Artikel top billede

Windows 8 skal øge salget af ultrabooks

Ultrabooks med Windows 8 kommer på markedet til næste år, og Microsoft-styresystemet kan hjælpe med at øge efterspørgslen.

Computerworld News Service: Mere end 60 ultrabook-design kan komme på hylderne næste år, og omkring 11 design vil blive gjort tilgængelige ved udgangen af i år.

Det vurderer Tom Kilroy, som er senior vice president og general manager for verdensomspændende salg hos Intel, under et interview i forbindelse med virksomhedens regnskab for tredje kvartal.

Windows 8 kan hjælpe med at øge efterspørgslen på ultrabooks i anden halvdel af næste år i forbindelse med skolestart og julesalg, forklarede Tom Kilroy.

Udover Windows 8 vil ultrabooks også indeholde næste generations Core-processorer baseret på mikroarkitekturen Ivy Bridge, som vil byde på forbedringer i forhold til både ydelse og grafik, fortalte han. Omkring fire ud af 10 solgte bærbare computere ved slutningen af næste år vil være ultrabooks, mener han.

"At dømme efter begejstringen er det et realistisk mål," sagde han.

Microsoft har ikke svaret på spørgsmålet om, hvornår Windows 8 kommer på markedet. Microsoft udgav et udvikler-preview af styresystemet i sidste måned, og næste skridt er en betaudgivelse, sagde administrerende direktør for Microsoft, Steve Ballmer, under sidste uges tale ved Dell World.

Intel beskriver ultrabooks som en ny kategori af tynde og lette bærbare computere med tablet-funktioner som muligheden for altid at være tændt og altid at være forbundet. Ultrabook-kategorien blev introduceret denne sommer for at genoplive interessen i pc'er, som ellers har været for nedadgående i forbindelse med den voksende interesse for tablets.

De første ultrabooks er allerede annonceret af pc-producenterne Lenovo, Acer, Asus og Toshiba, og de vil køre på Intels Core-processorer baseret på den nuværende mikroarkitektur Sandy Bridge. En ultrabook ligner en Macbook Air, men er lidt tyndere.

Næste års ultrabooks vil kunne prale med bedre batterilevetid og touch-skærme for at udnytte den touch-baserede brugerflade, Metro, i Windows 8, fortæller ledelsen i Intel. Ivy bridge-processorerne vil desuden give bedre grafik og sikkerhed.

For dyre for almindelige forbrugere

Med en nuværende gennemsnitspris på omkring 5.500 kroner er ultrabooks blev dømt for dyre for en del forbrugere. Intels administrerende direktør Paul Otellini anerkender, at økonomien er dårlig og at markedet er pris-følsomt, men han siger, at udviklingen af ultrabooks stadig kun er i sin begyndelse, og at prisen kan falde til næste år.

"Når man ser på, hvor ultrabooks står i denne sæson... næste år vil man opleve dem fra 4000 kroner og op," sagde Paul Otellini. Faldende priser på ultrabook-komponenter, som for eksempel touch-skærme og solid state-drev, vil medvirke til prisfaldet, forklarede Paul Otellini.

Windows 8 burde styrke ultrabook-salget, eftersom Intel historisk set altid har haft gavn af nye Windows-udgivelser, sagde Paul Otellini. Efter en lang nedgangsperiode i forbindelse med krisen sendte udgivelsen af Windows 7 i oktober 2009 pc-salget op igennem taget, så årets tredje kvartal ifølge Gartner blev Intels "bedste set i forhold til året før" i syv år.

Intels forretning for bærbare computere bliver stadig hjulpet på vej af Windows 7, efterhånden som virksomhederne udskifter, fortalte Tom Kilroy.

Windows 8 virker også på tablets, og det kan muligvis også hjælpe Intel på det marked, siger Tom Kilroy. Men Intel står over for en udfordring i form af ARM, hvis processorer findes i de fleste tablets i dag. Microsofts Windows 8 virker både på x86 og ARM-processorer, og Qualcomm, Nvidia og Texas Instruments arbejder alle på at skabe ARM-baserede chip til enheder med Windows 8.

Selv om ARM er dominerende på det marked, understreger Paul Otellini, at Intel kan differentiere sig ved at bidrage med legacy-support fra pc'er til tablets - en funktion som mange brugere efterspørger. Microsoft har fortalt, at Windows 8 tablets med ARM-processorer ikke vil kunne køre gamle Windows 7-applikationer skrevet til x86 chip.

Intel er desuden ved at klargøre smartphones og tablets med Googles styresystem Android baseret på en Atom-chip med kodenavnet Medfield. Enheder med Medfield vil komme i handlen i første halvdel af næste år.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere