Artikel top billede

Cray overtager fiaskoramt IBM-megacomputer

IBM har opgivet at bygge det, der skulle blive til verdens hurtigste computer. Nu tager Cray over.

Nu har National Center for Supercomputing Applications (NCSA) på University of Illinois underskrevet en kontrakt med Cray om at bygge en gigantisk supercomputer kaldet Blue Waters. Dermed ser det ud til at et af verdens største og dyreste supercomputer-projekter nu alligevel er reddet, efter at IBM kastede håndklædet i ringen for to måneder siden.

Som navnet "Blue" antyder var det nemlig IBM, der skulle bygge supercomputeren med en regnekraft på mindst 10 petaflops - en ydelse, som den japanske K Computer netop har nået.

Projektet startede helt tilbage i 2007 og den samlede pris blev dengang anslået til 208 millioner dollar eller mere end en milliard kroner.
 
Men IBM kunne ikke levere til den aftalte pris og projektet har vist sig at være mere kompliceret end forventet.

IBM opsagde derfor kontrakten om at levere supercomputeren i august. Big Blue har betalt pengene tilbage og det så ud til at Blue Waters dermed var død.

Planen var at IBM-supercomputeren skulle indeholde 300.000 Power7-kerner i quad-chip-moduler med hver fire Power7-processorer og en hub-chip, der kan håndtere dataoverførsler på 1,128 Tbyte/s.
 
Med 1 petabyte arbejdshukommelse og et 25 petabyte storage-system skulle supercomputeren sætte flere rekorder.

Nu bliver supercomputeren i stedet bygget med Cray-teknologi. I en pressemeddelelse fortæller NCSA at maskinen kommer til at bestå af 235 Cray XE6 kabinetter med AMD Opteron 6200 Series processorer (med 16 kerner) og 30 kabinetter med en kommende version af Cray XK6 med Nvidia Tesla GPU'er.

Supercomputeren skal udstyres med 1,5 petabyte hukommelse og op til 500 petabyte lagerplads.

Hele 25 forskerhold venter på at bruge Blue Waters supercomputeren til alt fra beregninger af universets oprindelse og klimaforandringer til forskning i medicin og nanoteknologi.

Det forventes at supercomputeren er fuldt udbygget inden slutningen af 2012 og den samlede pris ligger ligesom i det oprindelige IBM-projekt på omkring én milliard kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere