Chokafgørelse rammer fladskærmsforhandlere

Dansk Erhverv raser over afgørelse i Forbrugerklagenævnet.

En del danskere føler sig snydt, efter det er gået op for dem, at deres MPEG2-fladskærme går i sort i 2012, hvis de ikke køber en MPEG4-dekoder. I dag har Forbrugerklagenævnet givet dem medhold i, at de er blevet vildledt af butikkerne. Hvis afgørelsen bliver betraget som principiel, så betyder det, at 535.000 kunder kan få 500 kroner i kompensation for køb af de utidssvarende tv. Det er en samlet udgift på 267 millioner kroner.

Men Dansk Erhverv, der repræsenterer de store elektronikkæder i Danmark, mener ikke, der er belæg for afgørelsen. Den prøvesag, der er afgjort, handler nemlig om en kunde, der købte sin MPEG2-fladskærm 14. januar 2008. Ifølge Dansk Erhverv var det på det tidspunkt endnu ikke afgjort, hvilken MPEG4-standard der i fremtiden ville gælde i Danmark. Blandt andet derfor fandtes der stort set ingen MPEG4-skærme og dekodere i handlen. De få MPEG4-skærme, der fandtes, kostede oven i købet det dobbelte af almindelige MPEG2-skærme.

”Forhandlerne skal naturligvis give deres kunder ordentlig information om det nye tv-signal, og det har de også bestræbt sig på trods meget svære odds. Men man kan ikke forlange, at de skal sælge noget, der ikke er kommet på markedet, eller informere om beslutninger, de ikke kender til,” siger Lone Rasmussen, forbrugerpolitisk chef i Dansk Erhverv.

Firmaet Boxer, som er forvalter af det digitale TV-signal i Danmark, godkendte de første MPEG4-fladskærme den 25. november 2008, og kort tid efter kom de første MPEG4-modtagebokse på markedet. Forbrugerne kan kun være sikre på at kunne se de nye digitale kanaler, hvis de har Boxer-godkendt udstyr.

”Vi har gjort Forbrugerklagenævnet opmærksom på, at grundlaget for afgørelsen er forkert. På købstidspunktet fandtes der ingen MPEG4-fladskærme i handlen, der levede op til kravene i Danmark, fordi MPEG4-standarden først blev fastlagt et halvt år efter,” siger Lone Rasmussen.

Ifølge Dansk Erhverv tager Forbrugerklagenævnets afgørelse heller ikke højde for, hvornår det blev kendt, at DR og TV2 med sikkerhed ville stoppe med at sende i MPEG2-formatet i 2012. Den beslutning blev truffet den 11. Januar 2008 og meddelt til Radio- og tv-nævnet i et brev fra kulturministeriet.

”Den 14. januar 2008 var det ikke almindelig kendt, at DR og TV2 ville overgå til MPEG4 i 2012. Den beslutning blev først truffet få dage før og var ikke kommunikeret bredt ud,” siger Lone Rasmussen.

”Jeg forventer, at Forbrugerklagenævnet vil lægge de nye oplysninger, Dansk Erhverv har tilvejebragt, til grund for fremtidige afgørelser,” siger Lone Rasmussen.

Dansk Erhverv har ved flere lejligheder påpeget, at den politiske proces omkring digitaliseringen har været stærkt kritisabel - særligt fordi den mangelfulde og sene informationsindsats har givet problemer for både forbrugere og forhandlere.

”De ansvarlige politikere har glemt at tænke på forbrugerne og forhandlerne i forbindelse med digitaliseringen. Den offentlige informationsindsats blev først sat i gang i december 2008, og der har ikke været fokus på at give forhandlerne den nødvendige information. Vi synes ikke, det er rimeligt at give forhandlerne ansvaret for et forløb, de er uden skyld i, men tværtimod er blevet ramt hårdt af,” siger Lone Rasmussen.

Med en almindelig dekoderboks kan man sagtens bruge sit MPEG2 fjernsyn efter 2012.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere