Læs også:
EU vil forære dig boks til måling af din nethastighed
Regeringen: Roaming-priserne skal længere ned
Om mindre end en måned overtager Danmark EU-formandskabet fra Polen.
Det betyder, at vort yndige land nær salten Østerstrand får en del mere at skulle have sagt i EU-samarbejdet.
Formandskabet betyder, at Danmark kommer til at bestemme hvilke sager og områder, der er på dagsordenen til EU's ministerrådsmøder.
Derfor har Computerworld bedt it-brancheforeningerne og -interesseorganisationerne IT-Branchen, ITEK under Dansk Industri samt Dansk IT om at sætte ord på de it-områder, som Helle Thorning-Schmidts (S) regering skal have med under armen, når Danmark bliver ny EU-formand den 1. januar 2012.
Her er top 10-listen over, hvad Danmark bør kæmpe ekstra hårdt for under den halvårlige formandsperiode:
1. Et digitalt indre marked
Kommissionen har anslået, at værdien af et digitalt indre marked gennemsnitligt kunne give fire procent ekstra vækst i BNP (bruttonationalproduktet) på europæisk plan.
Målt alene for Danmark ville en vækst på fire procent i vores BNP betyde en vækst på op mod 60 milliarder kroner.
Brancheforeningerne slår derfor på tromme for, at vi skal have meget mere e-handel på tværs af grænserne og samtidig lovliggøre det blomstrende digitale marked for musik, film, computerspil og software.
Vi skal bekæmpe pirateri og samtidig udvikle nye forretningsmodeller, hvor det lovlige salg opleves som attraktivt.
Derfor skal Danmark som EU-formand se på regler og administration af ophavsret og databeskyttelse, hvor det er helt afgørende, at vi finder den rette balance, lyder det fra brancheforeningerne.
Derudover fremhæver de også cloud-løsninger på europæisk plan som deres vision om et digitalt indre marked.
2. Udbudsreglerne skal ændres
I praksis er de snærende EU-udbudsregler til hinder for, at kunderne får de mest innovative løsninger, mener it-brancheforeningen IT-Branchen.
Reglerne betyder blandt andet, at mange små og mellemstore virksomheder på forhånd opgiver at byde på opgaverne. Derfor ønsker IT-Branchen konkret at forhøje tærskelværdien for udbud fra den nuværende lille million kroner i statsligt regi og halvanden milliard kroner på kommunale it-services.
Senest er Folketinget gået i gang med at diskutere udbudsreglerne på både europæisk og nationalt niveau.
3. International roaming under luppen
Den nuværende roaming-ordning udløber til sommer, og derfor mener it-brancheforeningen ITEK, at Danmark skal have landet en ny aftale om lofter på tale- og ikke mindst datatrafik.
Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) har allerede fokus på netop denne problemstilling, selv om priserne er blevet presset langsomt ned af EU-maskineriet i de seneste par år.
Ole Sohn mener dog i lighed med brancheforeningerne, at priserne skal endnu længere ned under Danmarks EU-formandskab.
4. Velfærds-it på EU-niveau
Mens hele den vestlige verden står over for en demografisk udfordring med en aldrende befolkning og deraf øgede krav til sundhedsvæsenet, er it udset som den væsentligste løftestang.
IT-branchen peger på, at Danmarks formandsskab også skal bruges til at sætte fokus på danske spidskomptencer inden for dette felt, således at vi kan få sat skub på eksport-maskinen.
I Danmark er flere forskningsprojekter allerede i gang med at blive implementeret på hospitalerne inden for velfærds- og sundheds-it.
5. Tværeuropæisk sundheds-it
Belært af erfaringerne fra vort eget lille land med en ganske decentral it-sundhedsinfrastruktur bør EU-formandskabet udløse en strategi for, hvordan de europæiske lande kan samle deres erfaringer på it-sundhedsområdet.
Det foreslår Dansk IT, som mener, at denne videndeling dels kan skabe lettere leverancer af sundhedsydelser på tværs af grænser, dels kan skabe store muligheder for erhvervsudvikling og vækst.
Disse it-ting bør Danmark også kæmpe for
6. Fælles cloud-regler
Da Odense Kommune i foråret fik nej fra Datatilsynet til at benytte cloudtjenesten Google Apps blandt andet på grund af manglende datasikkerhed, var det en kold klud i ansigtet på cloud-leverandørernes datadrømme i Danmark.
ITEK mener derfor, at det er vigtigt, at EU fremsætter sit forslag til et nyt databeskyttelsesdirektiv i januar 2012, så vi får enslydende regler i hele EU.
Samtidig slår ITEK på, at der skal indføres privacy-by-design, så alle brugere og kunder føler sig trygge, når de kaster sig ud i cloud-bølgerne og på nettet generelt.
7. Ændring af persondataregler
Dansk IT går skridtet videre og ønsker, at persondatareguleringen rent faktisk passer til den digitale virkelighed, som vi lever i.
Derfor peger foreningen på, at Danmark under sit formandskab bør sætte fokus på, at personfølsomme oplysninger kan deles, videreformidles og udnyttes på måder, man slet ikke havde forestillet sig, da de gældende regler blev formuleret.
Denne regulering vil således ikke kun have betydning for cloud, men også generelt for hvordan vi opbevarer personfølsomme data og i fin tråd med, at Dansk IT sidste år foreslog, at danskernes CPR-numre snildt kan blive uploadet på nettet, fordi vores CPR-numre alligvel flyder rundt.
8. Skabelse af grøn it-vækst
Selv om grøn it og den grønne dagsorden er visnet lidt, siden Danmark stod som vært for den lettere kiksede COP 15 klima-konference for to år siden, fremhæver IT-Branchen, at det danske formandskab helt overordnet har fokus på grøn vækst.
Derfor mener brancheforeningen, at vi skal satse på at fastholde vores position, også når det gælder nye energiteknologier.
Blandt andet fastslår IT-Branchen, at Danmark skal være test- og demonstrationsland for grønne løsninger, herunder på smart grid, som hurtigt forklaret er en netværksforbunden infrastruktur til styring af strøm, vand, gas og andre ressourcer ved hjælp af it og industrielle systemer.
9. Fokus på it-forskning
Med sit oplæg Horizon 2020 har EU-Kommissionen lagt rammerne for, hvordan EU's 8. rammeprogram skal se ud, når det skal iværksættes i 2014.
I den forbindelse peger ITEK på, at der er store forskningsbeløb på IKT-området på spil, og her er det vigtigt, at Danmark får sat markante og fornuftige fodaftryk, mens vi sidder som EU-boss.
ITEK mener, at den offentlige IKT-forskning skal være fordoblet i 2020, hvilket også svarer til EU's ambitioner.
10. Indførelse af Best Practice
Selvom de fleste af EU's initiativer fokuserer på at hive de mindre udviklede områder op på niveau med frontløberne, så sigter Dansk IT efter, at også de gode skal blive bedre.
Dansk IT fortæller, at Danmark derfor bør arbejde på at dreje mere af fokus over mod de regioner/sektorer, der klarer sig rigtig godt, som det blandt andet er tilfældet med Danmark.
Det er de bedste, der skal gå forrest i konkurrencen med resten af verden, lyder argumentet fra Dansk IT.
Læs også: