Ny harddisk på gammel pc

Som vi viste i en nylig artikel, kan en harddiskskuffe give adgang til 50 mobile gigabyte. Men en ny harddisk kan ikke altid køre på gammel pc'er. Her giver vi en løsning, og yderligere en ide til anvendelse af skufferne.

Problemet

I forrige artikel viste vi, at en mobil harddisk i en skuffe kan give adgang til 50 gigabyte, som man så kan flytte rundt imellem flere maskiner. Men i mange tilfælde kan der opstå en konflikt, fordi det ikke altid er sikkert, om nye store harddiske kan køre på gamle computere. Problemet omtales generelt i artiklen: Sådan installerer du en ny harddisk. Vi giver her konkret eksempel med en løsning.

Billige megabytes giver større risiko

Når du køber en ny harddisk, får du flest megabyte for pengene ved at købe de store harddiske på 20-60 gigabyte. På den anden side er det sikrest at holde sig til 8 gigabyte, hvis harddisken også skal køre på ældre maskiner. På gamle computere kan den basale BIOS-software på bundkortet ikke styre harddiske, der er større.

Hvis der er tale om en væsentligt ældre maskine, mere end 2-3 år gammel, kan selv 8 gigabyte være for meget. Men så kan det begynde at blive et problem at skaffe nye harddiske, der er tilstrækkelig små.

Vi prøvede en økonomisk fordelagtig løsning med en IBM Deskstar på 46 gigabyte til under 1800 kroner. Men ups - den gik ikke. På en Pentium-pc med et par år bag sig, startede maskinen op - og blokerede i opstartsrutinen, hvor den skulle checke harddisken. Pc'en var fuldstændig låst. Maskinen gjorde det, som IBM kalder en "33 gigabytes lock" på grund af intern begrænsning i BIOS på bundkortet.

Begrænsninger

Konflikten med hardiskens størrelse finder vi to steder i pc-systemet:

  • Styresystemet skal kunne håndtere harddisken
  • Bundkort med BIOS og styrekredse skal kunne styre harddisken

    Det første er lettest overstået. DOS og Windows havde i sin tid en øvre grænse for størrelsen af harddiske på 512 megabytes. Begrænsningen lå i deres FAT16-filsystem. FAT betyder File Allocation Table, som er en tabel over, hvor harddiskens filer ligger rent fysisk. I FAT16 var der 16 antal bits afsat til hver enhed, hvilket satte en øvre grænse på 128 megabyte for diskenes størrelse. Ved at øge den såkaldte cluster størrelse fra 2K til 8K, fik man den maksimale grænse op på 512 megabyte.

    Den grænse blev først brudt med Windows 95 OSR2 (OEM Release 2). Her indføres FAT32, hvor den øvre grænse for diske er 2 terabytes (2.000 megabytes), hvilket skulle være rigeligt for den nærmeste fremtid.

    FAT32-harddiske i skuffer kan altså ikke kan køre på pc'er med gamle Windows-versioner som Windows 3.11.

    Men den anden grænse sættes af hardware-systemet, som styres af BIOS-kredsen. Bundkortet med BIOS og disk-kontroller skal kunne håndtere harddisken.

    Løsning

    Løsninger

    I ovennævnte situation, hvor der er konflikt mellem bundkortets BIOS og harddisk, er der tre forskellige løsninger:

  • Du opgraderer bundkortets BIOS, eller skifter hele bundkortet.
  • Brug en intelligent host adapter som diskkontroller
  • Du indlæser et lille program på harddisken, som løses konflikten.

    I den første løsning skaffer du ny BIOS-software, som kan klare de nye harddiske. Det forudsætter, at du har en del styr på bundkort og BIOS, da der er risiko for ubehagelige overraskelser. Du finder som regel anvisning og software til løsningen på web-siderne hos BIOS- og bundkort fabrikanterne.

    Løsningen hos IBM

    Idet vi også forbigår den anden løsning, ser vi lidt nærmere på den tredje, billige og nemme løsning. Her indlæses der et lille program på harddisken, som styrer udenom konflikten. Printet på IBM-harddisken stod der en web-adresse, hvor man finder løsninger til den type problemer: http://www.ibm.com/harddrive. Herfra bliver du ført over til IBM's websider om harddiske, der indeholder produktbeskrivelser og teknisk support. Det sidst omfatter dokumentation af teknologien. Her finder man også forklaringen på, at visse BIOS ikke kan håndtere store harddiske. Og at du derfor bør opgradere BIOS-softwaren.

    Af utallige dokumenter hos IBM finder du god teknisk vejledning i denne FAQ: Hard disk drive frequently asked questions.

    Til det helt aktuelle problem tilbyder IBM download af programmet Disk Manager Disk Go. Introduktionen til løsningen ligger på web-siden: AWARD BIOS 4.5x 33.8GB Limitation. Der gives også en klar brugsanvisning, som vi ikke skal gå i detaljer med her.

    Ideen er, at du henter en lille programpakke fra IBM. Du starter maskinen op med harddisken i, men du slår den nye disk fra i BIOS-setup (den kommer du sædvanligvis ind i ved at taste delete under power-on opstarten, og ved at bladre i menuerne, som dukker op). Efter maskinen er startet op udenom disk-lock'en, kører du programmet fra IBM fra DOS-prompt, som de beskriver. Nu kan Disk Manager-programmet se harddisken (som maskinen ikke kan se) - og programmet putter nu det såkaldte Ontrack's Dynamic Drive Overlay indpå harddisken. Så går du ud igen, og slukker pc'en.

    Efter reboot af pc sættes harddisken til 'Auto' i BIOS-setup. Det lille program fra Ontrack, som hardisken afleverer ved opstart, løser nu konflikten mellem harddisk og BIOS. Efter dette punkt kørte min harddisk perfekt.

    De andre harddisk-producenter har en tilsvarende service på Internet.

    Mange styresystemer i mange skuffer

    Alternativ anvendelse af harddiskskuffer

    Harddiskskufferne blev i foregående artikel anbefalet til mobile data. Du kan alternativt bruge samme skuffeløsning til den primære master-disk. Det er den harddisk, der indeholder det styresystem, som starter op når computeren tændes.

    Ved at montere den primære disk i en skuffe, kan du udskifte computerens styresystem. Styresystemet skal konfigureres til den aktuelle maskine, og bliver ikke bærbart i den forstand. Men til gengæld kan du skifte styresystem blot ved at skifte skuffe. Du kan have én skuffe med Windows 98, en anden skuffe med Windows 2000, én med Windows NT, en skuffe med et Linux-system - og så en FreeBSD-disk til om søndagen. Det er rigtig plug-and-play for nørder.

    Det betyder også, at du kan køre løs med eksperimenterne. Når pc'en er gået helt i sort, skifter du harddisk til dit faste stabile system, hvor du får lavet de opgaver du skulle med den stabile konfiguration.




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Despec Denmark A/S
    Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere