Artikel top billede

Danske bog-pirater er sejlet håbløst agterud

Bogbranchen har lært af musik-branchens fejltagelser: E-bøger går fri af piratkopiering.

Mens meget ny musik og de fleste nye film hurtigt og nemt kan hentes på Pirate Bay, så ligger landet helt anderledes, når det gælder e-bøger.

Markedet for danske e-bøger er stort set piratfrit-område, viser en stikprøvekontrol foretaget af ComON.

På sites som Pirate Bay og Demonoid finder man kun undtagelsesvist danske titler.

Flere af bogbranchens aktører kan bekræfte situationen.

"Piratkopiering af e-bøger er ikke noget, vi mærker noget til," siger Steffen Sørensen, direktør for distributions-firmaet Publizon.

Hos e-bogsfirmaet Riidr har direktør Anders Breinholst samme melding:

"Det er ikke vores oplevelse, at vi mister noget salg på grund af piratkopiering," siger han til ComON.

Hvor lille forekomsten af piratkopierede danske e-bøger er på nettet kan man blandt andet få indblik i på Demonoid. Sitet går for at være den førende torrent-tracker på netop e-bogs-området, men sætter man søge-kriterierne under ønskede sprog til dansk, dukker der kun sølle fem titler op. Den klart mest downloadede er et danskkursus (Pimsleur Danish Level I) med 200 downloads. De øvrige fire titler er kun downloadet omkring 20-30 gange.

På Pirate Bay kan man ikke på samme måde søge på sprog, og e-bøger er gemt bort i kategorien "andet". Men tager man en af tidens hotteste danske forfattere, Jussie Adler-Olsen, kommer der kun fire hits alt i alt - og det er alle e-bøger oversat til hollandsk.

80 % af den trykte bogs pris

Forklaringen på det sløje pirat-udbud er ifølge Riidr-direktøren, at tjenester som hans egen gør det nemt og bekvemt at hente bøgerne på nettet lovligt - så nemt, at de ulovlige pirat-downloads ikke længere giver mening.

"Priserne er stort set alle steder kommet godt ned under priserne for normale bøger," siger Anders Breinholst.

Han vurderer, at den gennemsnitlige e-bogspris i dag ligger på omkring 80 procent af butiks-prisen på de tilsvarende trykte bøger.

Piratkopier findes dog i noget mere rigt mål, hvis man skifter Jussi Adler-Olsens kriminalistiske univers ud, og i stedet leder efter faglitteratur.

Men så er man også ovre i en helt anden boldgade, mener Publizons Søren Steffensen:

"Jeg holder godt øje med, hvad der sker på torrent-trackerne, og danske trade-bøger - e-bogs-udgaver af bøger, som sælges i boghandlen, typisk skønlitteratur - findes stort set ikke på trackerne. Faglitteratur findes der masser af, men det er indscannede værker, som har været der længe, og det er en helt anden sag," siger han.

Både Riidr-direktøren og Steffen Sørensen mener, at bogbranchen et langt stykke hen ad vejen har evnet at undgå de faldgruber, som både musikbranchen og filmbranchen er faldet i, når det gælder de digitale muligheder.

"Ingen ønsker at komme i samme situation som  musikbranchen, men de bad jo på en måde også selv om det," siger Steffen Sørensen. han henviser til formatskiftet fra LP'er til CD'er, og opretholdelsen af album-konceptet selvom digitale modeller gav mulighed for markedsføring af musiknumrene enkeltvist.

Hvor er Jussi?

Mens bogbranchen herhjemme altså ikke "beder om det", og slipper for piratproblemer, er det mere uklart, hvordan pirater og bogforlag har det med hinanden ude på de internationale markeder.

Verdens største bog-butik, Amazon, har i dag større salg af e-bøger end af trykte bøger. Da Amazon for nylig lancerede sin seneste e-bogs-læser, Kindle Fire, fortalte Amazon-boss Jeff Bezos, at Fire sælges til under kostpris.

Kindle Fire er en af de større satsninger for firmaet, og den lille tablet-pc kan med en vis ret bruges til at sandsynliggøre, at Amazon ikke lider under pirat-problemer:

Amazon ville næppe være villig til at tabe penge på gyngerne, hvis ikke karussellerne var en rimeligt god forretning.

Men måske har Bezos hørt en pointe fra verdens fildelere: Nogen piratvirksomhed faktisk et gode, fordi piraterne medvirker til at udbrede kendskabet til værker, der ikke ellers ville have opnået samme udbredelse?

Herhjemme er der dog ikke udsigt til, at piraterne får mere vind i sejlene - faktisk tværtimod. Et skud for boven blev leveret af bibliotekerne, der i begyndelsen af denne måned indledte et sandt e-bogs-togt.

Det skete efter, at forlagsbranchen og folkebibliotekerne efter lange forhandlinger blev enige om en prismodel for udlån af e-bøger. 35 kommuner - blandt andre Københavns - er med i projektet, som giver borgerne gratis adgang til at låne bøger på nettet.

Endnu deler e-biblioteket dog skæbne med både Pirate Bay og Demonoid: Man leder forgæves efter en Jussi Adler-Olsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere