AMD er gået en anelse frem i andet kvartal af 2003, hvor processor-giganten Intel må høste en lille tilbagegang.
Det har analysebureauet Mercury Research beregnet. Der er dog tale om meget små ændringer - typisk på tiendedele procentpoint. AMD er gået fra en markedsandel på 15,6 til 15,7 procent af det globale marked for processorer, mens storebror Intel er gået fra 82,8 til 82,5 procent.
De øvrige producenter, der blandt andre rummer Transmeta, har sammenlagt 1,8 procent, hvilket er en fremgang på 0,1 procentpoint.
AMD har dog ikke grund til at juble over den lille sejr, vurderer analytikerne, for andet kvartal 2002, som er sammenligningsgrundlaget, var en katastrofe for firmaet. Da udkæmpede AMD en priskrig med Intel og sloges desuden med overfyldte lagre.
En sammenligning med første kvartal 2003 ser heller ikke lys ud for AMD, der er gået tilbage fra 16,6 procent af chipmarkedet, mens Intel er gået frem fra 81,7 procent.
Det er også værd at bemærke, at det samlede antal processorer, der blev solgt i perioden, var lavere end samme kvartal sidste år på trods af, at salget af pc'er faktisk steg. Det kan dog skyldes, at der har været store lagre hos pc-producenterne.
Men producenterne af processorer til bærbare computere har grund til at juble, for der var rekord i antal solgte enheder i det segment. Chipproducenterne tjener typisk mere på bærbare enheder end på processorer til stationære pc'er.
Ser man på omsætningen i beløb i stedet for antal, var der også tale om en pæn vækst, beretter brancheforeningen Semiconductor Industry Association. I andet kvartal omsatte chip-producenterne for 256 milliarder kroner, en fremgang på 10 procent fra sidste år.
Sammenligner man med første kvartal, gik Europa som ét marked 4,1 procent tilbage, hvor USA gik frem med 3,6 procent. Sammenligner man et helt år ad gangen, ser det lysere ud for Europa, der er gået 12,3 procent frem, hvor USA er gået 3,7 procent tilbage.
Analytikerne ser nu frem til de store satsninger fra de to duellanter i efteråret. Det gælder AMD's lancering af 64 bit-processoren Athlon64 23. september og derefter Intels processor med kodenavnet Prescott, der skal afløse Pentium 4, og som sandsynligvis får navnet Pentium 5.