Computerworld News Service: Malware mod Android-baserede mobile enheder og Apples Mac-computere ligger øverst på McAfees liste over sikkerhedstrusler, som man denne jul bør være særlig opmærksom på.
McAfee har offentliggjort sin årlige liste "12 scams of Christmas" (en reference til den klassiske engelske julesang The Twelve Days of Christmas), der fremhæver en forøgelse på 76 procent i antallet af malware mod Android alene fra første til andet kvartal 2011, herunder skadelige apps der udgiver sig for at være QR-kode-skannere, som mange forbrugere i år nok kommer til at bruge til at købe eller finde information om produkter under juleindkøbene.
I år er første gang, McAfees liste advarer specifikt om trusler mod mobile enheder. I 2010 fokuserede McAfees liste på web- og e-mail-svindel, der eksempelvis lokkede med gratis iPad samt sårbarhederne ved offentlige trådløse netværk.
I år advarer McAfee om, at gratis apps der i første omgang ligner spil eller anden underholdning, i virkeligheden kan vise sig at være designet til at stjæle information fra smartphones eller sende dyrt takserede sms'er uden brugerens samtykke. Der fremhæves særligt en baggrundsbillede-app, der i al hemmelighed sendte brugernes data til et site i Kina; den app nåede at blive downloadet 4,6 millioner gange, før den blev fjernet.
Din Mac er også i farezonen
En anden relativt ny trussel på McAfees liste er malware mod Mac-computere.
"Indtil for nylig følte Mac-brugerne sig rimelig godt beskyttet mod sikkerhedstrusler fra nettet, da de fleste var målrettet Windows-pc'er," skriver Gary Davis i blogindlægget om McAfees liste. "Men med Apples produkters voksende popularitet til både privat og erhvervsbrug er der en ny bølge af malware på vej direkte målrettet Mac-brugerne."
McAfee Labs oplyser, at 5.000 stykker malware sigtede efter Mac-computere sidst i 2010. Det tal er siden da steget med 10 procent hver måned.
Gamle kendinge
Flere svindelnumre er gamle kendinge, der måske bare har fået en ny forklædning. McAfee advarer igen om falske reklamekampagner og konkurrencer på Facebook heriblandt en ny én, der tilbyder gratis flybilletter. Der cirkulerer også stadig skadelige pauseskærme, ringetoner og e-kort med juletema, ligesom online-kuponer og anden indkøbssvindel også bruges i stor stil til at forsøge at stjæle personlige oplysninger.
Mange af phishing-svindelnumrene fra i år er også set før såsom falske anmodninger om personlige oplysninger, der giver sig ud for at være fra banker. Falske anmodninger om personlige oplysninger sendt via sms har også i år fundet en plads på listen lige som sidste år.
Sådan sikrer du dig
McAfee har selvfølgelig ikke helt uegennyttige hensigter med offentliggørelsen af sin liste. Det har en rigtig god effekt for sikkerhedssoftware-branchen at udstille disse digitale bøhmænd. Naturligvis foreslår McAfee således sin sikkerhedssoftware som løsningen til at undgå alle disse frygtelige digitale juletragedier.
Derudover findes der dog også en række brugbare råd, der ikke kræver andet end almindelige sund fornuft at følge, heriblandt kun at downloade apps fra de officielle applikations-butikker såsom Android Market.
Vær desuden altid særligt opmærksom, hvis noget virker for godt til at være sandt, eller hvis din deltagelse i en eller anden kampagner kræver, at du oplyser personlige informationer.
Det er også en rigtig god idé kun at blive venner med folk på sociale netværk, som man faktisk kender og stoler på, og ikke at offentliggøre billeder fra sin ferie før man er hjemme igen.
Sidst men ikke mindst findes der altså masser af forskellige pakker af sikkerhedssoftware, der kan hjælpe med at beskytte alle dine systemer fra malware og deslige. Lookout Mobile Security er en god løsning til Android, mens AVG's gratis antivirusprogram fortsat er en populær måde at beskytte sin pc.
Oversat af Thomas Bøndergaard