Det lille familieejede firma IBW i Roskilde har stille og roligt fået så godt gang i salget af et internet-baseret korrektursystem, at far og søn er klar til en international satsning. Så nu går jagten ind på den venturekapital, som ikke var til stede i begyndelsen.
IBW står bag softwareproduktet Webproof, hvor grafik og tekst til for eksempel magasiner og annoncer bliver lagt online, så brugerne kan udføre korrektur uden at skulle emaile PDF-filer frem og tilbage.
Det bliver typisk brugt som en ASP-løsning, hvor kunder såsom reklamebureauer lejer sig til at kunne bruge systemet.
Droppede vellønnet job
Ideen til Webproof fik direktør og medejer Jan Adeltoft, da han i sommeren 1998 sad i et vellønnet job i en repro-virksomhed.
Han havde ikke længere nogen hjemmeboende børn, så han sagde til alle de andre, at de bare skulle holde ferie - så skulle han nok klare opgaverne som produktionschef.
- Men jeg opdagede hurtigt, at jeg var ved at drukne i emails. Så jeg spurgte min søn, om han ikke kunne finde ud af noget, siger Jan Adeltoft.
Sønnen Jakob Vedel Adeltoft havde erfaring med udviklingsarbejde og arbejdede sig frem til den første spæde version af Webproof.
I begyndelsen havde far og søn store planer om hurtig vækst, og IBW stod da også for det storslåede International Business Web Solutions. Men parret måtte hurtigt erkende, at navnet var nærmest umuligt at udtale i den telefon, som mulige investorer samtidig undlod at ringe op.
- Jeg troede, at nu skulle vi ud at have venturekapital. Men der var ikke noget at hente. Så vi har levet 'the hard way', og det har været ganske sundt. Men du er nødt til at ekspandere for hele tiden at være et skridt foran konkurrenterne, og nu vil jeg gerne ud at hente venturekapital, forklarer Jan Adeltoft.
Han arbejdede uden løn det første år efter at have kvittet sit gamle job. Men efterhånden begyndte kunderne at melde sig, heriblandt Aller, Lego, B&O og reklamebureauet Republica.
Minus vendt til plus
Ved indgangen til 2002 havde IBW samlet tabt 650.000 kroner ikke mindst på grund af udviklingsomkostninger. Men det tab blev fjernet sidste år, og Jan Adeltoft forventer også sorte tal i år.
- Jeg forventer, at overskuddet bliver mindst tre gange så stort i år, og at omsætningen - uden brug af venturekapital - bliver på fem millioner kroner.
IBW har netop fået Berlingske-ejeren Orkla som kunde og har en ny version af Webproof på vej med lokale sprogversioner. Derfor er vejen banet for en kraftig vækst i eksporten, som hidtil mest er kommet i hus via mund-til-mund-metoden.
I dag bruger 70 procent af IBW's kunder Webproof som ASP - en hosted løsning. Jan Adeltoft er overbevist om, at baggrunden er, at virksomhederne er bange for at blive kørt agterud teknologisk, hvis de køber en løsning.
- Der er helt sikkert flere, der vil køre ASP i fremtiden. Ikke på grund af økonomien, men fordi det, der er den teknologiske sandhed i dag, ikke er det i morgen, mener han.
Selv om firmaet indtil videre kun tæller tre fastansatte og fire freelance-programmører, har IBW både bestyrelse og "advisory board". Og advokat Martin von Haller Grønbæk, der er kendt som specialist i internet-jura, sidder for bordenden i bestyrelseslokalet.