Artikel top billede

Verdens smarteste rootkit bliver endnu smartere - og farligere

Nye varianter foretager ikke længere tydelige ændringer af master boot record, så malwaren er nu endnu sværere at opdage.

Computerworld News Service: Eksperter fra sikkerhedsleverandøren ESET advarer, at TDL4, der er et af verdens mest sofistikerede stykker malware, er ved at blive omskrevet og forbedret, så den bliver mere modstandsdygtig overfor antivirussoftware.

"Analytikere fra ESET har længe sporet TDL4-botnettet og vi har nu iagttaget en ny fase i dets udvikling," meddeler David Harley, der er virksomhedens chef for malware-efterretning.

"Baseret på analysen af dets komponenter kan vi se, at visse af disse komponenter er blevet skrevet om fra bunden af (det drejer sig om kernel-mode driver og user-mode payload), mens andre (visse bootkit-komponenter) er uændret fra tidligere versioner," forklarer han.

Harley og hans kolleger tror, at dette er tegn på en større ændring i TLD's udviklingsteam eller i forretningsmodellen til at blive et crimeware-toolkit, der kan licenseres til andre datakriminelle.

TLD, der også er kendt som TDSS, betegner en hel familie af rootkits, der alle er karakteriseret ved komplekse og innovative teknikker til at undgå opdagelse. Tilbage i juli kaldte malware-analytikere fra Kaspersky Lab TDL version 4 for verdens mest sofistikerede trussel og estimerede, at den på daværende tidspunkt havde inficeret over 4,5 millioner computere.

TDL4 skiller sig på mange måder ud fra mængden af rootkits, der plager internettet, heriblandt på grund af dets evne til at inficere systemer med Windows i 64-bit, dets brug af offentlige peer-to-peer Kad-netværk til kommando-formål og dets komponent til at skjule sig i master boot record (MBR) for blot at nævne nogle få.

Men nu sker der altså ifølge ESET's analytikere ændringer af, hvordan TLD4 inficerer og bider sig fast i systemer. I stedet for at lagre komponenter i MBR opretter de nye varianter en skjult partition sidst på harddisken og indstiller den som aktiv.

Det sikrer, at den skadelige kode, der er lagret på denne partition heriblandt en særlig bootloader, køres før selve styresystemet, og at der ikke bliver rørt ved den MBR-kode, der af antivirussoftware kontrolleres for uautoriserede ændringer, hvilket gør malwaren væsentligt sværere at opdage.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel