Artikel top billede

(Foto: Jason Madara Photography 2010 / Jason Madara)

Så vild er væksten i skyens "maskinrum"

I det kommende år vil datacenter-væksten fortsatte i rask tempo, men den største del af væksten sker i lande som Indien og Kina.

I det kommende år vil verdens datacentre vokse med 19 procent. Sådan lyder prognosen i en rapport fra DatacenterDynamics, der også forudsiger at den største del af væksten vil ske i udviklingslande. Det skriver New York Times.

Trods den globale økonomiske krise ser det altså ud til at datacenter-væksten fortsætter uhæmmet.

I forbindelse med sin rapport har DatacenterDynamics gennemført 5.400 interviews med ledere fra it-virksomheder rundt om i verden, der til sammen har ansvaret for mere end 100.000 datacentre.

Rapporten fortæller at energiforbruget er den afgørende parameter, når der skal bygges nye datacentre.

Derfor leder virksomhederne efter nye lokationer hvor der er adgang til masser af billig energi - og gerne naturlig køling - og der udvikles samtidig nye energieffektive teknologier.

I Kina ventes energiforbruget til datacentre at stige med 46 procent i det kommende år. Lande som Indien, Brasilien og Argentina ventes også at tiltrække mange nye datacentre.

"Forestil dig hvad der vil ske hvis Indien og Kina får alvor får gang i datacenter-væksten og de konsekvenser som det vil have for det globale energiforbrug i sektoren," siger George Rockett, der er medstifter af DatacenterDynamics, til avisen.

Rapporten forudsiger også at der vil ske en betydelig vækst i datacentre i de nordiske lande - som måske skyldes det kolde klima og adgang til bæredygtig energi.

Google har netop åbnet et datacenter i en gammel papirfabrik i Finland, og det britiske hostingselskab Verne Global vil etablere et datacenter på Island. Her er der adgang til billig strøm fra geotermiske anlæg og vandkraftværker.

Det har også fået Opera til at flytte en del af sin databehandling til Reykjavik. Tidligere i år gik de nordiske lande sammen om at bygge en fælles supercomputer i Island.

Flere eksperter sætter dog spørgsmålstegn ved tallene fra DatacenterDynamics og peger på, at det er datacenter-ejerne selv, der har rapporteret den forventede vækst. Derfor er tallene muligvis lidt for optimistiske.

Men alt tyder på, at behovet for regnekraft i datacentre kun vil vokse fremover. Stadig flere applikationer og data flytter ud i skyen - og de mange nye mobile enheder har kun begrænset regnekraft, så en del af databehandlingen skal foretages på server-siden.

Senest har Amazon lanceret sin nye Kindle Fire tavlecomputer, hvor den indbyggede Silk browser bruger selskabets cloud-infrastruktur til at behandle og komprimere websider inden de sendes ned på enheden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere