Ny portal hjælper børn med stavningen

En ny læseportal skal fra næste år lære folkeskoleelever at læse og stave. Systemet tager hensyn til elevernes niveau og giver en bedømmelse af deres færdigheder. Odense-firmaet Mikro Værkstedet, der har udviklet portalen, håber at kunne sælge softwaren til udlandet.

Børns begejstring for computere skal nu bruges til at lokke stave- og læsekundskaber ind i dem.

Det sker med en ny læseportal, der åbner til maj næste år, og som bakkes op med millionstøtte fra Undervisningsministeriet.

Softwarefirmaet Mikro Værkstedet i Odense står bag portalen, der giver eleverne adgang til at logge sig på og læse tekster, der er tilpasset deres niveau, alder og køn.

Kniber det med at tyde bogstaverne, kan systemet læse hele sætninger højt for eleven.

Det betyder også, at elever med dårlige læsekundskaber kan få læst højt, hvad der står i biologibogen, så de ikke kommer bagud både med læsning og biologi.

Læreren kan overføre tekster direkte til elevens personlige mappe, og hjemmefra kan eleven så læse lektier på computeren.

Forklarer stavefejl

Børnene kan også bruge portalen som et skriveværksted, hvor de får hjælp, hvis de staver forkert.

Hvis en elev skriver "ælsger" i stedet for "elsker", vil skriveværkstedet markere begge fejl. Ved "æ" vil fejlkommentaren være en gennemgang af vokaltrappen fra æ-e, og ved "g" vil eleven høre om konsonantforbytning mellem k og g.

Portalen bliver en del af de Skole Aftaler, som Mikro Værkstedet i forvejen leverer til 1800 skoler over hele landet. Skolerne betaler en årlig abonnementspris, der afhænger af skolens størrelse, og herefter er der fri adgang til de undervisningsprogrammer, firmaet udvikler.

Den nye portal er udviklet med hjælp fra læseforskere og læsekonsulenter fra kommunerne. Det stiller store krav til teknikken, når portalen skal kunne bruges over hele landet.

Hensyn til dialekt

Lærerne, der er tilknyttet projektet, har i nogen tid indsamlet elevtekster i en database, som kun forskerne har adgang til.

Ud fra den database kan man udlede typiske fejl, der sagtens kan afvige fra egn til egn. Midtjyderne har typisk problemer med intetkønsord, nogle i Trekantsområdet siger - og skriver måske - "gjårn" i stedet for "gjort", fynboer siger "tyggummi", mens sjællænderne skriver "Lukked om lørdagen".

Fra starten vil der ligge omkring 350 tekster i databasen, som lærerne kan lægge ud til eleverne, men det tal skal mangedobles efter åbningen, oplyser projektleder Jens Erik Rasmussen, Mikro Værkstedet.

- Vi håber, at der er store perspektiver med dette program, også i udlandet. Vi har allerede en aftale med en stor britisk udvikler af undervisningssystemer, Granada, som vi forventer os meget af, siger han.

Firmaet har 12 udviklere og fire pædagogiske konsulenter og i alt 48 medarbejdere, når man tæller datterselskaberne i Norge og Sverige med.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere