Computerworld News Service: Malware målrettet mobiltelefoner med Android og computere fra Apple topper listen over de svindelnumre, som folk især skal passe på i julen.
McAfee har afsløret sin årlige liste over de 12 mest udbredte svindelnumre i juletiden, og firmaet advarer om, at der er sket en 76 procents stigning i mængden af malware rettet mod Android-enheder i årets andet kvartal sammenlignet med det første.
En del af den malware går efter de såkaldte QR-koder, som mange shoppere bruger til indkøb eller til at få informationer om produkter.
Ondsindede mobile applikationer er en anden ny trussel på listen. I år er første gang, McAfees liste advarer mod trusler rettet specifikt mod mobile enheder. Listen fra 2010 fokuserede på web- og e-mail-svindel for eksempel med tilbud om gratis iPad og sårbarhederne i offentlige wifi-netværk.
McAfee siger, at gratis mobil-applikationer, der camouflerer sig som spil eller andre sjove applikationer, kan være designet til at stjæle informationer fra smartphones eller udsende sms'er uden brugerens vidende.
McAfee nævner for eksempel en wallpaper-app, der i alt hemmelighed sendte brugerdata til en side i Kina - den applikation blev downloadet 4,6 millioner gange.
Mac-computere er også truede
En anden relativt ny trussel på McAfees liste er malware målrettet Mac-computere.
"Indtil for nyligt følte Mac-brugerne sig sikre i forhold til sikkerhedstrusler online, efterson de fleste er målrettet pc'er," skriver Gary Davis, der arbejder for McAfee, i et blogindlæg i forbindelse med offentliggørelsen af listen.
"Men Apple-produkternes voksende popularitet både blandt private og virksomheder har fået de cyberkriminelle til at designe helt nyt malware direkte målrettet Mac-brugerne."
McAfee Labs fortæller, at der fandtes 5.000 malware målrettet Mac i slutningen af 2010, og at det antal bliver 10-doblet hver måned.
Tilbage efter mere
Et antal svindelnumre er blevet videreudviklede igennem de seneste år. McAfee advarer om flere falske tilbud og konkurrencer på Facebook, hvor brugerne blandt andet bliver lovet gratis flybilletter.
Ondsindede jule-screensavere, ringetoner og e-kort er også i cirkulation, ligesom også falske kuponer og såkaldte 'mystery shopper'-svindelnumre, der i virkeligheden skal skaffe personlige informationer om brugeren.
Årets samling af phishing-svindel vil også være velkendte for nogle, med falske anmodninger om personlige informationer tilsyneladende fra brugerens bank, og en snu en af slagsen, der bruger en opdigtet melding fra transportfirmaet UPS. Falske anmodninger om informationer sendt via sms er også med på listen igen i år.
Sikkerhed
McAfee har selvfølgelig også sine grunde til at udsende listen. Det er rigtig godt for anti-virus-forretningen at gøre folk opmærksom på alle de digitale bussemænd. Virksomheden anbefaler selvfølgelig sit eget software som den eneste måde at undgå alle julens digitale faldgruber.
Der nævnes dog også nogle få snusfornuftige tips, som er værd at huske på, som den om altid at hente sine mobile applikationer fra officielle app stores som for eksempel Android Market.
Vær mistænksom over for tilbud, der virker for gode til at være sande, eller som kræver private informationer for at blive aktiverede.
To gode råd, som de færreste folk tilsyneladende følger, er, at lade være med at blive venner med fremmede mennesker på sociale netværk og at lade være med at uploade billeder fra ferien, før man rent faktisk er kommet hjem igen.
Der findes meget andet sikkerheds-software, der kan beskytte dine systemer fra malware og andet. Lootout Mobile Security er en rigtig god pakke til Android-enheder, og AVG's gratis antivirus-software er stadig populær til beskyttelse af pc'er.
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen