De svenske gloser hører man oftere og oftere på danske it-arbejdspladser. Især i Hovedstadsområdet.
It-svenskerne tager nemlig i stigende grad ind over grænsen til Danmark lokket af muligheden for at få et arbejde. 14 procent af svenskerne, som har en it-uddannelse er i dag arbejdsløse ifølge magasinet ComputerSweden.
I Danmark ser billedet lidt mere broget ud. Inden for nogle uddannelser er der arbejdsløshed, mens der er flaskehalse inden for andre.
»It-virksomhederne søger ikke kun folk fra Danmark. Man søger bredt i hele Ørestadsregionen. Det er blevet meget mere naturligt at se mod Sverige. Vi har nogle grumme flaskehalse på udvalgte it-kompentencer, mens det ser helt omvendt ud i Sverige, så det er kun naturligt, at man ser flere og flere svenskere i virksomhederne,« siger Nikolaj Henum, der er kommunikationschef i Adecco.
Adecco er blandt Danmarks største vikar og rekrutteringsbureauer. IT-Avisen ComON har også talt med andre rekrutteringsfirmaer, som er begyndt at lede efter it-folk i broderlandet mod øst til de danske virksomheder.
Skandinavian Staffing tilbyder tit svenskere til danske virksomheder.
»Vi har hele tiden svenskere i spil til it-jobs. Det kan være alt lige fra freelance-konsulenter til kandidater til faste jobs. Ved en ren tilfældighed har vi endnu ikke placeret en svensker på en opgave eller i et job. Men det kommer helt sikkert indenfor kort tid. Svenskerne er veluddannede, og sprogbarrieren er til at overse,« siger Lone Hilming, der ejer Skandinavian Staffing.
Begge rekrutteringsbureauer mener, at antallet af it-svenskere i Danmark kun kan stige. Det skyldes højkonjunkturen, som betyder, at vi har brug for masser af højtuddannet arbejdskraft.
Der er ingen tal på, hvor mange it-svenskere som arbejder her i Danmark.
Èn af de virksomheder, som har ansat it-svenskere, er firmaet Valtech, som er et e-handelskonsulenthus.
»Jeg er helt igennem tilfreds med de svenskere, som vi har ansat. De er glade for at arbejde og nyder at være i Danmark. De er virkelig faldet godt til,« siger Lars Bladt, direktør i Valtech.
Direktøren har ansat fire svenskere indenfor de sidste to år. Dermed er cirka fem procent af de ansatte hos Valtech svenskere. De fire ansatte er alle it-konsulenter, som er højtuuddannede. Det var dem selv, der henvendte sig til virksomheden. Der er kun små problemer med sproget ifølge direktøren.
»Hvis der er et par ord, man misser, så tager man den bare på engelsk. Det er der ingen, der har problemer med. Ellers har jeg kun oplevet lidt sød og sjov kollegial mobberi om, hvem der er bedst til fodbold,« siger Lars Bladt.
Kilder i it-branchen fortæller til ComON, at danske virksomheder er specielt glade for it-svenskerne, fordi de koster mindre i løn-udgifter. Svenskerne er vant til mindre i løn.
»«Det er ikke fordi, jeg sparer 20 procent på svenskerne i forhold til danskerne. Der er måske 250 kroners forskel på deres månedslønninger, og det er det. Jeg har bare valgt de bedst kvalificerede til jobbene,« siger Lars Bladt.