Artikel top billede

Skjulte reklamer på din Facebook er strengt forbudt

Forbrugerombudsmanden er ikke i tvivl: Det er ikke lovligt at lægge skjulte reklamer ind på blogs, sociale medier og lignende.

Læs også:

EU vil tvinge Facebook til ny annonce-model

Firmaer har længe påstået, at den almene lovgivning omkring markedsføring ikke er egnet på nettet.

Forbrugerombudsmandens chefkonsulent Tina Morell Nielsen fortæller, at hun gentagne gange har hørt, at reglerne ikke slår til.

Andre har været af den opfattelse, at de almindelige regler slet ikke er gældende på nettet.

Sådan er det bare slet ikke.

"Der har været en opfattelse af, at her var der frit slag - og det er jo ikke tilfældet. Man skal være opmærksom på, at lovgivningens almindelige regler gælder ved markedsføring via sociale medier," forklarer chefkonsulent for Forbrugerombudsmanden Tina Morell Nielsen.

Nu skal der derfor gøres op med den fejlagtige opfattelse af, hvordan firmaerne må og ikke må markedsføre deres varer online.

Du skal kunne se reklamerne

Forbrugerombudsmanden understreger på sin hjemmeside, at almindelige regler for markedsføring også gælder på nettet.

Det vil sige, at det skal være muligt at adskille reklamer fra andet indhold på blogs, sociale sites og webshops. På samme måde som magasiner og aviser skal adskille annoncer fra redaktionelt stof, skal det være muligt at skelne mellem privatpersoner og "levende reklamesøjler" på nettet.

"Der er navnlig problemer omkring reklameidentifikation. Vi ser det blandt andet på blogs, hvor man ikke får at vide, når private bruges til markedsføring. Når en blogger udtaler sig positivt om nogle produkter, uden at vi ved, at vedkommende i virkeligheden modtager gaver eller betaling for at gøre det, så er det et problem," siger Tina Morell Nielsen.

På samme måde kan man blive i tvivl, når kunder kommenterer produkter i forskellige webshops. Bliver de positive kommentarer produceret med salgsfremmende formål i marketingsafdelingen, eller er det faktisk reelle kunder, der har erfaringer med produkterne, der har givet sig tid til at dele deres viden med andre handlende?

Nu skal det altså være slut med den slags gråzoner, hvis det står til den danske forbrugerombudsmand, som netop har sendt et vejledningsforslag - et såkaldt udkast til et standpunkt - i høring.

Standpunktet er dog ikke kun blevet til på baggrund af hensyn til brugerne af sociale medier. Også det danske erhvervsliv ønsker klar besked omkring markedsføring på nettet.

"Den danske forbrugerombudsmand modtager jævnligt henvendelser fra erhvervsdrivende, der har bedt forbrugerombudsmanden tage stilling til konkrete markedsføringstiltag på Facebook," står der som oplæg til Forbrugerombudsmandens standpunkt.

Kun en vejledning

Bliver standpunktet vedtaget, bliver det fremadrettet opfattet som den officielle vejledning til, hvordan firmaerne kan sikre, at deres markedsføring på internettet er lovlig.

Computerworld i sidste uge, at Europa-Kommissionen barsler med et nyt direktiv, der ved lov skal forbyde målrettede annoncer på sociale medier.

I modsætning til Europa-Kommissionen har ombudsmandsinstansen ikke ret til at lovgive. Skrivelsen fra Forbrugerombudsmanden skal derfor udelukkende betragtes som en vejledning til korrekt markedsføring via sociale medier.

"Når erhvervsdrivende markedsfører sig via sociale medier, skal markedsføringen overholde de almindelige regler, som gælder for markedsføring på internettet."

Så utvetydigt er rådet til de forretningsdrivende formuleret i Forbrugerombudsmandens standpunkt.

Læs også:

EU vil tvinge Facebook til ny annonce-model




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere