Det er en kendt sag at digitale filer kan genskabes - en normal sletning fjerner ikke sporene af filerne på harddisken. Det samme gælder også for papirdokumenter, der er sendt en tur gennem makulatoren. Det amerikanske Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) startede i oktober den såkaldte Shredder Challenge, hvor deltagerne skulle samle fem papirdokumenter revet til 10.000 strimler og blandet tilfældigt sammen.
Konkurrencens deadline var den 4. december - og to dage inden kunne vinderholdet "All Your Shreds Are Belong to U.S" aflevere en fuldstændig rekonstruktion af de fem dokumenter. Flere end 9.000 deltagere havde meldt sig til konkurrencen - men det blev altså holdet i San Francisco, som løb med førstepræmien på 50.000 dollar.
Holdet har brugt næsten 600 timer med at udvikle algoritmer, der samler strimlerne i den rigtige rækkefølge. De makulerede dokumenter blev sendt som digitale TIF-billeder til deltagerne. Her skulle man så udvikle software, som finder strimler der passer sammen. De første to dokumenter bestod kun af henholdsvis 224 og 373 strimler. Men det sidste dokument var revet over i 6.068 stykker. En gigantisk opgave.
"Mange eksperter var skeptiske overfor, om det ville være muligt at finde en løsning, især inden for den korte tidsfrist. De mest effektive metoder bygger ikke udelukkende på databehandling eller crowd-sourcing, men bruger en kombination blandet med detektiv-arbejde. Vi er meget imponeret over deltagernes opfindsomhed," siger Dan Kaufman, direktør for DARPA Information Innovation Office, i en pressemeddelelse.
DARPA lægger ikke skjul på, at teknologien skal hjælpe amerikanske soldater med at rekonstruere fjendens dokumenter. Men Shredder Challenge viser også, at man ikke længere kan stole på papirdokumenter i den digitale tidsalder. Alt kan genskabes - både analogt og digitalt.
Deltagerne skulle svare på en række spørgsmål om indholdet i de dokumenter, der blev genskabt - det gennemgående tema var Antonio Prohias, den cubansk-fødte tegner bag den klassiske Spy vs. Spy tegneserie fra Mad Magazine.
På konkurrencens hjemmeside kan man se de rekonstruerede dokumenter og læse mere om, hvordan udfordringen blev knækket.
Shredder Challenge er også et eksempel på, at selv de sværeste tekniske problemer kan løses ved at overlade opgaven til internet-samfundet. Obama-administrationen har tidligere brugt crowdsourcing og konkurrencer til at løse teknologiske udfordringer, og der er ligefrem en hjemmeside, Challenge.gov, hvor myndigheder kan udlove præmier for at få løst problemer.