Formålet med netværksvirtualisering er at optimere og administrere sit netværk i virtuelle lokalnetværk (VLAN) fra ét enkelt administrationsværktøj.
VLAN gør det eksempelvis muligt for it-administratoren at adskille sit store, switchede netværk i mindre bidder, så eksempelvis nogle af virksomhedens afdelinger har hurtige forbindelser til serverne, mens andre må nøjes med langsommere netværksadgang.
Server manager Mikael Korsgaard Jensen fra Herning Kommune peger på, at virtuelle netværk i VLAN's giver en hel række af gevinster, hvis det er implementeret korrekt.
"Først og fremmest begrænser det broadcast-effekten i netværket, hvilket på dansk er unødig støj. Det svarer til, at man undgår at gå ind i et rum med 50 mennesker og råbe efter en specifik person for i stedet at sende en sms til denne enkelte person, som man vil have fat i," siger Mikael Korsgaard Jensen.
Del og hersk
Mere teknisk forklarer han, at netværksvirtualisering kontrollerer antallet af enheder, der kan være på et netværk.
Så når han sender IP-pakker ud til enheder som specifikke pc'er eller printere, kan han undgå at spamme alle enhederne med IP-pakkerne, men derimod målrette sine IP-pakker til specifikke enheder.
"Man deler simpelthen enhederne op i segmenter og kan sende til ét segment ad gangen," siger Mikael Korsgaard Jensen.
Giver øget sikkerhed
Hernings server manager fortæller samtidig, at VLAN's også kan øge sikkerheden i en konstant mere kompleks it-infrasturktur.
Han illustrerer det i et eksempel, hvor kommunens administrative applikationer og skolernes ditto er på samme virtuelle servere.
"Reelt kører skolens administration og kommunens administration i samme virtuelle setup. Men en server på en kommuneskole kan ikke få adgang til kommunens administration, fordi vi har adskilt de to servere i fuldstændigt isolerede, virtuelle netværk," siger Mikael Korsgaard Jensen.
Pas på fejl 40
Han fremhæver den menneskelige faktor som en af de største fejlkilder ved netværksvirtualisering, fordi det somme tider kan være svært at holde tungen lige i munden med fysiske og virtuelle netværk.
"I gamle dage kunne man tage et netværkskabel og følge det hele vejen fra den ene ende til den anden. Sådan er det ikke helt i virtuelle netværk, hvor man skal konfigurere sine netværk på forhånd," fortæller han.
"Så hvis man kommer til at lave en konfigurationsfejl og åbne de forkerte virtuelle netværk til de forkerte servere, enheder og personer, ja, så er det jo ikke så godt," fortsætter han med det, som man med rette kunne kalde en jysk underdrivelse.