Århusiansk IT-succes ramt af tele-krisen

Softwarehuset Mjølner Informatik i Århus mistede 40 procent af omsætningen, da Ericsson droppede samarbejdet i 2002. Nu er medarbejderstaben skåret med næsten 40 procent, og først i indeværende år forventer ledelsen at have vendt underskuddet til plus.

Den massive nedtur for svenske Ericsson har ramt det tidligere så succesfulde århusianske konsulenthus Mjølner Informatik hårdt.

I 2001 blev Mjølner Informatik kåret som landets tredje dygtigste IT-virksomhed i Computerworlds Top 100-publikation.

Det skete på baggrund af, at selskabets 20 dataloger i 2000 havde hevet et overskud på 3,2 millioner kroner hjem efter skat ud af en omsætning på små 15 millioner kroner.

Underskud i datterselskab

Året efter fik Mjølner Informatiks datterselskabet Hypergenics et underskud på 2,5 millioner kroner, hvilket kostede moderselskabet en nedskrivning på 400.000.

Derudover har Mjølner kautioneret for lidt over 300.000 kroner i tilfælde af at Hypergenic igen skulle få underskud.

Jørgen Lindskov Knudsen oplyser dog at datterselskabet holder budgetterne og kommer ud med et lille overskud i 2002.

Og i 2002 tvang krisen på telemarkedet Ericsson til at droppe ordrer hos Mjølner Informatik for næsten seks millioner kroner - hvilket svarer til 40 procent af softwareselskabets samlede omsætning.

Det vurderer administrerende direktør hos Mjølner Informatik, Jørgen Lindskov Knudsen.

- Vi havde vores bange anelser og var så småt begyndt at tilpasse organisationen. Men vi var alligevel ikke helt klar, da Ericsson så meldte ud, at der skulle spares, og at de ikke ville fortsætte samarbejdet, siger Jørgen Lindskov Knudsen.

Mjølner Informatik arbejdede med at udvikle software til næste generation af telefon-switche for Ericsson.

40 procent færre medarbejdere

Jørgen Lindskov Knudsen oplyser, at det meste af 2002 er gået med at tilpasse organisationen til de nye markedsforhold, der ikke på kort sigt forventning om, at Ericsson igen kommer på kundelisten.

Selskabet beskæftiger 14 medarbejdere - hvilket er en reduktion på 40 procent i forhold til de 23, der i gennemsnit var ansat forrige år.

Mjølner Informatik A/S Årsregnskab
Millioner kroner20022001
Bruttoresultat1,33,7
Resultat af primær drift (EBIT)-0,10,8
Resultat før skat -0,10,4
Resultat-0,10,1
Egenkapital2,32,4
Antal ansatte1623
Nedskæringerne i organisationen er sammen med Ericssons nedtur de væsentligste årsager til, at selskabet i 2002 fik et beskedent underskud på lidt under 100.000 kroner.

Ifølge Jørgen Lindskov Knudsen har Mjølner dog nu en størrelse, der gør det muligt at komme ud med et beskedent overskud i 2003, uden at omsætningen behøver stige væsentligt.

Faldende konsulentpriser

Mjølner Informatik lever af at fakturere konsulenter, der enten arbejder med at udvikle software til industrien eller med at implementere tredjeparts-software.

Markedet for konsulentydelser er presset, og ifølge Jørgen Lindskov Knudsen er priserne på konsulenttimer fortsat faldende.

- Der har i flere år været et pres, men det er først i 2002 at det har været så markant. Og presset fortsætter. Måske flader det lidt ud, men fordi vi ikke er en virksomhed, der har mange små projekter, er det svært at vurdere prisen her og nu, siger han.

Svært at komme ind hos det offentlige

Det betyder, at virksomheder som Mjølner enten skal ind på nye markeder eller sikre større og flere kunder, men det er svært, hvis man ikke har en vis størrelse.

- Vi har stadig en ambition om at gøre os gældende i kampen om de offentlige kunder, men det er noget desillusionerende gang på gang ikke klare prækvalifikationen og få lov at give tilbud. Jeg oplever tit, at specielt offentlige kunder ser mere på leverandørernes egenkapital end på selskabets evner, og det ærgrer mig, siger han.

Mjølner Informatiks egenkapital lå med udgangen af 2002 på 2,3 millioner kroner - stort set uændret i forhold til året før.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere