Artikel top billede

Har du en Android-telefon, kan du få gratis navigation via Google Maps, som du ser på billedet her. Men du kan også bruge Waze, der både findes til Android og iPhone

Her er en gratis gps-app til din smartphone

Kan den gratis gps-app Waze give baghjul til de megadyre betalings-gps'er?

De fleste bilister har indimellem brug for lidt teknisk assistance, når de skal finde vej.

Men ikke alle har lyst til at investere i en dyr gps-enhed eller en næsten lige så dyr smartphone-app. Eksempelvis koster TomTom og Navigons smartphone-apps mellem 300 og 500 kroner.

Derfor er det værd at overveje, om der findes billigere alternativer i Apples App Store og Android Market. Et af de alternativer, vi har brugt her på redaktionen, hedder Waze og er helt gratis.  

Waze findes som app til iPhone, iPad, Android og Blackberry, og det er ikke bare et stykke discount-navigation.

Det er på mange måder også en ny og innovativ tjeneste, der baserer sig på crowd-sourcing. Det vil sige, at tjenesten i høj grad er brugerdrevet. Waze-brugernes adfærd bliver brugt til hele tiden at forbedre kort, ruter og registrere trafiktætheden.

Bedst i storbyerne

Det betyder også, at jo mere populær Waze er, jo bedre en oplevelse får du som bruger også af app'en.

Derfor får du sandsynligvis også en betydeligt federe oplevelse med Waze, hvis du bruger app'en i USA, hvor den har opnået relativ stor popularitet, end i Danmark, hvor den stadigvæk mangler at få sit gennembrud.

Men også inden for Danmarks grænser varierer oplevelsen af Waze. Hen over julen testede denne skribent Waze flere gange i Danmark.

Eksempelvis er det svært at få navigation direkte til døren, lige så snart du bevæger dig uden for de større byer. Det skyldes, at Waze ganske enkelt ikke kender ret mange navne på de mindre veje i mange små og middelstore byer.

Samtidig var der også en række situationer, hvor Waze kom med besynderlige rute-forslag. For eksempel anbefalede app'en på et tidspunkt, at man skulle forlade motorvejen ved Esbjerg til fordel for en rute på landevejen, der var betydeligt længere i både tid og antal kilometer.

Få live trafik-opdateringer med Waze

Der er ingen tvivl om, at Waze fungerer bedst i hovedstadsområdet, hvor ruterne lader til at være mere korrekte, og app'en ser ud til at kende langt flere vejnavne. 

Live trafik-opdateringer

Når du færdes i hovedstadsområdet, oplever du også at få direkte trafikopdateringer fra andre brugere.

Waze-brugerne kan vælge selv at indberette det, hvis de støder på uheld, vejarbejde og tæt trafik. Men app'en registrerer det også automatisk, hvis Waze-brugere pludselig holder stille eller begynder at køre langsomt på motorvejen. 

Trafik-opdateringerne bliver ligesom kortene løbende hentet ned på telefonen via din data-forbindelse. Det betyder, at app'en kun fylder lidt mindre end 20 megabyte, mens de fleste betalingsalternativer, hvor kortene bliver lagret på telefonens hukommelse, fylder flere hundrede megabyte. 

Til gengæld er konsekvensen, at du kan opleve problemer med Waze, hvis du færdes steder, hvor der er dårlig dækning, og måske vigtigst af alt: det kan blive en dyr fornøjelse at bruge Waze i udlandet, fordi du risikerer at skulle betale kassen for data-roaming. 

Frygter du, at dit dataforbrug løber løbsk, kan du heldigvis se, hvor meget data Waze bruger. Du finder oversigten over dataforbruget ved at gå ind i app'ens indstillings-menu, vælge advanced og herefter "datatransfer." 

Ikke på højde med betalings-navigation

Efter nogle dage i selskab med Waze er konklusionen dog, at Waze er et spændende bekendtskab. 

Men er du en krævende gps-bruger, er det dog næppe et reelt alternativ til de store og dyre navigations-apps, og skal du på ferie til udlandet, kan du godt glemme alt om Waze. Det bliver ganske enkelt for dyrt i data-roaming. 

Har du derimod kun brug for navigation i ny og næ, og færdes du mest i landets større byer, kan Waze muligvis opfylde dine behov. Og der er næppe tvivl om, at denne type brugerdrevne programmer bliver bedre og bedre, i takt med at brugertallet stiger.

Læs også:
Efter nytår kan du få gratis gps-navigation på din telefon




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere