Justitsminister Brian Mikkelsen (k) har bedt kammerdadvokaten undersøge muligheden for at udbetale erstatninger til de mange husejere, der er blevet fanget i den digitale tinglysnings fælde.
"Jeg synes, det er en meget uheldig situation, som borgerne er kommet i. Og det er derfor, jeg har bedt Kammeradvokaten se på, om der kan rejses et erstatningskrav," sagde Brian Mikkelsen under åbent samråd med Folketingets Retsudvalg i går.
Det kan dog vise sig vanskeligt, da der intet sted i tinglysningsloven står, at tinglysningerne skal foregå indenfor en frist.
De mange forsinkede sager har kostet almindelige danskere tusindvis af kroner i mellemfinansiering og ført dem ud i usikkerhed og frustration. Systemet fejlede i samme øjeblik, det blev lanceret den 8. september sidste år. På intet tidspunkt har systemet levet op til forventningerne.
Sagen begyndte, da CRNs søstermedie ComON den 2. oktober sidste år kunne udråbe tinglysningen til Danmarks nye it-skandale.
Justitsminister Brian Mikkelsen vil ikke tage ansvaret for skandalen. Men Socialdemokraternes Benny Engelbrecht mener, at ansvaret er regeringens.
"Skandalen omkring tinglysningen er regeringens ansvar og dermed i sidste ende justitsministerens. Det kaos, der hersker, er på niveau med Amanda-skandalen. Alle inden for it-branchen ved, at man ikke skal lancere så store og avancerede systemer som tinglysningen med et Big Bang. Men må starte i det små med regionalt afgrænsede prøveområder. Det ville have afsløret, at systemet ikke virker efter planen og sparet mange danskere tusindvis af kroner," siger han til CRNs søstermedie ComON.
Foreningen af Danske Boligadvokater vurderer, at forsinkelserne koster almindelige danskere en halv milliard kroner ekstra sammenlagt. Foreningen er i gang med at forberede en erstatningssag mod staten.