Artikel top billede

Leder: Tung minister er gylden mulighed for dansk it

Computerworld mener: Danmarks nye regering sender et klart signal om, at it ikke længere er et politisk dødkedeligt, gumpetungt og ligegyldigt område.

Computerworld mener: Udnævnelsen af 35-årige Morten Østergaard til videnskabsminister i Danmarks nye regering - samt mulige planer om at flytte dele af it til seriøst tunge ministerier -  er et klart signal om, at it for alvor er kommet på den offentlige dagsorden.

Det er noget, som den danske it-branche kan glæde sig over.
 
Posten som videnskabsminister har i de seneste mange år været en ubetydelig post i periferien af regeringen.
 
Ministerkontoret har i den borgerlige regerings 10 år ved magten været bemandet med blot to ministre, hvoraf den første, venstremanden og Anders Fogh Rasmussens mangeårige, nære private ven, Helge Sander, sad så længe, at metaltrætheden nærmest lyste ud under døren på kontoret i Bredgade i København.
 
Heller ikke hans efterfølger, den konservative Charlotte Sahl-Madsen, har været særligt fremtrædende som visionær igangsætter og politisk strateg.
 
Uden gennemslagskraft
Begge ministre har således på mange måder været uden tyngde, uden indflydelse og uden den nødvendige gennemslagskraft til for alvor at sætte it og innovation på den offentlige dagsorden.
 
Det er i sig selv underligt, fordi it for længst har vundet indpas på alle niveauer i det danske samfund.
 
Denne udvikling har på mange måder været drevet af markedet selv. Og ikke af ministrene.
 
Det kommer forhåbentligt til at ændre sig nu.
 
Morten Østergaard er nemlig som de radikales næstformand og Margrethe Vestagers højre hånd ikke en hr. hvem som helst.
 
Han står i kraft af sin status og position i Det Radikale Venstre derimod til at indtage en central rolle i Danmarks nye regering, hvor han - i modsætning til sine forgængere - må formodes at få tæt kontakt til regeringens absolutte top, der består af statsministeren, udenrigsministeren, finansministeren og økonomiministeren (sidstnævnte er Margrethe Vestager). 

Hertil kommer, at Morten Østergaard i modsætning til sine forgængere er så ung, at han er opvokset med it.

Han er en af de digitale indfødte og har i mange år været it-ordfører for sit parti, hvilket betyder, at han har både praktisk og politisk erfaring med it.

Computerworld erfarer, at regeringen muligvis vil præsentere en plan, hvor dele af it flyttes helt væk fra Videnskabsministeriet og over til enten Finans- eller Økonomiministeriet, der er ministerier i den helt tunge klasse.

Til gengæld vil Morten Østergaard muligvis skulle stå for at koordinere it-indsatserne på tværs af ministerierne. Alt dette er fortsat uklart, og det vil vi blive klogere på senere.

Dybt afhængig
  
Danmarks succes og sikringen af den danske velfærd er dybt afhængig af it.

Her er det selvsagt afgørende, at regeringen har et bredt digitalt udsyn og en gennemslagskraft, der er så kraftig, at regeringen faktisk er i stand til at sætte en retning for den digitale udvikling.
 
I det billede sender valget af Morten Østergaard et signal til hele it-branchen og hele den digitale industri om, at Danmarks politiske top (omsider) anerkender it som en afgørende og vital drivaksel under landets udvikling og fremtid.

Det åbne spørgsmål er nu, hvordan it-industrien vil udnytte denne erkendelse.

Muligheden er der. 

Læs også: Radikal toppolitiker ny videnskabsminister




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere