Mobildata er rasende dyrt i udlandet

Danskere, der færdes meget i udlandet, skal være varsomme med at hente mobildata med GPRS-teknologien. Priserne går helt op til 250 kroner per megabyte, og ofte kan det bedst betale sig at bruge en satellittelefon i stedet for.

Da Jann Kallehauge kom fra ferie i Frankrig, lå en højest opsigtsvækkende telefonregning og ventede på ham.

Forretningsmanden, der blev nødt til at arbejde på sin bærbare pc under ferien, skulle betale 3.300 kroner for de data, han hentede ned over sit GPRS-abonnement hos TDC Mobil.

- Jeg havde surfet lidt på nettet og hentet e-mails og syntes, at det var rart at kunne læse nyheder hjemmefra, siger Jann Kallehauge.

Hvad han ikke vidste var, at TDC fakturerer 106,85 kroner per sendt eller modtaget megabyte data.

Inden ferien havde han kontaktet TDC Mobils kundeservice, som i første omgang helt afviste, at man kunne bruge GPRS i Frankrig.

En anden medarbejder fik dog rettet op på den misforståelse, men Jann Kallehauge glemte at spørge efter, hvad det koster at hente data i udlandet.

I Danmark er han vant til at betale 18,75 kroner per megabyte.

Forskrækket over regning

- Jeg plejer ikke at være sart med sådan noget, men jeg blev ærlig talt noget forskrækket over den oplevelse. Det er med til, at jeg fremover vil passe mere på med GPRS, og det er synd, fordi selskaberne bruger så mange penge på at markedsføre disse tjenester, siger Jann Kallehauge.

Pas på med at hente for mange e-mails i udlandet.
TDC Mobil er langt fra det eneste selskab, der skruer godt op for priserne på data i udlandet.

Topscorerne er Telia, der fakturerer 250 kroner per megabyte, der bliver hentet under ferien i Spanien.

Hos Orange er det dyreste land paradoksalt nok selskabets egen hjemstavn, Frankrig, hvor prisen for en megabyte er godt 96 kroner.

- Priserne i udlandet er ekstreme, siger Torben Rune, direktør i telerådgivningsfirmaet Netplan.

Han mener, at prissætningen har en meget nærliggende forklaring:

- Ofte er der kun en eneste roaming-partner per operatør i udlandet og altså ikke en hel stribe, som det er tilfældet med almindelige mobilsamtaler. Dermed er der ikke flere udbydere til at holde hinanden i skak på prisen, siger Torben Rune.

Billigere per satellit

Han sammenligner typisk GPRS-priserne med at sende data over en satellit-telefon - hvor prisen er den samme over hele verden.

Torben Rune har regnet på tallene, og med en ISDN-forbindelse via satellit kan man hente data for mellem 10 og 15 kroner per megabyte. De færreste vil dog have glæde af dette tip, da en satellittelefon er betydeligt dyrere at anskaffe end en mobiltelefon, men regnestykket sætter priserne på GPRS i perspektiv.

- Mobilselskaberne spænder på den måde ben for en fornuftig udbredelse i iveren for at malke markedet for penge. Det giver efter min mening bagslag, fordi det ikke fremmer hverken GPRS på GSM eller - når den tid kommer - mobil datatrafik på UMTS, siger Torben Rune.

Svært at finde oplysninger

Computerworld Online har forsøgt at indhente prislister på GPRS i udlandet, og det er en vanskelig opgave hos både TDC og Sonofon.

Sonofon oplyser kun priser på at sende multimediebeskeder, MMS'er, hjem fra udlandet, og kunden skal selv regne ud, at MMS-prisen per megabyte også gælder for traditionel datatransmission over GPRS.

TDC Mobil har et omfattende roaming-netværk, så det bliver hurtigt uoverskueligt at finde de operatører, der tilbyder GPRS i udlandet. Sommetider bliver priserne på data oplyst - sommetider gør de ikke.

Hos Telia er det ikke spor svært at finde oplysninger om priser på GPRS i udlandet, og det fremgår, at Spanien er det absolut dyreste land (priser oplyses uden moms).

Orange gør det meget overskueligt, idet man her kan afgrænse og nøjes med at se de lande og operatører, der rent faktisk udbyder GPRS.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere