Flotte flade former

Fladskærme er nu engang mere sexede end store, klodsede billedrørsskærme. Nu kan de også fås i 17 tommer. Fem dejlige fladskærme har været i testcentret. Skærmen fra Samsung vandt, men de kunne alle levere et flot billede.

Dyre tommer

Når pladsen er trang, og der er behov for et stort skærmareal, er der ingen vej uden om en fladskærm. I forhold til traditionelle billedrørsskærme er de tynde LCD-skærme langt mere elegante, og på moderne skærme er billedkvaliteten rigtig god. Endvidere har fladskærme et lavere strømforbrug, der betyder, at man kan spare et par hundrede kroner årligt på elregningen.

Vi har haft fem fladskærme med en billeddiagonal på 17 tommer i testcentret. Sidste gang, PC World testede fladskærme, kunne man kun vælge mellem 15 og 18 tommer, men nu er der begyndt at dukke skærme med andre panelstørrelser op på markedet. De nye 17 tommer store fladskærme udfylder det tomrum, der hidtil har været mellem de populære 15''-skærme og de meget dyre 18''-skærme.
Siden sidste test er der også sket en del på teknologifronten. Skærmene har fået bedre kontrast, og kan nu betragtes fra alle vinkler uden problemer.

Dyre tommer
En fladskærm med et TFT-panel på 15 tommer dur ikke, hvis man vil erstatte sin traditionelle 17 tommer CRT-skærm med noget større.

Fladskærmsproducenterne påstår hårdnakket, at en 15'' fladskærm har samme synlige billedareal som en 17'' CRT-skærm, men det er en overdrivelse. På billedrørsskærme stjæler rammen typisk en enkelt tomme af billedrørets frontdiagonal.

Vil man have en fladskærm med et billedareal, der svarer til arealet på en 19'' CRT-skærm, skal man altså have fat i en 18'' fladskærm, men her kan økonomien sætte en stopper for planerne. Sådan en koster nemlig omkring 30.000 kroner. Ved at nøjes med 17 tommer kan man spare 10.000 kroner.

Ligesom tilfældet er for 18''-skærmene har de lidt mindre 17''-fladskærme en født opløsning på 1280x1024 med 16,7 millioner farver. De testede skærme har alle indbygget teknologi til forbedring af billedkvaliteten i lavere opløsninger end 1280x1024, men resultatet bliver aldrig helt godt, undtagen til hurtig grafik, hvor pixelpræcision ikke er magtpåliggende.

Bedst i test
Samsung fremstiller fortræffelige TFT-paneler, og SyncMaster 170MP kan levere et rigtig flot billede. Testvinderen har oven i købet indbygget tv-tuner, så den både kan erstatte fjernsyn og computerskærm.

Godt køb
Testens næstbilligste skærm kan både byde på en god billedkvalitet, en ekstra centimeter i diagonalen, vendbarhed og to VGA-indgange. VG175 er et godt køb fra ViewSonic.

Fyldig omtale af hvert produkt, inklusive baggrunden for karaktergivningen, finder man i PC World nr. 20/2000.

Læs hele artiklen i PC World nr. 20/2000.

Sådan testede vi

Sådan testede vi
Skærmene blev tilsluttet en pc med et Matrox G200 grafikkort med VGA-udgang. Operativsystemet var Windows 98, og opløsningen blev sat til 1280x1024 med 32 bit farver.

Der blev givet karakterer i tre kategorier, nemlig billedkvalitet (vægtet med 75 procent i den samlede bedømmelse), brugervenlighed (vægtet 15 procent) og ekstra faciliteter (vægtet 10 procent).

Skærmenes billedkvalitet bedømmes efter at skærmene har varmet op i en halv times tid og er blevet finindstillet. Den optiske kvaliteten bliver blandt andet bedømt ved hjælp af testprogrammet DisplayMate. Vi kigger på skarphed, kontrast/gråtoner og farverigdom. Antydning af skygger på panelet trækker selvfølgelig fra. Også betragtningsvinkel og responstid indgår i bedømmelsen. Ingen af de testede skærme havde pixelfejl.

I kategorien brugervenlighed går bedømmelsen på betjeningen af skærmmenuen, kvaliteten af den automatiske justering samt eventuel mulighed for regulering af skærmens vinkel og højde. Separat strømforsyning trækker fra i denne kategori.

Til kategorien ekstra faciliteter hører eksempelvis indbyggede højttalere, USB-tilslutning og dobbelt video-indgang, som tillader to pc'er at være tilsluttet skærmen.

Fyldig omtale af hvert produkt, inklusive baggrunden for karaktergivningen, finder man i PC World nr. 20/2000.

Læs hele artiklen i PC World nr. 20/2000.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering