Behov for server
Mindre virksomheder kan i princippet starte med en gratis FreeBSD-server, der kan hentes fra Internet her og nu. Det er en af mange tilbud om servere til små virksomheder. Men der er både argumenter for og imod at vælge FreeBSD. Vi giver et par af disse, og viser hvor du kommer igang med FreeBSD. Så kan du prøve det og selv vurdere tilbudet.
Behovet for server
Utallige mindre virksomheder og institutioner har edb-installationer med pc'ere. Med tiden er deres edb-installation vokset fra en enkel pc til en stor mængde pc'ere for alle ansatte. Disse maskiner kører typisk Windows og Microsofts kontorprogrammer, og de er forbundet i netværk.
Med væksten i maskinparken, opkobling af internt netværk og Internet kommer behovet for en server. Serveren styrer email, Internetforbindelse, backup af filer og andre fælles funktioner. Små virksomheder udnævner ofte en superbruger til at være den person, der får ansvaret for at administrere serveren. Vedkommende har erfaring med de mange Windows-maskiner, og installerer derfor en større version af Windows på serveren. Det er et velkendt system.
Ny FreeBSD version
Ny FreeBSD version
FreeBSD kan hentes gratis på Internet, da styrestemet er Open Source lige som Linux. Du kan hente den nyeste FreeBSD version 4.2 direkte på disse adresser:
Til Intel's 32-bit processorer:
ftp://ftp.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/releases/i386/ISO-IMAGES/4.2-install.iso
Til Alpha processorer:
ftp://ftp.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/releases/alpha/ISO-IMAGES/4.2-install.iso
FreeBSD anbefaler download fra nærmeste server, der i Danmarks findes på: ftp://ftp.dk.freebsd.org/pub/FreeBSD/
De ovennævnte filer er standard ISO-images, som kan brændes direkte over på en CD-ROM. Derefter har du styresystemet på en CD-ROM, som kan bruges til at installere FreeBSD på alle maskinerne. Firmaet Walnut Creek distribuerer FreeBSD i en større pakke med 4 CD-ROM'er, hvor der medfølger yderligere værktøjer.
Nyhederne i version 4.2 i forhold til forgængeren 4.1.1 er primært flere drivere, forbedret sikkerhed samt opdatering af en række programmer for eksempel til email.
Indgang for nybegyndere
Har du interesse i at lære FreeBSD at kende, tilbyder miljøet bag systemet introduktion og information på Internet. Du finder en indgang til denne verden på de to primære web-steder i Danmark og Internationalt her:
- BSD/Dk er bruger gruppen i Danmark. Deres ressource side findes på adressen: http://www.bsd-dk.dk/, her gives de blandt andet en vejledning til installationen.
- FreeBSD's internationale samlingspunkt findes på: http://www.freebsd.org/
- En Introduktion til FreeBSD: "An Absolute Beginners Guide to FreeBSD" finder du på adressen: http://www.vmunix.com/fbsd-book/ , hvor hele bogen fås direkte her: http://www.vmunix.com/fbsd-book/book.phtml
Klippe stabil server
Serveren er der altid
Serveren skal levere netværksservice, som altid er tilstede. Når serveren ikke fungerer, afbrydes kommunikationen internt i virksomheden og med omverdenen. Windows brugere kender situationen, hvor installation af programmer og vedligeholdelse ofte kræver, at: "Du skal nu genstarte systemet". Men genstart af kørende servere, der betjener mange online brugere, er ikke acceptabelt. Ikke engang om søndagen er det acceptabelt.
FreeBSD er UNIX styresystem, hvor navnet BSD betyder Berkeley Software Distributions UNIX. FreeBSD er et meget stabilt styresystem, der er bygget til at køre altid og i døgndrift. Det udvikles af et internationalt netværk af individer med en ledelse af kerneudviklere, der vælges demokratisk blandt deltagerne.
Hvem kører FreeBSD?
FreeBSD kører hos flere store leverandører af Internet-services, der skal være online altid. I Danmark kører Cybercity FreeBSD. Microsoft kører FreeBSD på Hotmails servere. I den anden ende af skalaen findes der mange små web-sites, der kører på FreeBSD.
Da FreeBSD primært findes i serverrummene, finder du ikke mange populære farverige applikationer til styresystemet. Hvor Linux-miljøet arbejder på at få Linux udbredt til skrivebords-computerne, er udviklingen af FreeBSD domineret af serverfolk. FreeBSD kan dog køre programmer fra Linux og andre UNIX-varianter. Den gratis kontorpakke StarOffice til Linux kan du køre direkte på FreeBSD, når der er indlæst modul for Linux i kernen.
MEN det kræver UNIX-kompetence at administrere en server med FreeBSD. Det er problemet for de små virksomheder, at de skal skaffe og købe kvalificerede folk, der kan sætte serveren op og administrere den.
FreeBSD og Windows skal ikke ses som to alternative produkter, snarere er det to forskellige serverstrategier. Windows repræsenterer produktet, som købes, og som kan indpasses i de fleste virksomheders kompetence. Der er stort udbud af kompetence og service til Windows-servere på markedet, for de virksomheder der ikke selv har den. Mens FreeBSD mere er værktøjet for en UNIX-guru.