Læs også: NemID: Derfor er vores Java-løsning sikker.
En af de helt store it-løsninger i vores kongerige, der baserer sig på Java-teknologien, er den fælles login-platform, NemID.
NemID anvender en såkaldt Java-applet, der er et lille program med begrænsede rettigheder, som kan køre integreret i en webside.
For at afvikle programmet skal man installere et Java-plugin i browseren.
Det er dette indstik, der bringer panderynker frem hos sikkerhedsfolk, som er meget kritiske over for sammenhængen mellem Java og NemID.
"Det er ikke en kritik af sikkerheden i selve NemID-løsningen, men det er en kritik af, at alle danskere i forbindelse med NemID tvinges til at installere et Java-plugin, hvilket betyder, at alle udsættes for de sikkerhedsproblemer, der tydeligvis er med det," siger Thomas Kristensen, sikkerhedschef i sikkerhedsfirmaet Secunia.
Antal vokser hurtigt
Og han har noget at have sin bekymring i, for antallet af sårbarheder i Java vokser markant.
Microsofts sikkerhedsfolk stoppede således flere end 27 millioner Java-exploits fra midten af 2010 til midten af 2011, og hackere lancerer fortsat i rekordfart angreb, der udnytter sårbarheder i Oracles Java-software.
Tim Rains, som er chef i Microsofts Trustworthy Computing Group, mener, at op mod halvdelen af alle de angreb, som Microsofts sikkerhedssoftware har sporet og blokeret over en periode på 12 måneder, har været angreb mod netop Java.
Samme konklusion får man fra det danske sikkerhedsfirma CSIS, der har undersøgt mere end en million computere for Java-problemer.
Her er de nedslående resultater enslydende med Microsofts.
Thomas Kristensen fra Secunia mener, at problemerne forværres, fordi alle danskere bliver skydeskive for Java-angreb, når det usikre indstiksprogram bliver installeret i browseren i forbindelse med NemID.
"Når man tvinger en samlet løsning for en hel befolkning igennem, vil det automatisk øge interessen blandt de it-kriminelle for målrettede angreb. Når platformen samtidig er så sårbar, som Java er, forringer det sikkerheden i hele landet markant," lyder hans analyse.