Check din serverstrategi med FreeBSD

FreeBSD er frigivet i en ny version 4.2. Det gratis UNIX serversystem udfordrer serverstrategien for virksomhederne. Men selvom det er gratis, kræver det mere kompetence, end mange små virksomheder har.

Behov for server

Mindre virksomheder kan i princippet starte med en gratis FreeBSD-server, der kan hentes fra Internet her og nu. Det er en af mange tilbud om servere til små virksomheder. Men der er både argumenter for og imod at vælge FreeBSD. Vi giver et par af disse, og viser hvor du kommer igang med FreeBSD. Så kan du prøve det og selv vurdere tilbudet.

Behovet for server

Utallige mindre virksomheder og institutioner har edb-installationer med pc'ere. Med tiden er deres edb-installation vokset fra en enkel pc til en stor mængde pc'ere for alle ansatte. Disse maskiner kører typisk Windows og Microsofts kontorprogrammer, og de er forbundet i netværk.

Med væksten i maskinparken, opkobling af internt netværk og Internet kommer behovet for en server. Serveren styrer email, Internetforbindelse, backup af filer og andre fælles funktioner. Små virksomheder udnævner ofte en superbruger til at være den person, der får ansvaret for at administrere serveren. Vedkommende har erfaring med de mange Windows-maskiner, og installerer derfor en større version af Windows på serveren. Det er et velkendt system.

Ny FreeBSD version

Ny FreeBSD version

FreeBSD kan hentes gratis på Internet, da styrestemet er Open Source lige som Linux. Du kan hente den nyeste FreeBSD version 4.2 direkte på disse adresser:


De ovennævnte filer er standard ISO-images, som kan brændes direkte over på en CD-ROM. Derefter har du styresystemet på en CD-ROM, som kan bruges til at installere FreeBSD på alle maskinerne. Firmaet Walnut Creek distribuerer FreeBSD i en større pakke med 4 CD-ROM'er, hvor der medfølger yderligere værktøjer.

Nyhederne i version 4.2 i forhold til forgængeren 4.1.1 er primært flere drivere, forbedret sikkerhed samt opdatering af en række programmer for eksempel til email.

Indgang for nybegyndere

Har du interesse i at lære FreeBSD at kende, tilbyder miljøet bag systemet introduktion og information på Internet. Du finder en indgang til denne verden på de to primære web-steder i Danmark og Internationalt her:

Klippe stabil server

Serveren er der altid

Serveren skal levere netværksservice, som altid er tilstede. Når serveren ikke fungerer, afbrydes kommunikationen internt i virksomheden og med omverdenen. Windows brugere kender situationen, hvor installation af programmer og vedligeholdelse ofte kræver, at: "Du skal nu genstarte systemet". Men genstart af kørende servere, der betjener mange online brugere, er ikke acceptabelt. Ikke engang om søndagen er det acceptabelt.

FreeBSD er UNIX styresystem, hvor navnet BSD betyder Berkeley Software Distributions UNIX. FreeBSD er et meget stabilt styresystem, der er bygget til at køre altid og i døgndrift. Det udvikles af et internationalt netværk af individer med en ledelse af kerneudviklere, der vælges demokratisk blandt deltagerne.

Hvem kører FreeBSD?

FreeBSD kører hos flere store leverandører af Internet-services, der skal være online altid. I Danmark kører Cybercity FreeBSD. Microsoft kører FreeBSD på Hotmails servere. I den anden ende af skalaen findes der mange små web-sites, der kører på FreeBSD.

Da FreeBSD primært findes i serverrummene, finder du ikke mange populære farverige applikationer til styresystemet. Hvor Linux-miljøet arbejder på at få Linux udbredt til skrivebords-computerne, er udviklingen af FreeBSD domineret af serverfolk. FreeBSD kan dog køre programmer fra Linux og andre UNIX-varianter. Den gratis kontorpakke StarOffice til Linux kan du køre direkte på FreeBSD, når der er indlæst modul for Linux i kernen.

MEN det kræver UNIX-kompetence at administrere en server med FreeBSD. Det er problemet for de små virksomheder, at de skal skaffe og købe kvalificerede folk, der kan sætte serveren op og administrere den.

FreeBSD og Windows skal ikke ses som to alternative produkter, snarere er det to forskellige serverstrategier. Windows repræsenterer produktet, som købes, og som kan indpasses i de fleste virksomheders kompetence. Der er stort udbud af kompetence og service til Windows-servere på markedet, for de virksomheder der ikke selv har den. Mens FreeBSD mere er værktøjet for en UNIX-guru.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere