Det amerikanske firma E-data hævder at have patent på den download-metode, som mange musiktjenester på nettet benytter sig af.
Firmaet fører nu en retssag mod Microsoft og Tiscalis music on demand-tjeneste OD2 i Tyskland.
Patentet omfatter i realiteten download og optagelse af blandt andet film, musik og tekst fra en computer til et fysisk medium - for eksempel en cd, forklarer Gerry Angowitz hos E-data.
Lovlige tjenester først for skud
Patentet bliver ifølge E-data krænket, hvis brugerne "anvender en autorisationskode" for at overføre musik fra et "fjerntliggende sted".
Dermed er det de lovlige musiktjenster, der først står for skud.
Patentet blev taget i 1985 og er siden udløbet i USA, men endnu ikke i Europa.
Derfor regner E-data også med at føre retssag mod OD2 i de ni andre europæiske lande, selskabets har taget patent i.
Intet dansk patent
E-data har ikke patent på metoden i Danmark.
I 1999 tabte selskabet en sag i USA, fordi formuleringen i patentet var for snæver til at omfatte internettet.
Men dommen blev anket, og i 2001 fastslog retten, at patentet omfattede downloads til papir eller cd'er, men ikke harddiske.
På grund af landets størrelse har E-data valgt at føre sagen mod OD2 i Tyskland, og selskabet har valgt en domstol i Mannheim, hvor der er kort sagsbehandlingstid.
Så sagen skulle være afgjort om 6-8 måneder, vurderer selskabet.
Advarer Apple
Patentholderen, E-data, har tidligere sagsøgt hollandske Satellite Newspapers, som distribuerer digitalt indhold fra aviser til salgssteder som for eksempel kiosker i hotellobbyer.
E-data har også været i kontakt med Apple, i forbindelse med Apples iTunes-site og advaret om, at hvis iTunes åbner i Europa uden licens fra E-data, kan Apple også forvente at blive sagsøgt.
Hvis E-data ender med at vinde retssagerne, vil selskabet overhale Microsoft i licensindtægter, vurderer en forsvarsadvokat hos et af de sagsøgte selskaber.