og brudte garantier.

Støj og advarsel

Har du en meget støjende stationær pc, findes der en række tekniske muligheder for at fjerne støjen. Vi peger her på løsninger, som du kan bruge, når du vil skaffe dig stilhed til dit videre computerarbejde.
I den forrige artikel beskrev vi støjkilderne generelt, nu skal vi ind i pc'en for at fjerne eller dæmpe støjen. Vi bliver dog nødt til at starte med to advarsler.

Farvel til garantien?

Almindelige forbrugere og store virksomheder, der køber mærkevarer med serviceordning, kan ikke tillade sig at skille pc'erne ad. Laver du indgreb i maskinen, da frafalder garantien på produktet som helhed hos mange leverandører. Dog vil du stadig kunne fastholde garantier på de enkelte dele som processorer og harddiske under forudsætning af, at du ikke laver operationer, der skader disse dele. Er du i tvivl om garantiens dækning, skal du spørge først.

Dertil kommer det forhold, at visse mærkevarer fra Compaq, IBM og tilsvarende leverandører har deres egen mekaniske udformning. Der bruges eventuelt specialudformede enheder, så de lydløse alternative produkter du kan skaffe, passer ikke ind i dem.

Advarsler til nybegyndere

Din anvendelse af følgende forslag sker på eget ansvar. Men vi skal dog alligevel starte med basalt råd til nybegyndere, der ikke er trænet i at arbejde med pc'ens indre.

De fleste pc'er kører glimrende uden kabinettet monteret. Du godt have maskinen tændt uden kabinet, så du lettere kan se og specielt høre, hvad der larmer. Strømforsyningen er monteret i sin egen kasse, så der er ikke risiko for, at du får fingre i 220 volts ledninger. Men du skal passe på med at røre elektronikken, fordi statisk elektricitet fra dig kan brænde komponenterne af.

Desuden har mange pc'er et støjfilter på 220 volts netledningen. Støjfilteret har som konsekvens, at der ligger en 110 volt spænding på kabinettets stel. Den trækker ikke meget strøm, så hvis du kun rører ved kabinettets metal, vil du næppe mærke det. Men tager du med den anden hånd fat på et vandrør, får du et smæk over fingrene. Det er kun problem for dem, der ikke har elektrisk jordledning på computerinstallationen (stik med tre ben), fordi jordforbindelsen sikrer nul volt på kabinettets stel.

Den bedste løsning er, at du forbinder kabinettets metal med for eksempel et vandrør, så det jordes til elektrisk nul, samtidig med at du tager en godt tag om det, så du jorder al din statiske elektricitet.

Professionelle reparerer pc'er på underlag, der er forbundet til jord, og som de forbinder til sig selv. Det beskytter både tekniker og pc'en imod elektriske chok.

Strømforsyning

Første kig ind i kassen

Når du har skildt computeren ad, kan du ved selvsyn høre og se, hvad der støjer. I forrige artikel gennemgik vi generelt, hvor støjen kommer fra. Først kan du identificere støjkilder som diske og ventilatorer. Men husk også at se på ting, der kan bidrage til raslende og vibrerende støj. Løse genstande kan rasle støjende, når ventilatoren blæser på dem. Tynde plader støjer mere end solide plader. Fastspænder du de løse ting, reducerer du støjen.

Ventilatorer

Billige ventilatorer har motorer, der er små og er uden større kraft. Derfor kører de hurtigere, hvilket giver dem en lys og mere skinger lyd. Stærkere ventilatorer kan køre langsommere, og de afgiver en mere dyb brummende snurren.

Hastigheden af ventilatoren bestemmer, om der kommer en brummende lyd fra den langsomme ventilator eller en høj mere skrigende lyd fra den hurtige ventilator.

Du kan med stor fordel enten udskifte ventilatoren til processoren eller nedsætte dens rotationshastighed ved at sænke spændingen. I de fleste tilfælde vil en udskiftning være det bedste og mest sikre, da de nye processorer brænder megen varmeenergi af. Der er mange forskellige priser på ventilatorer fra de billige til 50-75 kroner til flere hundrede kroner. Men i alle tilfælde er det en minimal del af pc'ens samlede pris.

En del nye grafikkort kommer med ventilatorer, der skal køle den grafiske processor. Du kan også her overveje at skifte ventilatoren til en støjsvag model. Men umiddelbart er løsningen at vælge et grafikkort, der ikke behøves ventilator. I øjeblikket kan det være vanskeligt at finde alternative ventilatorer, som passer til grafikkort.

Strømforsyningen

I strømforsyningen sidde en ventilator, der blæser luften ud af kabinettet. Det er ofte en af de største støjkilder, netop fordi luftstrømmen sendes ud af kabinettet.

Den første løsning er at købe en anden og mere lydløs strømforsyning. Men alternativt kan du gå skridtet videre, at udskifte ventilatoren inde i den. (Pas på nu er du tæt ved 220 volt)

For mange år siden var jeg med til at skille strømforsyningerne ad i pc'er fra en meget stor leverandør, som vi brugte på en stor statsinstitution. Med skruetrækker og knivtang monterede vi nogle "low noise" regulatorer. Det var små enheder, der registrerede temperaturen, og regulerede spændingen ned på ventilatoren, hvilket sænkede hastigheden. Det dæmpede støjen tilsvarende markant, og disse pc-bordmodeller blev meget mere stilfærdige. Hvis temperaturen steg, blev hastigheden reguleret op igen.

Med en zenerdiode på et par volt sat ind på ventilatorens spændingsforsyning kan du reducere spændingen til ventilatoren ned, så den kommer ned i mere rolig rotationer. Men zenerdioden har ingen temperaturregulering. Du finder den type komponenter hos en elektronikforretning.

Harddisk og power

Harddiske og power management

Før vi gør et stort fysisk problem ud af harddiskene, skal du huske, at du kan få harddiske og skærmen til at "sove". Det sker på to niveauer: I BIOS opsætningen af hardware og i styresystemet. I BIOS Power Management, som findes ved at gå ind i BIOS-setup under opstarten af maskinen, kan du indstille pc'ens strømstyring.

I Windows finder du funktionen under Kontrolpanel, hvor du skal klikke på Strømstyring. Her kan du definere, at efter et stort eller lille antal minutter uden disk-henvendelser skal maskinen sætte harddisken til at sove. Så slukkes motoren, og den falder helt til ro. Ulempen er naturligvis, at næste gange du starter processer, som skal bruge harddisken, bliver der en ventetid indtil diskene igen er oppe i korrekt rotationshastighed. Men det er en simpel metode til at få stille pauser under arbejdet. Har pc'en flere harddiske, kan de standses individuelt hver for sig på nye maskiner.

Kører din pc i døgndrift, er det vigtigt at tune disse indstillinger. Med dem kan du få maskinen til at sove i en periode, hvorved både effektforbruget og varmeudviklingen falder. Varmeproblemet bliver mindre, når maskinen kan gå i dvale nogle timer i døgnet, når der ikke er brugere, der skal betjenes.

Taler vi om om en server, hvor svartiden ikke er kritisk, kan du bruge Wake-on-LAN netkort. Denne konstruktion er i stand til at tænde og starte en pc, når der kommer en forespørgsel på netværket. Så kan maskinen lukkes helt ned, og passivt vente på forespørgsel fra netværket, hvorefter netkortet vækker pc'en til live.

Støjende harddiske

Der fremstilles i dag harddiske, som er ganske lydløse. Det vil sige, at du kan få lavt støjniveau ved at udskifte harddisken med mindre støj.

Desuden kan vi afskærme harddisken lydmæssigt. Diskene er skruet fast i kabinettet, der typisk er lavet af metal, og som derfor er glimrende til at transportere lyden til dig. Vi kan bryde denne transmission af støj ved at give harddisken et elastisk ophæng, således at vibrationer fra disken opsuges af den elastiske montage.

Du kan gøre dette på flere forskellige måder, alt efter hvad der er praktisk i situationen. Er der ikke meget plads er gummiskiver en nem løsning. De skal puttes ind mellem disken og chassiet. Du kan også ophænge hele harddisken i gummielastikker.

Kabinettet

Kabinettet kan bidrage mere eller mindre til at dæmpe støjen. I meget uheldige tilfælde kan resonanser endog forstærke støjen.

Du kan omvendt isolere kabinettet. Der kan monteres støjdæmpende materialer på de frie flader på indersiden af kabinettet. Selvom der kan bruges samme materiale som ved isolering af højtalere, så vælg noget støvfrit. Hvis kabinettet er lavet af tynde plader, så er anvendelsen af blygummi en god ide.

Når du har isoleret kabinettet grundigt indvendigt, så al lyd opsuges, skal du overveje varmen. Isolering af lyd giver også isolering af varmen, så den kogende processor får det mere varmt end før. Du skal kontrollere, at ventilatorerne er kraftige nok til at få varmen ud. Du kan som en første fornemmelse mærke efter med hånden - mærk på processoren, mærk luften som blæses ud fra strømforsyningen, læg hånden på kabinettet. Det er ingen klar måling, men hvis du brænder dig, da har du et problem.

Hvis du på dette punkt er kørt fast uden tilfredsstillende løsninger, så vil næste forslag være at købe en lydløs strømforsyning med større ventilator. Du skal sikre dig en, som passer til din maskine.

Lykkes dette heller ikke bliver næste forslag yderlig radikalt: Skaf et lydløst kabinet. Hvorefter løsningen består i at flytte al elektronik over i den nye kasse.

Skærm og links

Lad skærmen i fred

Skærmen støjer sjældent. Jeg har dog mødt modeller, som udsender en irriterende vislende lyd, ganske som om deres gasforbindelse var utæt. Men på dette punkt skal du være professionel teknikker for at kunne gøre noget fornuftigt. Man må kraftigt advare imod indgreb i skærme, og faktisk vil en vislende lyd være tegn på, at der kan være noget galt med skærmen. Du må her spørge leverandøren om problemet.

Skærmen har stor spænding på billedrøret, men det er kun en lille effekt, der brændes af her. Derfor er skærmens behov for køling mindre end pc'ens. Den høje spænding produceres af en generator, der kører i høj frekvens. Den kan i nogle tilfælde udsende en vislende lyd. Men her må vi kraftigt fraråde dig, at du piller ved det. Der er spændinger på mange tusinde volt, og det er ikke nok at slukke skærmen. Det store billedrør er i stand til at holde spændingen på tusinder af volt efter afbrydelse, og putter man fingrene i det, da aflades spændingen gennem pilfingeren. Det slår hårdt, og kan i ekstreme tilfælde slå hjertet ud af rytme.

Yderligere oplysninger

Der er en lang række pc-forretninger, der har tilbehør til ovenstående. Det gælder blandt andre DataNord og Zitech. Firmaet webconsult har specialiseret sig i dæmpning af pc-støj, og giver gode råd på web-siden: http://asp.webconsult.dk/nc_pcnoise.asp.

I nyeste nummer af ugebladet Ingeniøren behandles støj-problemet, hvor der henvises til et tysk web-sted med løsninger til støjbegrænsning som kølere, isolering, kabinetter, ventilatorer, strømforsyninger og andet. Adressen er: http://www.noisecontrol.de/.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere