Artikel top billede

Tim Berners-Lee anses som hovedmanden bag world wide web, og nu er han klar til den tredje version af internettet: Det semantiske web.

Bernes-Lee: Sådan bliver fremtidens internet

Tim Berners-Lee fremhæver dine venners villighed til at dele som en del af vejen til det semantiske web, mens lovgiverne kan vise sig at være dets største trussel. Bliv klogere på det semantiske web her.

Læs også:
Web 3.0: Data i skyen på anabolske steroider

Berners-Lee: Sociale netværk er en 'trussel'

Orlando, Florida: På næstsidste dag af IBM-konferencen Lotusphere 2012 gik opfinderen af world wide web, sir Tim Bernes-Lee, onsdag morgen på den store konference-scene og gav sit syn på, hvordan internettet bør udvikle sig i fremtiden.

Han talte - ikke overraskende - om det semantiske web, som fremtidens internet.

Det semantiske web - eller web 3.0 - går meget groft sagt ud på, at vores data flyder frem og tilbage mellem applikationer på en meningsfyldt og relevant facon.

Det betyder, at vi slipper for at koncentrere os om at håndtere data, men derimod kan læne os tilbage og nyde informationer leveret på rette tid og sted.  

Åbne standarder og social åbenhed

Ifølge Tim Berners-Lee er tagging, åbne standarder og social åbenhed hovednøglerne til at forstå, hvordan vi i højere grad kan benytte og udnytte vores netværk til at få adgang til bedre og mere relevant information.  

"Forbundne data er det allervigtigste. Selv om det semantiske web er et lidt fancy ord, betyder konceptet bare, at vi skal producere data, som computere kan forstå og håndtere," forklarer Tim Bernes-Lee, efter han bogstavelig talt er løbet ind på scenen.

Med andre ord: Vejen til det semantiske web er brolagt med åbne standarder, så data kan hentes ind på så mange applikationer som muligt, så applikationerne kan blive så selvkørende som muligt.

"Forbundne data handler om at finde alle relevante informationer igennem alle de data, som du har adgang til. Derfor skal data - modsat i meget enterprise-software - være separeret fra selve applikationerne, så man kan flytte data til det sted, hvor det passer dig bedst," lyder opfordringen fra Tim Bernes-Lee.

Den pokkers mur

Samtidig med automatiserede processer er der også stærke sociale bånd, der skal bindes, før vi får den mest relevante information på nettet.

Sådan tjener du penge på det semantiske web

"Helt oprindeligt handlede web'et om samarbejde og om at være social. Det prøvede vi at forklare, og så røg den pokkers mur med," smiler Tim Bernes-Lee om udviklingen af world wide web, der så dagens lys i 1989, samme år som Berlin-muren blev hamret ned.

I en social sammenhæng siger it-forskeren, at hvis vi eksempelvis leder efter musik, burde vi kunne kigge i vores venners musiksamling, finde en sang og direkte søge videre på andres informationer om kunstneren og derefter lede videre efter kunstnerens inspirationskilder og så videre.

"Der kommer jo hele tiden mere data, og det giver rigtig god mening at åbne for relevant data for relevante mennesker. Folk samarbejder meget mere slagkraftigt igennem forbundne data," siger han.

Bump på vejen

Direkte adspurgt om de største forhindringer for det semantiske web fremhæver Tim Berners-Lee den højaktuelle situation med den amerikanske SOPA-lovgivning, hvor rettighedshavere kan få lukket hjemmesider ned, hvis de har mistanke om piratvirksomhed på en given hjemmeside.

Set i et større perspektiv svarer det til at fjerne noder i et netværk på baggrund af en mistanke, hvilket ikke ligefrem er den mest farbare vej til at dele informationer i åbenhedens navn.

"Den slags lovgivning er ikke udarbejdet i en demokratisk ånd," dundrer Tim Berners-Lee fra scenen til publikums store jubel.

Derefter forklarer den levende web-legende, at hvis virksomheder skal tjene penge på det semantiske web er den hurtigste vej at bruge og bygge applikationer med åbne standarder, så de kan dele informationer med hinanden.

"Hvis en virksomhed har siloer med data, så bliver det svært at se alle data fra det samme perspektiv, og derfor umuligt at analysere og lære af dem," forklarer Tim Berners-Lee.

Læs også:
Web 3.0: Data i skyen på anabolske steroider

Berners-Lee: Sociale netværk er en 'trussel'




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere