Artikel top billede

(Foto: Kim Stensdal)

Kritik: CSC og KMD blokerer for sundt marked

Det er alt for svært for mindre virksomheder at få landet ordrer hos staten og kommunerne, mener Dansk Industri, der langer voldsomt ud efter både KMD og CSC.

I det seneste nyhedsbrev fra ITEK under Dansk Industri får et par it-giganter kritik af direktør Tom Togsverd fra brancheforeningen.

"På det kommunale område har KMD en historisk position, som gør det vanskeligt for konkurrenter - små som store - at få et ben til jorden, også fordi adgangen til data og snitflader kan være besværlig og dyr."

"Tilsvarende oplevelser har man kunnet få i forhold til det statslige marked; Men mon ikke CSC-strejken får ændret det billede?," lyder ordene i nyhedsbrevet. 

Presset af KMD

For at få en uddybning har Computerworld ringet ITEK-direktøren op.

Direktøren forklarer indledningsvist, at flere af hans medlemmer indimellem føler sig "meget presset af KMD" og det medlemmerne opfatter som et forsøg på at få dem ud af markedet.

"Det er jo et problem," siger Tom Togsverd.

Direktøren forklarer, at han i nyhedsbrevet kæder det sammen med den fremtidige brug af data i det offentlige, som fremgår af digitaliseringsarbejdet hos kommuner, regioner og staten.

"De skal jo sådan set til at betale for at bruge egne data," siger Tom Togsverd.

Han peger på, at det især gælder kommunerne.

Svært at komme på banen

Hvad mener du med, at CSC fylder for meget i staten?

"Jeg skriver sådan set ikke, at de fylder for meget.

Jeg siger bare, at der har været en tradition, hvor det har været svært for andre at komme på banen i forhold til staten.

Noget af det skyldes, at CSC har opbygget en stor domæneviden om ting og sager, og noget skyldes også lidt de samme mekanismer. Lad os tage Det Centrale Personregister, (CPR), hvor Indenrigsministeriet jo ikke har sørget for, at der er en SOA-arkitektur ovenpå på CPR. Det vil sige, at hvis man skal bruge data fornuftigt, skal man ind over en udbyder. Det kan være KMD. Det kan være CSC.

Og der er det, Finansministeriet siger, kan vi ikke få en eller anden form for SEO-infrastruktur, hvor alle kan få adgang til data. Uden man skal betale en gang til."

Derfor sidder CSC ikke så sikkert i sadlen længere

Tror på kommende ændringer

Hvad mener du med: "Tilsvarende oplevelser har man kunnet få i forhold til det statslige marked; men mon ikke CSC-strejken får ændret det billede?"?

"Jeg mener, der er mange, der har prøvet at komme ind på det statslige marked, som så taber til CSC.

Jeg tror, at nu kommer der en ændring.

Om ikke andet så fordi staten selv har set - både Skat og Finansministeriet - at man vil undgå at komme i samme situation igen.

Man vil have en flerleverandør-strategi, hvor man ikke har samme afhængighed af CSC.

Og du kan så sammenligne lidt med den kommunale sektor.

Når man taler liberalisering eller åbning af markedet, har staten sådan set forsøgt at være lidt mere fremme i skoene.

Fordi man helt tilbage i halvfemserne har trukket sig ud af ejerskabet (af CSC, red.), hvilket man først gør femten år senere i kommunerne (salg af KMD, red).

Så staten har sådan set formelt bragt sig monopol til ophør meget tidligere.

Men i realiternes verden har det været svært for andre at komme ind.

Og det er da noget, man har snakket om i branchen."

Hvordan snakket om?

"Når jeg har kritiseret kommunerne for at de lænede sig for meget op ad KMD, så har Kommunernes Landsforening sagt, at staten læner sig meget op af CSC. Er det ikke bare det samme?

Og så kan du sige, at formelt er det ikke det samme, men i realiteternes verden har CSC da haft en meget stærk markedsposition."

Men tror du så, at CSC-strejken kan ændre statens afhængighed af CSC?

"Ja, af to grunde.

Det ene er, at indtil flere statslige kunder simpelthen har erklæret, at de vil bringe sig ud af den afhængighed.

Det andet er, at CSC står lidt svagere, rent performance-mæssigt."

Hvad kan den svaghed bruges til hos dine medlemmer?

"Jeg tror, at nogle vil gå ind og prøve, at få nogle af de kontrakter CSC har haft. Og det tror jeg også vil lykkes," siger direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere