Artikel top billede

Sådan undgår du at dit private it-grej skader firmaet

Mange virksomheder tillader, at medarbejderne kan tage deres egne smartphones og tavlecomputere med på arbejde. Se hvad du skal gøre, hvis den mobile sikkerhed på din arbejdsplads skal i top.

Sådan bør du gøre som medarbejder

Det store problem er at integrere de fremmede enheder i netværket uden at slække på sikkerheden.
 
Jan Johannsen, der er sikkerhedschef  i firmaet Check Point, giver her en række konkrete anbefalinger til, hvordan man kan skabe bedre mobil sikkerhed på arbejdspladsen.
 
Råd til medarbejdere:
-Behandl mobile enheder og mobile lagringsmedier som værdigenstande.

Hvis de havner i de forkerte hænder, kan informationen misbruges, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for både din arbejdsgiver, de personer, som data omhandler og dig selv.
 
-Kryptér dine data. Hvis du ikke benytter kryptering, så undlad at opbevare eller synkronisere fortrolig information til din telefon, USB-nøgler osv.
 
-Sørg for, at din mobile enhed er låst med password eller adgangskode, så kun du kan benytte den.
 
-Brug samme omtanke ved brugen af din smartphone, som når du browser på nettet: Ring ikke op til ukendte telefonnumre, besvar ikke sms-beskeder, som du ikke ved, hvem har afsendt og undlad at mobil-surfe på internetsider, du ikke kender.
 
-Hvis du kobler på ukendte trådløse netværk, så undlad at udveksle nogen form for fortrolig information, hverken via e-mail, chat eller sociale fora.
 
-Hvis det er muligt, så foretag opkobling via ukendte netværk gennem en VPN-forbindelse hjem til virksomheden. Så er din kommunikation beskyttet mod aflytning og kompromittering.
 
-Vær opmærksom på, at ukendte trådløse netværk kan have en meget mangelfuld sikkerhed. Eksempelvis manglende firewall og indholdskontrol, hvilket betyder, at du skal sikre, at din egen enhed er fuldt beskyttet med opdateret antivirus, desktop firewall.
 
-Supplér dit antivirus-system med en klient, der kan identificere ondsindede hjemmesider og forhindre dig i at surfe på sådanne hjemmesider.
 
-Brug sund fornuft i alt, hvad du foretager dig på dine mobile enheder og tænk på, hvilke spor du efterlader dig via mail, på sociale medier og på dine telefoner og gadgets. Der efterlades altid et fingeraftryk, der kan spores tilbage til dig!
 
-Kend og efterlev i det hele taget retningslinjer for it-sikkerheden og brug af privat hardware på din arbejdsplads. Hvis der ikke findes regler omkring dette, så tag det op med din arbejdsgiver. 
 
Læs også:

Ansatte slæber eget it-grej med på arbejde i stor stil.

Undgå netværks-problemer med ansattes eget it-grej.

Sådan har Lego givet plads til ansattes eget it-grej.

Sådan bør du gøre som arbejdsgiver

-Udarbejd sikkerhedsretningslinjer, hvis disse ikke findes. Informer medarbejderne omkring retningslinjerne med klare forventninger om, hvordan medarbejderen bør bruge mobile enheder på arbejdet. Disse regler skal indgå i organisationens overordnede it-sikkerhedspolitik.
 
-Brug en løsning for automatisk kryptering af alle data på medarbejdernes bærbare computere og andre mobile enheder samt lagringsmedier. Værktøjer til at styre eller begrænse maskinernes USB-porte er også værd at overveje. Disse bør kunne styres fra centralt hold.
 
-Sørg for at netværket er sikret mod vira og andre eksterne trusler, når et mobilt lagringsmedie eller anden mobil enhed kobles på.
 
-De overordnede sikkerhedsspørgsmål er ikke den enkelte medarbejders ansvar. Sikkerhedsretningslinjer bør være forankrede hos ledelsen. Undgå sikkerhedsløsninger, som kræver en aktiv indsats fra medarbejderne eller begrænser deres muligheder for at arbejde effektivt.
 
-Opfat ikke de mobile enheder og USB-drev som trusler. De er praktiske redskaber, så længe man arbejder fornuftigt og sikkert med dem.
 
-Benyt en netadgangsløsning, der adskiller de interne brugere og deres godkendte enheder fra gæstebrugere, konsulenter samt interne brugeres egne enheder - og deres behov for adgang til nettet.
 
-Husk at opdatere programmerne med de nyeste rettelser.
 
-Tænk hele tiden i næste skridt. Hvilke enheder bliver forsøgt koblet på netværket i morgen? Hvordan er brugermønstrene? Hvis en mobil enhed kompromitterer sikkerheden i organisationen, hvilket sikkerhedsforanstaltninger findes implementeret? Og hvilket beredskab imødegår et evt. sikkerhedsbrud?

Læs også:

Ansatte slæber eget it-grej med på arbejde i stor stil.

Undgå netværks-problemer med ansattes eget it-grej.

Sådan har Lego givet plads til ansattes eget it-grej.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere