På Facebook kan du ikke skjule dig bag et pseudonym - det sociale netværk kræver at du bruger dit rigtige navn. Det mærkede den kendte forfatter Salman Rushdie, som fik deaktiveret sin Facebook-konto fordi der var tvivl om hans identitet. Rushdie forsøgte at dokumentere sin identitet med en kopi af sit pas - men her er hans navn angivet som Ahmed Rushdie. Herefter blev hans Facebook-side genåbnet under dette navn.
"De har genaktiveret min FB-side som Ahmed Rushdie, selvom hele verden kender mig som Salman. Disse idioter," skrev den vrede forfatter i en ud af mange beskeder på Twitter, hvor han kritiserede Facebook og henvendte sig direkte til Mark Zuckerberg med krav om at få sin identitet tilbage.
"Hvis F. Scott Fitzgerald var på Facebook, ville man så tvinge ham til at være Francis Fitzgerald?" spørger Rushdie.
Det hjalp åbenbart - et par timer senere fik han sit oprindelige navn tilbage og kan nu kalde sig Salman igen.
"Sejr! Facebook har givet efter. Jeg er igen Salman Rushdie. Jeg har det SÅ meget bedre. En identitetskrise i min alder er ikke sjov. Tak Twitter!" skrev han.
Hele historien er gengivet i New York Times, hvor den bliver fremhævet som et eksempel på et helt grundlæggende problem på nettet og specielt sociale netværk - på den ene side er behovet for at stå frem med sin rigtige identitet og på den anden side kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at sløre netop denne identitet.
Facebook har en klar holdning - her kræver man, at alle skal oplyse deres sande identitet. I forbindelse med oprøret i Egypten forsøgte aktivisten Wael Ghonim (der var ansat hos Google) at oprette en anti-Mubarak side på Facebook under et falsk navn - den blev slettet.
Det sociale netværk er skabt som et mødested for amerikanske elite-studerende - ikke som en slagsplads for aktivister i verdens diktaturer.
Google+ kræver også at man skal oplyse sit rigtige navn, men har dog indikeret at man vil tillade pseudonymer i et begrænset omfang.
Hos Twitter har man en mere lempelig politik. Her tillader man at brugerne skjuler sig bag psedonymer.
"Det er farligt for verden hvis informations-teknologien kræver en fuldstændig autentisk identitet for alle. I USA er det måske lige meget. Men hvis du er Syrien og skal afsløre din identitet, hver gang du bruger nettet, kan det være et spørgsmål om liv og død," siger den kendte netaktivist Joichi Ito til New York Times.