ebXML vs. BizTalk
Det globale perspektiv for denne diskussion er milliarder af tid og penge, som det kan koste at opbygge en international standardiseret infrastruktur for handel, økonomi og informationsudveksling.
Den 13. december forlød det fra FN og brancheorganisationen Oasis, at ebXML bliver klar til marts 2001, hvilket er 2 måneder før tidsplanen. Forkortelsen ebXML betyder Electronic Business XML. Det er en standard for en infrastruktur til elektronisk handel og forretning, som organisationen Oasis og de Forenede Nationer har udarbejdet.
Samtidig sender Microsoft (der også er medlem i Oasis) deres BizTalk-server version 2 på markedet. BizTalk er Microsoft's nye XML-server til e-handelssystemer. BizTalk er sat i produktion her i december 2000. BizTalk serveren er en af Microsofts .Net Enterprise Server-produkter, som bruges til Business-to-Business elektronisk handel. Der er i følge CNET ingen løfter om at understøtte ebXML fra Microsoft.
Det er her krigen starter. Både ebXML og BizTalk er teknologier, der vil løse det samme problem: Hvordan kommunikerer computere sammen i internationale e-handels systemer. I følge CNET er der ingen forsonende meldinger på de to sider. Tværtimod er Microsoft og FN/Oasis på scenen med hver deres løsningsmodel på global elektronisk handel, og indtil i dag tyder alt på, at det trækker op til konflikt.
Microsofts ærkerival computerfirmaet Sun befinder sig naturligvis på FN/Oasis side i konflikten. Den gamle computergigant IBM har strategisk set støttet begge løsninger, så IBM støtter også BizTalk løsningen.
XML
XML teknologien
XML er et generelt datasprog, som vi beskrev i artiklen: XML giver data mening uden programmører. Som et sprog om sprog er XML meget fleksibelt. Det sikrer, at computersystemer kan kommunikere meningsfuldt sammen. Det sikrer at de involverede parter giver deres data samme mening.
Virksomheder og brugere kan bygge systemer, der kommunikerer med andre via XML. Problemet med mange versioner af XML er, at det koster virksomheder og brugerne flere ressourcer, fordi de skal tage højde for dialekter og variationer i sproget. Dette problem kan illustreres med menneskelige sprog. De fleste virksomheder kan umiddelbart ringe til USA og bestille varer, fordi begge parter tales engelsk. Skal man gøre det samme til det nordlige japan, koster det ressourcer at skaffe en japansk tolk. Mange virksomheder vil derfor undlade at gøre det alene på grund af prisen til sproglig oversættelse. Sprog er magt og ressourcer.
Sprog som magt
Sprog som global magt
Aktørerne har allerede markeret sig på XML-området, som bliver den nye arena for international magtkamp mellem interessenterne i milliar dollar klassen.
Skal vi spå om, hvad vi kan vente os af softwarebranchen, giver forhistorien med web-mediet klare erfaringer: Web-sproget HTML var oprindelig en simpel og effektiv standard for informationsformidling over det globale Internet. Den var udformet af eftertænksomme forskere. Der forelå en international standard på det tidspunkt, hvor Microsoft og Netscape med flere kastede sig ud i en kamp om det globale marked. Som bekendt var det Microsoft, der totalt overtog magten ved hjælp af gratis software til alle brugere med Internet Explorer samt brugervenlige værktøjer til alle indholdsleverandører i form af ASP-servere (Active Server Pages). Samtidig indførte Netscape og Microsoft nogle udvidelser til den oprindelige standard, som betød, at alle konkurrenter blev inkompatible med deres produkter.
Milliard-dollar spørgsmålet i softwareindustrien i dag er, om Microsoft kan gøre det igen på XML?
Da Microsoft i sin dot-net strategi (.Net) indplacerede XML-metasproget som det primære strategisk værktøj for fremtidig computerteknologi, da stod skriften på væggen. Næste kampplads for giganterne bliver XML og generiske datasprog til at få klodens computere til at tale sammen. Der er ingen tvivl om, at foråret vil bringe en vigtig runde i denne giganternes datakamp. Begge parter har trukket våben.
Vi følger slagets gang på PC World Online.
Videre oplysninger
CNET News: Microsoft releases BizTalk e-commerce software
IDG Sverige: Xml-krig mellan Sun och Microsoft