Den stormomsuste it-gigant CSC har tegnet en udvidet kontrakt med det britiske sundhedsvæsen for omkring 17 milliarder kroner.
Det sker selvom firmaet hen over året var på kanten af at miste rettighederne til at byde på offentlige udbud efter store problemer med at overholde målene på en sundhedskontrakt til en værdi af omkring 16 milliarder kroner, skriver Computerworlds britiske søstermedie.
CSC har samlet set kontrakter for over 25 milliarder kroner med det engelske sundhedsvæsen. Til sammenligning bruger hele den offentlige sektor i Danmark 18 milliarder kroner på it om året.
Med udvidelsen af kontrakten kommer hver en brite til at betale omkring 670 kroner til sundhedsydelser leveret af CSC.
I en pligtmæssig aflevering til det amerikanske børstilsyn, SEC (US Securities and Exchange Commission), har firmaet oplyst, at det britiske sundhedsvæsen ikke har rettighed til af droppe kontrakten med firmaet, og tilføjede, at CSC på den baggrund kan søge erstatning for hundreder millioner britiske pund.
Efter kun at have leveret elektroniske patienthåndteringssystemer (EPJ) til tre akut-hospitaler i et årti, samtidig med at en lang række deadlines er overskredet, står firmaet nu foran at modtage 17,4 milliarder kroner kontant mens den afgående topchef Michael Laphen, der i efteråret offentliggjorde sin pensionering, modtager et gyldent håndtryk på omkring 61 millioner kroner.
Regering anbefalet at droppe kontrakter
Tidligere på året opfordrede den magtfulde britiske myndighed Public Accounts Commitee (PAC), der undersøger, om offentlige ressourcer bliver brugt på fornuftig vis, den britiske regering til at droppe kontrakterne med CSC.
Dengang anbefalede PAC, at den britiske regering "alvorligt overvejer", hvorvidt CSC er "i stand til" at påtage sig og løse opgaver på andre offentlige områder" efter de mange fejl i forbindelse med it-løsningerne til det britiske sygehusvæsen under National Health Service (NHS).
I kølvandet på anbefalingen opstod et slagsmål mellem leverandøren CSC og NHS om udfaldet af, at regeringen udførte forslaget. Premierminister David Cameron advarede i maj CSC om, at han muligvis vil afvise en ny kontrakt, hvis anbefalingerne talte for det.
Men CIO for NHS, Christine Connelly, sagde samtidig til PAC, at det det muligvis ville blive dyrere at afbryde kontrakten med CSC end at gennemføre den.
Alligevel skrottede den britiske regering officielt det skandaleramte projekt i september måned.
"Projektet har ikke leveret i overensstemmelse med den oprindelige hensigt, eftersom mål for datoer, funktionalitet, brug og ydelsesniveauer er blevet forsinket og reduceret," hed det i den forbindelse.
Ingen kommentarer til kontraktudvidelse
Hvorfor den britiske regering nu udvider en kontrakt der officielt er droppet med 17 milliarder kroner har Sundhedsministeriet afvist at give nogen forklaring på til Computerworlds britiske søstermedie.
CSC, der undergår flere undersøgelser efter mistanke om regnskabsmanipulation i Norden, har heller ikke ønsket at kommentere udgifterne, men oplyser, at firmaet har et "stærkt og fortsat engagement" til NHS.
Det er ikke kun i Storbritannien, at it-giganten CSC har problemer med utilfredse offentlige kunder. Således overvejer det danske politi netop nu fremtiden for det skandaleramte journaliseringssystem Polsag, der er sat i bero, mens politiet overvejer en ny dybdegående analyse af kvaliteten af systemet.
I en anden sag har Skat anklaget CSC for bevidst at føre myndigheden bag lyset i et forsøg på at tilsløre den sande status på et vigtigt opkrævnings- og regningssystem, Debitormotor, der er forsinket.
Især Skat var i forvejen hårdt ramt af en mere end fire måneder lang arbejdskonflikt tidligere på året, der påvirkede driften af en række it-systemer.
Efterfølgende forlod firmaets øverste direktør i Danmark og Norden, Carsten Lind, pludselig sin stilling hos CSC uden forklaring.