Udlændingestyrelsen meldes til politiet

HK og Prosa melder nu Udlændingestyrelsen til politiet for at smøle i sagen om de ulovlige udenlandske IT-medarbejdere. Deres ansøgninger om arbejdstilladelse blev overset i Udlændingestyrelsen, hvilket ifølge HK gavner arbejdsgiverne, som ansatte de ulovlige arbejdere.

En sag om fire illegale IT-specialister fører nu til, at Udlændingestyrelsen meldes til politiet og til Folketingets Ombudsmand. Det er fagforbundene HK og Prosa, der tager det drastiske skridt.

- Udlændingestyrelsen har ikke administreret loven ordentligt, og vi vil gerne have en afklaring af, hvad der er sket, siger Karin Retvig, formand i HK Privat om anmeldelsen.

Fire IT-specialister kom tidligere i sommer til Danmark for at arbejde i to store danske virksomheder.

Men der blev først søgt om arbejdstilladelse flere måneder efter, at arbejderne kom til Danmark, og da ansøgningerne kom i høring i fagforbundene i henholdsvis slutningen af august og starten af september reagerede HK og Prosa.

IT-folkene var i arbejde, men havde ingen opholds- og arbejdstilladelse, hvilket er ulovligt. De blev underbetalt, og der var reelt ikke mangel på arbejdskraft inden for deres område, mener HK og Prosa.

De to forbund henvendte sig flere gange til Udlændingestyrelsen, for at få styrelsen til at give afslag på ansøgningen, men Udlændingestyrelsen reagerede ikke.

- Vi føler os afmægtige, siger Karin Retvig fra HK Privat.

- Vi har påpeget ulovligheder på udlændingeområdet. Udlændingestyrelsen erkender, at arbejderne var her ulovligt, men der skete ikke noget. Nu må vi tage drastiske skridt for at få afdækket den her sag fuldstændigt, fortsætter hun.

Det falder også HK for brystet, at Udlændingestyrelsen i første omgang over for TV2 benægtede, at der var sket fejltagelser for derefter overfor Politiken at erkende, at det var en fejl, at sagerne blev overset.

Mulighed for fortilfælde

HK frygter også, at der har været urent trav i Udlændingestyrelsen, allerede før fagforbundene for to måneder siden blev involveret i godkendelsen af arbejdstilladelserne.

Kun otte ud af de 12 ansøgninger, som HK og Prosa i de seneste to måneder har skullet vurdere, levede ifølge forbundene op til kravene.

- Vi håber, at Ombudsmanden kan afdække, om der findes fortilfælde. Man må nærmest forvente, at der før august også er tilfælde, hvor Udlændingestyrelsen har overset sager, siger Karin Retvig.

- Udlændingestyrelsens skal sikre, at loven bliver forvaltet ordentligt, så der ikke kommer illegal arbejdeskraft hertil, og virksomhederne har økonomisk vinding ved det, siger Karin Retvig.

Hun understreger at HK Privat ikke har fremmedfjendske motiver til at efterfølge sagen.

- Vi ønsker ikke at ramme de mennesker, som kommer til det her land for at arbejde, men vi ønsker, at de kommer hertil på betryggende vilkår, siger Karin Retvig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere