Test: To hurtige trådløse routere til under 700 kroner

De ydre antenner er skåret væk, og designet er minimalistisk, men hvad med ydelsen? Vi har testet de to trådløse routere Linksys E2500 og D-Link DIR-657, som lover at give stabilt og hurtigt netværk.

1. Test: To hurtige trådløse routere til under 700 kroner

Vores hjem er efterhånden spækfyldt med produkter, der kræver adgang til nettet, og det stiller naturligvis krav til det trådløse netværk.

Det må ikke være langsomt, når det skal håndtere en hær af mobiltelefoner, tablet-pc'er, bærbare computere samt tv og radio, der kører over Wi-Fi.

Samtidig skal det ikke tage en krig at sætte netværket op, og prisen skal være familievenlig.

Derfor har vi valgt at se nærmere på de to trådløse routere Linksys E2500 og D-Link DIR-657, der begge udmærker sig ved at have skåret de strittende og grimme antenner af.

I stedet er antennerne gemt inde i de franskbrødstynde routere.

De to modeller koster mellem 600 og 700 kroner, og de lover at levere et trådløst netværk med høj hastighed, som selv den krævende familie med masser af Wi-Fi-udstyr vil være tilfreds med.

Routerne befinder sig i det, som kan betegnes som mellemklassen.

Der findes dyrere routere, som tilbyder en - teoretisk - højere hastighed, mens det også er muligt at købe billigere modeller, der dog ikke kan levere samme fart over feltet som vores to testmodeller.

2. Sådan har vi testet

Linksys E2500 og D-Link DIR-657 er testet i et 130 kvadratmeter hus i to etager.

Routerne har været placeret i et kontor på første sal, og vi har målt downloadhastighed på en bærbar computer, som vi har flyttet rundt i og uden for huset.

Hastigheden er målt med TDC bredbåndsmåler.

Vi ville have anvendt Bredbåndsmåleren fra IT og Telestyrelsen, men den var midlertidigt nede, da vi gennemførte denne test.

Ud over download fra nettet har vi testet det trådløse netværk ved at overføre en 1,1 gigabyte MP4-videofil fra en stationær computer til vores bærbare test-pc.

Derudover har vi målt, hvor meget strøm de to routere sluger, når de står tændt døgnet rundt, og hvor meget det påvirker din elregning. 

Ud over hastighed og strømforbrug bliver routerne vurderet på brugervenlighed.

3. Linksys E2500

Med Linksys E2500 får du en router, som du ikke skal skamme dig over.

Den er flad som en skive franskbrød, og der er ingen blinkende lamper på fronten.

De er i stedet flyttet til bagsiden, så du ikke generes af lyshavet, hvis du har routeren stående fremme. 

Der er i alt fire porte på bagsiden, som du kan bruge til at få din stationære pc eller dit tv online med kabler. 

De gammeldags antenner er skrottet, og den ser elegant ud - hvem skulle tro, at man kunne sige det om en router? 

Opsætningen af Linksys E2500 var en ren fornøjelse, der sparkede luften ud af myten om, at installation af trådløse netværk kun er for nørder med det sorte bælte i Wi-Fi. 

Det tog under ti minutter, fra vi åbnede kassen, til vores stationære computer var online, og det trådløse netværk var aktiveret, så mobiltelefoner og bærbare computere kunne gå på nettet. 

Hele installationsprocessen var meget pædagogisk forklaret på dansk, og det var eksempelvis illustreret på skærmen, hvordan kablerne skulle sættes i routeren og et modem. 

Selv it-forskrækkede mennesker vil være i stand til at få det til at virke uden at få koldsved på panden. Det fortjener Linksys stor ros for. 

Med programmet Cisco Connect kan du holde styr på routeren og dit trådløse netværk.

Det er meget simpelt og brugervenligt bygget op med fire menupunkter.

De giver blandt andet mulighed for at tilføje produkter, som skal online, oprette gæstelogin til netværket, forældrekontrol over udvalgte hjemmesider og teste bredbåndshastighed. 

Det er naturligvis muligt for nørderne via Cisco Connect at komme ind i de avancerede indstillinger, hvis der er behov for en speciel opsætning.

For almindelige brugere vil det være overflødigt, og den simple brugergrænseflade vil være ganske udmærket og ikke mindst nem at bruge. 

De hårde tal

Der er smæk på både hastighed og rækkevidde med Linksys E2500. Da vi testede, havde vi som nævnt placeret routeren i et kontor på første sal i et hus på 130 kvm. 

Både når vi stod i kontoret og i stuen, fik vi en downloadhastighed på 15 mbit/s, mens hastigheden faldt til 7,85 mbit/s, når vi gik ud på terrassen.

Længere væk i haven fik vi en downloadhastighed på 2,85 mbit/s. I fugleflugtslinje var det cirka 30 meter, og signalet skulle gennem flere mure.

Et ganske tilfredsstillende resultat. 

I kontoret overførte vi en videofil på 1,1 gigabyte fra en stationær pc til en bærbar over det trådløse netværk, og det tog 3:10 minutter. 

Typisk vil en router stå tændt 24 timer i døgnet, og derfor målte vi strømforbruget på Linksys E2500. Boksen sluger 5,6 watt, og det svarer til en årlig udgift på 112 kroner, hvis den er tændt et helt år.

4. D-Link DIR-657

Ligesom Linksys' model er D-Link DIR-657 født uden strittende antenner, og routeren er også kun et par centimeter høj.

Til gengæld har D-Link blinkende lamper på fronten, og især logoet for internet - illustreret af en globus - er voldsomt aktivt. Det blinker konstant, når der er netforbindelse, og kan være distraherende, hvis DIR-657 står fremme. 

På bagsiden er routeren udstyret med fire porte til kablet netværk, og der er også blevet plads til USB-port.

Den kan bruges til at koble en printer eller en USB-harddisk til netværket. Routeren har også en SD-kortlæser på fronten, som ligeledes kan bruges til at få eksempelvis billeder delt mellem flere computere. 

Mens Linksys' model var nem at sætte op, blev vi en smule mere udfordret af D-Link DIR-657. Installationsprocessen forløb over 10 skridt, og vi blev tvunget til at sætte flueben i flere bokse undervejs, blandt andet denne "Du skal bruge brugernavnet og adgangskoden til din internetudbyder for at kunne gennemføre konfigurationen".

Hvis vi ikke satte hak, kunne vi ikke komme videre. 

Under opsætningen af routeren med Fullrate blev vi efterfølgende på intet tidspunkt spurgt til brugernavn og adgangskode til internetudbyderen.

Det var ikke just pædagogisk.

Det samme kan siges om andre skridt i installationsprocessen, hvor vi fik at vide, at vi skulle vente på, at en af lamperne på fronten skiftede farve fra gul til blå.

Det tog lang tid, og vi fik ingen indikator på, hvor lang tid det ville tage, eller om installationsprocessen var gået kold.

Med en god portion tålmodighed kom vi dog i mål - sådan da. 

For da det trådløse netværk var oppe at køre, ville vi prøve at fodre D-Link DIR-657 med både et SD-kort og en USB-nøgle.

Men så viste sig, at vi skulle installere yderligere software.
Det fremgik ikke af manualen, og vi søgte hjælp i en af D-Links YouTube-videoer, som forklarede, at vi skulle installere softwaren SharePort Plus.

Men så virkede det også, og det var muligt at dele filer fra SD-kort og USB-nøgle via det trådløse netværk. Ganske smart, hvis du i forvejen ikke har investeret i en netværksharddisk, en såkaldt NAS

De hårde tal

Når det gælder hastighed og rækkevidde, underpræsterer D-Link DIR-657 i forhold til modellen fra Linksys.

Vi foretog nøjagtig samme opsætning, hvor routeren igen blev placeret på første sal i huset. 

Til at begynde med fulgte D-Link godt med Linksys, og vi fik en downloadhastighed på 15 mbit/s, når vi havde den bærbare på kontoret og i stuen. 

Tog vi computeren med på terrassen, faldt hastigheden til 5,5 mbit/s, mens den ikke kunne få signal i haven - modsat Linksys' model. 

Vi forsøgte også at overføre en 1,1 gigabyte MP4-videofil fra en stationær til vores bærbare computer, og det tog via det trådløse netværk 3:53 minutter.

Det er 43 sekunder dårligere end samme måling med Linksys' trådløse router E2500.

Kort sagt fungerer routeren fint på kort afstand, mens den udfordres på lang afstand, og den har ikke samme høje hastighedsoverførsel som Linksys. 

Når det gælder strømforbrug, bruger den 4,7 watt, og det svarer til en udgift på omkring 90 kroner, hvis du har den tændt alle dage i et helt år.

Det er omkring 20 kroner mindre end Linksys' model.

5. Testresultater

6. Den bedste trådløse router er...

Der er ingen tvivl om, hvem der vinder denne test.

Linksys E2500 er ganske enkelt overlegen på de fleste punkter.

Routeren er virkelig nem at sætte op, den har en pædagogisk menu til it-novicer og en avanceret til hardcore nørder, og den leverer bedre hastighed og rækkevidde end konkurrenten D-Link.

Alt er dog ikke perfekt med Linksys E2500, som mangler nogle af de smarte funktioner, D-Link er udstyret med, som SD-kortlæser og USB-port.

Samtidig findes der dyrere routere, som leverer endnu højere hastighed. 

Til pengene får du dog en virkelig fin router med Linksys E2500, der vil stille selv den krævende Wi-Fi-familie tilfreds.

Hvis du vil have lidt flere funktioner for pengene - på bekostning af hastighed, rækkevidde og pædagogisk sans - kan du kigge nærmere på D-Link DIR-657

Alternativt kan du vælge at fiske lidt flere penge op af sparegrisen og investere i den lidt dyrere storebror til Linksys E2500, som går under navnet E4200.

Her får du flere avancerede funktioner som USB-port og endnu - teoretisk - højere hastighed på det trådløse netværk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere