En sag om fire illegale IT-specialister fører nu til, at Udlændingestyrelsen meldes til politiet og til Folketingets Ombudsmand. Det er fagforbundene HK og Prosa, der tager det drastiske skridt.
- Udlændingestyrelsen har ikke administreret loven ordentligt, og vi vil gerne have en afklaring af, hvad der er sket, siger Karin Retvig, formand i HK Privat om anmeldelsen.
Fire IT-specialister kom tidligere i sommer til Danmark for at arbejde i to store danske virksomheder.
Men der blev først søgt om arbejdstilladelse flere måneder efter, at arbejderne kom til Danmark, og da ansøgningerne kom i høring i fagforbundene i henholdsvis slutningen af august og starten af september reagerede HK og Prosa.
IT-folkene var i arbejde, men havde ingen opholds- og arbejdstilladelse, hvilket er ulovligt. De blev underbetalt, og der var reelt ikke mangel på arbejdskraft inden for deres område, mener HK og Prosa.
De to forbund henvendte sig flere gange til Udlændingestyrelsen, for at få styrelsen til at give afslag på ansøgningen, men Udlændingestyrelsen reagerede ikke.
- Vi føler os afmægtige, siger Karin Retvig fra HK Privat.
- Vi har påpeget ulovligheder på udlændingeområdet. Udlændingestyrelsen erkender, at arbejderne var her ulovligt, men der skete ikke noget. Nu må vi tage drastiske skridt for at få afdækket den her sag fuldstændigt, fortsætter hun.
Det falder også HK for brystet, at Udlændingestyrelsen i første omgang over for TV2 benægtede, at der var sket fejltagelser for derefter overfor Politiken at erkende, at det var en fejl, at sagerne blev overset.
Mulighed for fortilfælde
HK frygter også, at der har været urent trav i Udlændingestyrelsen, allerede før fagforbundene for to måneder siden blev involveret i godkendelsen af arbejdstilladelserne.
Kun otte ud af de 12 ansøgninger, som HK og Prosa i de seneste to måneder har skullet vurdere, levede ifølge forbundene op til kravene.
- Vi håber, at Ombudsmanden kan afdække, om der findes fortilfælde. Man må nærmest forvente, at der før august også er tilfælde, hvor Udlændingestyrelsen har overset sager, siger Karin Retvig.
- Udlændingestyrelsens skal sikre, at loven bliver forvaltet ordentligt, så der ikke kommer illegal arbejdeskraft hertil, og virksomhederne har økonomisk vinding ved det, siger Karin Retvig.
Hun understreger at HK Privat ikke har fremmedfjendske motiver til at efterfølge sagen.
- Vi ønsker ikke at ramme de mennesker, som kommer til det her land for at arbejde, men vi ønsker, at de kommer hertil på betryggende vilkår, siger Karin Retvig.