Et overskud fra det østjyske elselskab NRGi bliver nu sendt ind i webbutikken Wupti. Pengene er oparbejdet ved at sælge el til selskabets kunder, Af et overskud på i alt 220 millioner kroner bliver størsteparten udbetalt på en check til kunderne, mens de sidste 85 millioner kroner kommer som et tilgodehavendebevis til Wuptis netbutik.
Sagen vækker undren i Energitilsynet, hvor kontorchef i Energitilsynet, Jan Hansen nu går i gang med at undersøge NRGi's beslutning om at give kunderne deres penge som tilgodebeviser. Han kan umiddelbart ikke svare på, hvorvidt modellen er lovligt eller ej. Det afhænger af, om overskuddet kommer fra monopolvirksomhed eller fra andre dele af elselskabets aktiviteter. Men som privatperson er Jan Hansen hurtig til at sige, at han ikke kan forstå, hvorfor elkunderne skal handle i en bestemt butik.
»Det her lyder ikke særlig morsomt for forbrugerne,« siger Jan Hansen Energitilsynet.
Selv om det muligvis er lovligt i følge Elforsyningsloven, er det et åbent spørgsmål, om det kan være en overtrædelse af andre regler under Konkurrencestyrelsen, eller om beslutningen følger de almindelige forbrugerregler.
Ifølge informationschef i NRGi, Per Svendsen er det NRGi's repræsentantskab, der har besluttet at give de 85 millioner som et tilgodebevis til Wupti. Han forklarer, at valget af Wupti skete, fordi det ville være meget vanskeligt at administrere en aftale med flere butikker. Når valget faldt på Wupti, skyldes det både, at NRGi ejer 51 procent af Wupti, og fordi det har været nemmest at få administrationen til at fungere med en butik, man kendte på forhånd.
»Vi har ikke noget imod andre butikker, men skal også have praktikken til at fungere,« siger Per Svendsen.
Wupti er delvis eget af elselskabet, der sidder på 51 procent af aktierne, mens to private investorer sidder på resten. I følge NRGi's 2006-regnskab, brugte Wupti otte millioner kroner i webbutikkens første otte uger i 2006. Dertil er der formentligt brugt omkring 20 millioner kroner på markedsføring. Når NRGis kunder i starten af 2008 får deres tilgodebevis, kan Wupti se frem til at få op til 85 millioner kroner i ekstra omsætning fra elkunderne.
Det mener Poul Thyregod fra konkurrenten Happii.dk er en voldsom stor saltvands indsprøjtning af få. Han vil nu gå ind i sagen, uanset om det er Energitilsynet eller en anden myndighed, der kan reagere overfor NRGi, så kunder kan få alle deres penge udbetalt.
»De 85 millioner kroner er noget af en julegave at få for Wupti, for det er ikke sikkert, at kunderne har lyst at handle i deres butik. Når NRGi gør sådan, er det fordi de prøver at feje et dårligt resultat under gulvtæppet. Jeg vil tage fat i de relevante tilsynsmyndigheder, fordi det er lovpligtigt at give pengene tilbage til kunderne,« siger Poul Thyregod, Happii.dk