Dæmp de støjende pc'er

Støjer din pc for meget? Vi forklarer her hvor lyden kommer fra, og hvad du kan gøre ved det, så dit pc-arbejde bliver mere fredeligt.

PC-støj

Vi ser her på, hvorfor mange pc'er støjer, og hvad du kan gøre for at få ro til arbejdet.

Pc'erne kommer ind alle vejene. Kontorerne bliver fyldt med maskinerne, mens private forbrugere får pc'er i stuen, på barneværelset, og i soveværelset er der også nogen, der placerer dem. Med pc'erne kommer støjen fra dem.

Det er ikke støj med højt lydniveau, men når maskinerne kører hele tiden, er det irriterende med dens konstante snurrende lyd. Hvis der er mange maskiner stuvet sammen i små lokaler, eller når den ene part vil sove, mens en anden i samme lokale vil surfe på Internet, så bliver maskinernes konstant snurrende lyd generende.

Hvorfor støjer pc'er?

Sammenligner vi pc'en med stereoanlægget og fjernsynet kan det undre, at pc'en støjer. Når pc'en støjer mere end andre elektroniske apparater, skyldes det pc'ens roterende enheder. Kilden til støjen er ventilatorer og diske. Harddiske er opbygget af roterende skiver, der snurrer hele tiden. Ventilatorerne skal skaffe strømforsyning, CPU og grafik af med varmen.

Det er meget forskelligt, hvor meget pc'erne støjer. Man kan købe modeller, der er særligt konstrueret med henblik på at støje minimalt. På den anden side har producenterne af diske øget rotationshastigheden for at øge drevenes hastigheden og kapacitet. En konsekvens heraf er, at en del af dem udsender en lyd i højt frekvensområde, som giver en mere gennemtrængende støj.

Processorfabrikanterne konkurrerer løbende om at øge clock-frekvensen for såvel den centrale processor som for grafikprocessorerne. Med højere og højere clock-frekvens, bliver der brændt mere og mere energi af. Hvor 8088-processorne i de første pc'er kunne klare sig uden nogen form for køling, så skal dagens kogende varme processorer have store ventilatorer til at skaffe sig af med overskydende varme. Faktisk er det arbejdstemperaturen, som sætter den øvre grænsen for clock-frekvensen. Det vil sige, at hvis du kan give processoren bedre køling, da kan du øge clock-frekvensen yderligere.

Det er dog ofte ventilatoren i strømforsyningen, der giver det store bidrag til støjen uden for kabinettet.

Diskettedrev og cd-rom drev kan også støje. Men det sker, når drevene arbejder, og her kan det faktisk være behageligt, at man hører "at der sker noget". I en periode blev der leveret meget støjende cd-rom-drev, fordi de skulle køre hurtigere. Det burde dog ikke være noget problem at finde støjsvage modeller i dag.

Den værste støj er den permanente støj fra pc'er, der kører i døgndrift på arbejdspladser og hjemme.

Mindre støj

Flere problemer

Hvor meget støjen generer, afhænger af mange andre forhold. Hvis ventilatorerne og diskene sidder gemt inde i en støjdæmpet kasse, lægger du ikke mærke til dem. Omvendt kan støjen blive forstærket og udbredt med uheldige resonanser. Resonanser kender du fra en guitar, hvorden den anslåede streng udsender høj og tydelig lyd. Men det er guitar-kassens rum, der forstærker lyden, så den høres i hele rummet. Hele guitarens kasse udsender lyden, hvor strengen selv ikke lyder så højt.

Det samme gælder din pc. Opstår der resonanser omkring ventilatorer og diske, da kan resultatet være, at støjen er højere udenfor på din plads, end tilfældet er ved kilden. Hårde flader giver større resonans end bløde overflader.

De første simple forholdsregler

Der er simple muligheder for at reducere støjen ved at indrette arbejdspladsen. Du kan stille pc'en væk, ind under skrivebordet eller ind i et hjørne. Hvis pc'en står på skrivebordet i ørehøjde, rammes du direkte af støjen. Hvorimod pc'en der er hengemt i et hjørne, får sin støj dæmpet af omgivelserne.
Derfor er støjen fra bærbare computere endnu mere kritisk, da man sidder direkte med dem i hænderne.

Du kunne overdække computeren med en støjdæmpende dyne. Men pas nu på, for så øger du problemet med varme. Kunsten er at dæmpe støjen, samtidig med at pc'en kan komme af med sin varme.

Markedet for støjsvage pc'er

For få hundrede kroner kan producenterne sætte bedre og mere støjsvage ventilatorer i maskinerne. Men når kunderne på markedet køber efter den mindste pris og den højeste frekvens på processoren, er det typisk et sted, hvor producenterne sparer. Men omvendt er der i dag et marked for støjsvage pc'er for de forbrugere, der vil betale ekstra for det.

Du kan købe pc'er, der er meget støjsvage. Du skal dog være forberedt på, at du kommer til at betale for det. Det kan enten være med en kontant ekstrapris, eller ved at akceptere mindre ydelse i pc'erne.

I kontormiljøer med tynde klienter er der langt mindre støjproblemer, da de tynde klienter ikke indeholder blæsere eller mekaniske dele. Tynde klienter er små computere, der udnytter en central server placeret andetsteds. Denne løsning kan vælges af hensyn til støj i kontoret, men dette valg udgør samtidig en radikal anden it-strategi end de traditionelle tykke Windows-pc'er i netværk.

Maskiner der bygger på RISC-processorer har heller ikke de samme problemer, da RISC-processorer i almindelighed ikke udvikler så meget varme som CISC-processorer.

I den næste artikel ser vi på, hvad du selv kan gøre ved din pc. Der er nemlig mange ting, som du selv kan udskifte. Men betingelsen er, at du ikke er bange for at bruge skruetrækkeren. Du må også acceptere, at en eventuel garanti ryger, så snart du har skilt computeren ad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere