WAP dækker det hele

Mens UMTS risikerer at gå op i limningen, tilbyder WAP en entydig snitflade til de forskellige mobiltelefonsystemer. Dermed kan WAP blive samlingspunktet endnu inden, at der er afholdt UMTS-auktion i Danmark.

Artikel

I artiklen Få begreb om mobilt internet beskrev vi internet-protokollen WAP (Wireless Application Protocol), der kan bruges på mobiltelefoner. Artiklen gjorde klart, at protokollen ikke er en del af mobiltelefonsystemet.

De almindelige brugere vil vurdere WAP-mobiltelefoner som en helhed. De oplever en samlet kvalitet ved produktet, som er god eller dårlig. De er helst fri for at spekulere over, hvilken del af systemet, der er årsag til hvad.

Systemets niveauer
Brugerne oplever en samlet kvalitet, der er et integreret produkt som på sin side bygger på en række forskellige teknologier. Man kan opdele teknologierne i følgende niveauer:

1. Informationsservice med servere
2. WAP-protokollen for internet-kommunikation
3. Datatransmission
4. Mobiltelefonsystemet

Hertil kommer andre forhold, som har betydning for mobiltelefonsystemets funktionalitet. Det spiller stor rolle for priser og dækningsområder, hvilke aftaler og forbindelser, der er mellem teleoperatørerne.

Datatransmissionen omtalte vi i artiklen: De mobile datasystemer, der beskrev forskellige teknologier til overførsel af data på mobiltelefoner.

Mobiltelefonsystemerne blev beskrevet i artiklen Global mobiltelefoni: UMTS er født såret. Hvor aktørerne bag UMTS udvikler og anvender forskellige systemer, som truer med at undergrave standarden.

Opdelingen i niveauer handler om, at hvert niveau er uafhængig af de andre. Denne ide er velkendt fra verdenen med internet og pc´er. Her kan emails læses på tværs af computere og programmer.

WAP overalt
WAP er en internet-protokol, der er neutral i forhold til, hvordan signalerne overføres. WAP er altså uafhængig af den internationale kamp mellem mobiltelefonsystemer. Idet man skelner mellem hvad der formidles og hvordan det sendes.

Det betyder, at WAP kan køre på de fleste udbredte mobiltelefonsystemer:

  • De forskellige GSM-systemer: GSM-400, GSM-900, GSM-1800 og GSM-1900 (tallet angiver frekvensen i MHz).
  • Det amerikanske CDMA system (cdmaOne på 800MHz).
  • TDMA (også kaldet IS-136)
  • Tredje generations mobiltelefonsystemer IMT2000, UMTS med W-CDMA og CDMA2000

Hertil kommer, at WAP kører på de små håndholdte computere, som Palm. I forhold til mobiltelefonerne tilbyder de større skærm og mere fleksibelt brugerinterface. Samtidig kan de håndholdte små computere kobles til mobiltelefonerne og andre computernetværk.

For så vidt udgør WAP en meget stabil konstruktion, som giver muligheder for, at brugerne kan udveksle informationer på tværs af mobiltelefonsystemerne.

I dette globale perspektiv handler WAP ikke om, at danskerne i det lille land ikke kan bruge den til noget. Men protokollen kan blive det fælles sprog, som er grundlaget for trådløs datakommunikation for hundrede millioner af kinesere og andre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere