Etableringen af FWA begyndt

Til foråret får virksomheder nye muligheder for netværksforbindelse ind i huset som alternativ til ISDN og ADSL. Nu starter fem virksomheder arbejdet med at etablere og markedsføre hurtig trådløs netopkobling (FWA) i Danmark.

FWA-forbindelser

I dag har Telestyrelsen givet fem virksomheder licenser, så de kan udbyde Fixed Wireless Access tjenester i Danmark. De fem skal nu etablere netværk af antenner ud over Danmark, så kunderne kan købe trådløs netværksadgang.

Fixed Wireless Access (FWA) er hurtige trådløse netforbindelser fra operatørens antenner ud til slutbrugerne. Derved skaber FWA forbindelser fra lokalnet til internet gennem luften. Brugere af FWA får fast monteret boks med sender, modtager samt antenne, der peger direkte mod en basisstation. Det giver en rækkevidde på omkring 8-10 km. Brugerens udstyr koster i prisklassen fra 20.000 kroner og opefter.

Interessen for Fixed Wireless Access drives af konkurrencen om det rå kobber, som Tele Danmark kontrollerer. FWA er en teknik til at bryde monopolet på forbindelser til brugere. FWA-operatørerne kan omgå Tele Danmarks etablerede net. Hvor oprettelse af ADSL-forbindelser har været kritiseret for at være en langsommelig affære, er FWA hurtig at sætte op. En FWA-forbindelse kan sættes op fra dag til dag, når basisnetværket er etableret.

For brugerne ligner det at købe FWA-forbindelse situationen ved køb af TV-parabolantenne eller ISDN-forbindelse. Der kommer teknikere fra udbyderen og installerer systemet, og monterer en forbindelse ind i din bygning.

De syv licenser blev uddelt til: Formus Communications Denmark ApS (2 styk), Global Connect Access A/S, In2Loop A/S (Tele2), det tyske firma mediascape communications AG og endelig SONOFON Service A/S (2 styk).

Hurtig FWA-teknik

Ingen tekniske standarder

Holder løfterne, som licensindehaverne har givet, da bliver FWA den hurtigste internet-forbindelse, der kan købes, når der ses bort fra egne faste forbindelser.

Licenserne er uddelt i 3,5 GHz-båndet og 26 Ghz-båndet. Her kan man komme op på en kapacitet på 34Mbit på længere sigt. Sonofon garanterer hastigheder på minium 256Kbit/s til start, men de lover 34Mbit/s allerede til sommer 2001.

Der er ingen tekniske bindinger til FWA-licenserne, så leverandørerne vælger hver især det tekniske udstyr, der bedst passer til deres formål. Det kan betyde, at når du har valgt en leverandør af FWA-forbindelse, og senere ønsker at skifte til en anden leverandør, så skal der investeres i en ny type af modtagerudstyr.

Alle fem virksomheder skal nu etablere et backbone-netværk, og sætte basisstationer med antenner op. Som tilfældet er med mobiltelefonerne, kræver FWA et landsdækkende net af antenner.

Da det er fast udstyr, kan man øge effekten af senderudstyret og opnå en forholdsvis lang rækkevidde på 8-10 km. Men alle fem virksomheder skal opstille mange hundreder antenner, før de dækker det meste af det 43.004 km2 store Danmark. Der er tale om investeringer på omkring 500 millioner kroner.

Hvornår og hvem

Hvornår kan man købe trådløs adgang?

Vinderne af licensen erklærede, at produktet vil være på markedet i 2. Kvartal 2001. Den geografiske dækning vil ekspandere alt som netværket opbygges. Her indeholder licenserne minimumskrav til udbygningshastigheden og dækningen af Danmark. Efter tre år skal der mindst være en 30% dækning i 3,5GHz-båndet, og 20% dækning i 26GHz-båndet. Efter fem år skal der være dækning på 60% og 40% af landet for de to frekvensområder.

Priser: Hvem kan købe trådløs adgang?

Idag er FWA-udstyr langt dyrere end de konkurrerende ISDN- og ADSL-løsninger. Spørgsmålet er imidlertid, om en markedssucces for teknologien vil give et prisfald, som vi har set så mange gange før i informationsteknologi. Hvis det bliver tilfældet, vil den potentielle kundegruppe blive meget større.

Sonofon nævnte eksplicit de små brugere og forbrugere som fremtidige kunder for FWA. Sonofon skal med FWA ud og konkurrere med de ADSL-produkter, der i dag sælges. Derimod sigter Formus Communications Denmark ApS på en kundegruppe, der består af top 500-virksomheder samt professionelle ASP'er (Application Service Providers), ISP'er (Internet Service Providers) og tilsvarende virksomheder.

Mere vil komme ...

Telestyrelsens fortalte ved offentliggørelsen af licenserne den 18. december, at der vil kommer yderligere udbud af frekvenser til FWA i fremtiden. Der er allerede afsat frekvensbånd til dette formål.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere