Ny portal hjælper børn med stavningen

En ny læseportal skal fra næste år lære folkeskoleelever at læse og stave. Systemet tager hensyn til elevernes niveau og giver en bedømmelse af deres færdigheder. Odense-firmaet Mikro Værkstedet, der har udviklet portalen, håber at kunne sælge softwaren til udlandet.

Børns begejstring for computere skal nu bruges til at lokke stave- og læsekundskaber ind i dem.

Det sker med en ny læseportal, der åbner til maj næste år, og som bakkes op med millionstøtte fra Undervisningsministeriet.

Softwarefirmaet Mikro Værkstedet i Odense står bag portalen, der giver eleverne adgang til at logge sig på og læse tekster, der er tilpasset deres niveau, alder og køn.

Kniber det med at tyde bogstaverne, kan systemet læse hele sætninger højt for eleven.

Det betyder også, at elever med dårlige læsekundskaber kan få læst højt, hvad der står i biologibogen, så de ikke kommer bagud både med læsning og biologi.

Læreren kan overføre tekster direkte til elevens personlige mappe, og hjemmefra kan eleven så læse lektier på computeren.

Forklarer stavefejl

Børnene kan også bruge portalen som et skriveværksted, hvor de får hjælp, hvis de staver forkert.

Hvis en elev skriver "ælsger" i stedet for "elsker", vil skriveværkstedet markere begge fejl. Ved "æ" vil fejlkommentaren være en gennemgang af vokaltrappen fra æ-e, og ved "g" vil eleven høre om konsonantforbytning mellem k og g.

Portalen bliver en del af de Skole Aftaler, som Mikro Værkstedet i forvejen leverer til 1800 skoler over hele landet. Skolerne betaler en årlig abonnementspris, der afhænger af skolens størrelse, og herefter er der fri adgang til de undervisningsprogrammer, firmaet udvikler.

Den nye portal er udviklet med hjælp fra læseforskere og læsekonsulenter fra kommunerne. Det stiller store krav til teknikken, når portalen skal kunne bruges over hele landet.

Hensyn til dialekt

Lærerne, der er tilknyttet projektet, har i nogen tid indsamlet elevtekster i en database, som kun forskerne har adgang til.

Ud fra den database kan man udlede typiske fejl, der sagtens kan afvige fra egn til egn. Midtjyderne har typisk problemer med intetkønsord, nogle i Trekantsområdet siger - og skriver måske - "gjårn" i stedet for "gjort", fynboer siger "tyggummi", mens sjællænderne skriver "Lukked om lørdagen".

Fra starten vil der ligge omkring 350 tekster i databasen, som lærerne kan lægge ud til eleverne, men det tal skal mangedobles efter åbningen, oplyser projektleder Jens Erik Rasmussen, Mikro Værkstedet.

- Vi håber, at der er store perspektiver med dette program, også i udlandet. Vi har allerede en aftale med en stor britisk udvikler af undervisningssystemer, Granada, som vi forventer os meget af, siger han.

Firmaet har 12 udviklere og fire pædagogiske konsulenter og i alt 48 medarbejdere, når man tæller datterselskaberne i Norge og Sverige med.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere