Internettet trækker både milliardstore tab på grund af cybercrime og voldsom afhængighed i sit kølvand.
It-sikkerhedsfirmaet Symantec har spurgt 19.636 it-brugere fra 24 lande heraf 811 i Danmark, om de har været udsat for cybercrime og om deres forhold til internettet generelt.
En af konklusionerne er, at gennem det sidste år er 2.188 danske voksne, som var online, hver dag blevet ramt af en eller anden from for cybercrime. Det svarer til 91 i timen gennem hele året.
Mine venner forsvinder
Ifølge Symantec bruger voksne danske it-brugere i gennemsnit 20 timer om ugen online. Undersøgelsen konstaterer, at 25 procent af de adspurgte danskere hævder, at de "ikke kan leve uden internettet", og 53 procent siger, at de "behøver nettet i deres hverdagsliv".
Hver femte bruger af sociale netværk er bange for at "miste kontakten til vennerne", hvis de sociale netværk gled ud af deres daglige tilværelse.
Ifølge undersøgelsen har 56 procent af den danske befolkning været udsat for internet-kriminialitet. Sammenlignet med, hvad der er i avisen af historier om folk, der bliver røvet, slået ned et cetera, så er det langt langt flere, der rammes af internet-kriminalitet.
"I kroner og ører koster internet-kriminialitet danske online-forbrugere 2,7 milliarder kroner om året fordelt på 1,7 milliarder i direkte tab og en milliard kroner i tabt arbejdsfortjeneste," siger Peter Schøtt fra Symantec.
Mand mellem 18 og 30
Offereret er typisk en mand mellem 18 og 30 år og har en risikabel adfærd på nettet. Det vil sige, at manden besøger spillesider, pornosider og lignende. Kvinderne gør det også, bare i betydelig mindre antal. De mest almindelige cybercrimes i Danmark er ifølge Symantecs undersøgelse angreb af virus og malware, online scam (svindel) og online-henvendelser fra såkaldt 'sexual predators' eksempelvis en ældre mand, som søger kontakt til børn og unge ved at udgive sig for at være teenager.
I de sidste 12 måneder har de danske ofre for cybercrime i gennemsnit brugt en uge på at få styr på det rod, som den pågældende cybercrime har forårsaget på computeren eller på anden vis. I øvrigt oplyser mere end hver fjerde af de ramte (28 procent), at de ikke har en opdateret sikkerhedsløsning installeret, der kan beskytte deres personlige informationer.
På trods af væksten inden for cybercrime rettet mod mobile enheder, har kun knap hver femte ejer af en smartphone, som bruger den til at gå på internettet med, installeret en opdateret mobil sikkerhedssoftware-løsning.
Ikke overraskende anbefaler Symantec, der blandt andet ejer antivirus-producenten Norton, at danske it-brugere i højere grad bruger energi og eventuelt penge på at beskytte såvel deres stationære computere som de mobile enheder med sikkerheds-software for at undgå at ende som et af de kedelige tal i statistikken.