Læs også:
Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.
Skat kræver dine teledata uden retskendelse.
Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.
"Jeg er overrasket."
Sådan siger direktør i telebranchens interesseorganisation Tele-kommunikationsindustrien, Jakob Willer, efter at Computerworld har afsløret at Skat i flere breve har krævet følsomme teleoplysninger om konkrete borgere udleveret fra teleselskaber uden brug af en dommerkendelse.
"Her har man en skattemyndighed, som anmoder nogle teleselskaber om at udlevere noget enormt omfattende materiale med oplysninger om enkeltpersoners kommunikation med andre mennesker. Det er jeg faktisk temmelig overrasket over," siger Jakob Willer.
Ifølge Skat skal teleloplysningerne bruges til at af- eller bekræfte, om konkrete borgere har betalt det rigtige beløb i Skat.
Du kan læse mere om myndighedens begrundelse for at indhente oplysningerne her.
For detaljeret
Jakob Willer anerkender, at teleselskaberne ifølge skattekontrolloven er pålagt at udlevere oplysninger om, hvem de har handlet med, og om hvor meget kunderne er blevet faktureret for.
"Men jeg kan slet ikke se, at det er omfattet, at man skal udlevere specifikke oplysninger om, hvem der er ringet til på bestemte tidspunkter. Jeg kan ikke umiddelbart se, at der skulle være hjemmel til at udlevere så omfattende materiale i denne lovbestemmelse," siger Jakob Willer.
Han fortæller, at han ikke har overblik over, hvor mange teleselskaber, der har modtaget breve fra Skat med krav om udlevering af de følsomme telefonoplysninger, men at der er tale om flere selskaber.
"Det er da absurd, hvis Skat skulle kunne få udleveret den type oplysninger til ligningssager som politiet i andre sager skal have en retskendelse til at få udleveret."
Nægt at udlevere
Derfor har direktøren nu udsendt et brev til alle medlemmerne af branchen, hvor han opfordrer medlemmerne til at lade være med at udlevere de teleoplysninger oplysninger, som Skat kræver, uden at se en dommerkendelse.
Samtidig har han aftalt et møde med Skat om problemstillingen, fortæller han til Computerworld.
"Det lyder som om, at der er behov for at aftale nærmere retningslinjer med Skat, så vi er enige om, hvilke typer oplysninger, der kan og skal udleveres fra selskaberne side," siger han.
Læs også:
Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.