Test: Sonys Android-tablet har et lækkert touch

Sony Tablet S sig ud fra mængden med et smart design og innovative funktioner. Men kan den hamle op med iPad2? Vi har testet japanernes første tablet-pc med Android.

1. Test: Sonys Android-tablet har et lækkert touch

Anmeldelse: Sony Tablet S er kommet sent til frem til den store tablet-pc fest, som Apple skruede op for med iPad 1, og som hurtigt lokkede en masse Android-konkurrenter ud på dansegulvet.

Selv om Sonys tablet-pc dingler halvsent ind ad døren, er tiden ikke blevet brugt hjemme på sofaen - men i stedet foran spejlet.

Modellen har nemlig fået en ordentlig styling med et unikt design, der betyder, at den er tyk i toppen og tynd i bunden.

Den asymmetriske form skal gøre tablet-pc nemmere at balancere, når du sidder eller ligger ned, mens du betjener den.
 
Fungerer det så? Ja, bestemt.

Sony Tablet S føles rar at holde om, og der skal ikke bruges så mange kræfter på at få den til at balancere.

Bagsiden er nubret, og det giver et godt greb. Da vægten er 598 gram, er den i bogstaveligste forstand til at holde ud i længere tid ad gangen.

Dog føles tablet-pc'en en smule plastikagtig i forhold til Apple iPad 2.

Mindre skærm

Mens de fleste Android-modeller er udstyret med 10,1 tommer skærme, må Sonys model nøjes med 9,4 tommer.

Opløsningen er dog præcis den samme som hos mange af konkurrenterne: 1280 gange 800 pixels.

Umiddelbart virker skærmen en smule lille, og det forstærkes af den sorte ramme omkring skærmen, der er meget bred.

Det skyldes en aflang parkeringsplads til tommelfingeren i hver side omkring skærmen. Dermed skygger tommelfingrene ikke for indholdet, og det har vi også set på konkurrerende modeller.

Gemte porte og knapper

Sony Tablet S er udstyret med front- og bagsidekamera, men de er ikke meget værd.

Bagsidekameraet tager fotos i en opløsning på fem megapixel, og da tablet-pc'en ikke har en blitz, skal lysforholdene være ualmindelig gode, før du får et godt billede. Frontkameraet er endnu ringere.

Du kan også optage video, men selv i indstillingen High leverer tablet-pc'en ikke noget, der på nogen måde imponerer.

Den svage kameradel ses også på konkurrerende modeller, og det er nærmest ligegyldigt at optage video og billeder.

Du kan lige så godt bruge din mobil, som måske endda er væsentlig bedre.

Da Tablet S er meget tynd i bunden, er indgange og power-knap gemt i siden, hvor der er et indhak.

De stritter dermed ikke ud og er med til at kaste lidt æstetisk ynde over tablet-pc'en.

Power-knap og volume-taster er virkelig godt skjult, men ligger alligevel godt placeret ved højre pegefinger, hvis du holder Tablet S med begge hænder.

Micro-USB- og SD-port er gemt i venstre side bag en plastik-låge. Det er en lidt mere kluntet løsning, og når lågen står åben, ser det ikke særligt kønt ud.

2. En atypisk Android med det hele

Designet på Sony Tablet S er godt tænkt og anderledes designmæssigt end det først kuld Android-modeller med version 3 af Googles styresystem som eksempelvis Motorola Xoom og Acer Iconia Tab, der nærmest var tvillinger. 

Men når det gælder selve styresystemet på Sonys tablet-pc, er det typisk Android 3.

Styresystemet bærer fortsat præg af, at det ikke er blevet voksent og må døje med børnesygdomme hist og pist. 

Browseren viser eksempelvis som default mobilversioner af websider, du støder på.

Det er jo fuldkommen fjollet med en 9,4 tommer skærm, og heldigvis kan du via tablet-pc'ens indstillinger ændre dette, hvis du kender denne finte

Men det viser blot, at Android i sin nuværende Honeycomb-form fortsat lider af en kikset personlighedsspaltning og ikke kan finde ud af, om styresystemet er placeret på en mobil eller en stor tablet-pc. 

Det er irriterende, og selv hvis du ændrer opsætningen, er der ingen garanti for, at du kan få bestemte websider til at fungere.

Vi kunne ikke eksempelvis ikke få desktop-versionen af Googles eget Dokumenter til at virke, og det siger måske alt om, hvor lang vej Android har for at blive et gennemarbejdet, mobilt styresystem til tablet-pc'en.

Den næste version af Android - som kaldes Ice Cream Sandwich - er dog netop lanceret, og det skulle gerne gøre tablet-pc'erne bedre til at skræddersy indhold, så det matcher de store bredskærme. 

Det er dog ikke sikkert, at Sony Tablet S bliver opdateret lige med det samme, og i øjeblikket må den nøjes med Android i version 3.2. 

Fjernstyr dit tv med Sony Tablet S

Modsat konkurrenterne har Sony Tablet S fået indbygget en infrarød-sender, som gør det muligt at bruge Android-tablet-pc'en som fjernbetjening.

Det lyder måske en smule vanvittigt, men faktisk giver det god mening. 

Tablet-pc'er ender ofte med at leve et liv i stuen, hvor familien skiftes til at surfe og spille spil på enheden. Dermed er den også i nærheden af dit tv og anden elektronik.

Vi testede Sony Tablet S med flere tv, og det fungerede glimrende. 

Normalt kan opsætningen af universalfjernbetjeninger være en pine, men det fungerede smertefrit med tablet-pc'en. 

Du behøver ikke engang at kende modelnummeret på den enhed, som du vil betjene.

Da vi prøvede at få Sony Tablet S til at snakke sammen med en Samsung-fladskærm, skulle vi blot vælge tv-oversigten, vælge Samsung og prøve en af de 17 forskellige profiler, indtil vi fandt en, der virkede. 

Det tog under to minutter, og vi havde fuld kontrol med fladskærmen. 

Selv hvis en fjernbetjeningsprofil til dit tv eller anden elektronik ikke findes på Tablet S, kan du bruge din nuværende remote til at lære tablet-pc'en kommandoer som tænd, volume, kanalskift og så videre. 

Funktionen er praktisk og rigtig godt tænkt af Sony.

3. Fin lige nu og her...men

Som en ekstra ting har Sony også tilføjet sin egen spilbutik til Tablet S, PS Store.

Det gør maskinen i stand til at spille gamle PlayStation-titler, men i øjeblikket er funktionen kun tilgængelig i lande som England, Frankrig, Tyskland og USA.

Derfor kan vi ikke give en bedømmelse af, hvordan spiloplevelsen er, når tablet-pc'en får tilføjet en række virtuelle PlayStation-knapper.

Til Angry Birds og andre småspil fungerer Tablet S dog fint. Generelt er der dog et stærkt begrænset udvalg af apps til maskinen i forhold til iPad.

Video hakker og hoster

Alt i alt er Sony Tablet S takket være sit design og sine ekstra funktioner den aktuelt mest interessante model med Android 3.2, men japanerne har også haft god tid til at lure konkurrenterne af.

Der er dog stadig problemer med Android på denne model, og browseren er ikke for smart og kan eksempelvis ikke vise web-tv i ordentlig kvalitet fra Politiken, Ekstra Bladet eller Jyllands-Posten. Video i HD kan du godt glemme alt om.

Det er lidt sørgeligt, men det er samme konklusion, som vi er nået frem til med andre tablet-pc'er med Android i version 3.

Det bliver formentlig først i Android 4, at det mobile styresystem for alvor kommer til at fungere gnidningsfrit på en tablet-pc.

Samtidig er de første modeller med quadcore-processorer snart klar, og Asus har lige viftet med sin lynhurtige Eee Pad Transformer Prime.

Hastighedsforbedringen burde løse Android-problemerne med HD-indhold og hakkende web-tv, så medmindre du står og skal bruge en Android-tablet her og nu, vil vi anbefale, at du holder sparepengene i ro.

Når det er sagt, så er Sony Tablet S en fin maskine, der er med til at holde Android-festen i gang. Om et par måneder er den dog flyttet et andet og vildere sted hen, og Sony Tablet S ender med at stå og danse lidt sløvt alene i mørket. Lige nu er den dog en af de lækreste Android-maskiner på dansegulvet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere