Læs også:
BEC-ansat efter endnu en fyringsrunde: Det gør ondt
"Enhver fyring er én for meget, men der kan være nogle situationer i en virksomhed, som gør, at man er nødt til det på grund af driften og økonomien."
Sådan siger Kent Petersen, der er formand for Finansbundet, efter at Bankernes EDB-central i sidste uge fyrede 47 it-folk, og dermed for tredje år i træk har gennemført en fyringsrunde.
Forbundet har 55.000 medlemmer hvoraf de 5.500 er it-ansatte i finansbranchen.
Fyringsrunden kommer efter et år, hvor BEC har måttet skrotte planenerne om en fusion med konkurrenten SDC og af samme årsag har sagt farvel til firmaets mangeårige direktør.
Han fortæller, at Finansforbundet gerne havde set, at det var lykkedes BEC at finde en løsning med SDC i forbindelse med de kulsejlede fusionsplaner.
"Da vi fik beskrevet ideen og visionen bag konstruktionen, syntes jeg, at der var meget musik i det. Det er noget trist, at det ikke lykkedes. For det havde jo givet været med til at skabe nogle arbejdspladser," siger Kent Petersen.
Der er altid noget 'give and take'
Når et firma afskediger så mange medarbejdere, som BEC gjorde i sidste uge, skal fagforbundene være med til at forhandle om de ansattes aftrædelse som følge af lov om masseafskedigelser. Men hvor mange stillinger, forhandlingerne med BEC har reddet, holder han tæt til kroppen.
"Jeg kan ikke komme nærmere ind på detaljerne om, hvor vi startede og sluttede. Jeg oplever, at vi har haft en konstruktiv dialog med virksomheden. Og jeg mener, at vi er landet på det antal, som det nu er muligt at komme frem til," siger Kent Petersen.
Han fortæller, at han er mere optaget af hvilke såkaldte afbøde-foranstaltninger, forbundet har fået forhandlet hjem med datacentralen.
"Vores primære opgave er ikke altid at fastholde folk i det samme job for enhver pris, men i langt højere grad at sørge for, at de kan gå ud og få et job, enten i en tilsvarende virksomhed i branchen eller uden for branchen," siger han.
Han mener, at Finansforbundet har haft nogle rimelige forhandlinger med BEC i denne runde. Men han havde gerne set at afbøde-foranstaltningerne, som eksempelvis outplacement, uddannelse og en særlig økonomisk støtte til medarbejdere med en vis alder, havde været bedre.
Finansbranchen udstråler ikke jobsikkerhed
Forbundsformanden fortæller, at Finansforbundet med 5.000 mistede stillinger i finanssektoren i forvejen holder hårdt for.
"Det er ikke en branche, der udstråler jobsikkerhed for tiden," siger han.
Kent Petersen fortæller, at det dog ikke er de it-ansatte, der er hårdest ramt blandt Finansforbundets medlemmer, men de der sidder i de traditionelle bankfag.
Han peger på, at BEC-konkurrenterne JN Data of SDC ligger relativt positivt i samme marked. Og når BEC's it-folk alligevel bliver ramt, skyldes det den afsmittende effekt af, at firmaets kundeunderlag, bankerne, er hårdt ramt, fortæller formanden.
"Der er ikke nogen tvivl om, at BEC er ramt af et faldende marked og omstætning. Sammenligningen i forhold til JN-Data og de store virksomheders egne it-installationer, antyder jo også, at lige nu er der ikke nødvendigvis et meget stort marked for BEC," siger han.
"Så det er ikke it-sektoren, som er hårdest ramt. Men det ændrer ikke på, at BEC stadig er en rigtig træls historie. Det havde været rigtigt godt, hvis vi havde kunnet undgå endnu flere fyringer," siger Kent Petersen.