I sidste uge kunne Facebook afsløre at firmaets første europæiske datacenter skal bygges i den nordsvenske by Luleå tæt ved polarcirklen. Det kolde Nordsverige er perfekt til det nye super-datacenter med en kombination af lave temperaturer, billig energi fra vandkraftværker, hurtige fiber-forbindelser og veluddannet arbejdskraft.
Men placeringen i Sverige betyder samtidig, at den svenske efterretningstjeneste fremover kan lytte med i en stor del af verdens internet-trafik til Facebook.
Det er den omstridte svenske FRA-lov, som også kommer til at gælde for det kommende datacenter. Loven blev vedtaget i den svenske Riksdag i 2008 og tillader at Forsvarets Radioanstalt (FRA) kan registrere al internet-trafik som går ind og ud af Sverige.
I modsætning til den danske logningsbekendtgørelse, hvor teleselskaberne er pålagt at føre logningslister for et udsnit af brugernes trafik, betyder FRA-loven at svenskerne også kan registrere selve indholdet i trafikken.
I 2008 truede Google med, at man ville afstå fra at placere sine datacentre i Sverige, hvis loven blev vedtaget. Dét blev den - men senere blev nogle af de mest kontroversielle punkter i loven dog fjernet.
Masseovervågning af brugerne
Alligevel betyder loven, at FRA, som hører under det svenske forsvarsministerium og fungerer som en uafhængig afdeling af efterretningstjenesten, kan overvåge hele internet-, telefon- og fax-kommunikationen med udlandet - uden dommerkendelse.
Stifteren af det svenske Piratparti, Rick Falkvinge, siger til nyhedstjenesten Futurezone at der er tale om masseovervågning af internet-brugerne.
"Loven betyder, at alle internet-udbydere som har kabler der krydser de svenske grænser skal stille en komplet kopi af datatrafikken til rådighed for FRA," siger han.
Facebooks beslutning om at placere sit europæiske datacenter i Luleå betyder at FRA har teknisk mulighed for at overvåge datatrafikken for alle Facebook-brugere i Europa.
"Den eneste mulighed for at undgå aflytningen er at kryptere din trafik," siger Falkvinge.
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol behandler i øjeblikket en klage over FRA-loven, men det kan tage op til fem år inden sagen er afsluttet.
Google opgav Sverige
Falkvinge henviser til, at Google valgte at opgive sine planer om at bygge et stort kontor i den svenske by Lund efter FRA-loven blev vedtaget. Google har i stedet bygget et stort datacenter i finske Hamina.
"At Facebook vælger at bygge sit datacentrum i Sverige trods denne lov, siger en hel del om virksomheden," mener Falkvinge.
Hos Facebook lyder meldingen kun, at man til enhver tid holder sig til de gældende nationale regler. Det nye datacenter bliver en del af Facebooks datterselskab i Irland, men det skal følge de svenske regler for databeskyttelse.