Visma har svært ved at få dansk fodfæste

Norske Visma er stærk på hjemmebane i Norge, men svag i Navision-landet Danmark, hvor Microsoft-forhandlerne kun behøver konkurrere med hinanden.

Det danske ERP-marked er på mange måder enestående. Fra den lille håndværksmester over sælgeren og bogholderen til logistikchefen i Dansk Supermarked. Alle benytter de sig af økonomi – og forretningssystemer, som enten bare gør deres dagligdag nemmere eller måske ligefrem er forudsætningen for, at de overhovedet har en forretning.


Som vugge for systemer som Concorde (C5), Navision og Axapta er Danmark på leverandørsiden domineret af Microsoft, som også bakker sin succes op med en kompromisløs satsning på salg gennem forhandlere, som via deres tilpasninger af standardsoftware opbygger loyalitet hos kunderne.


Svag ude - Stærk hjemme


Men Microsofts dominans på det danske marked skygger også for, at der rent faktisk findes mange andre spillere på markedet. Fra bredt orienterede produkter som blandt andet Lawson og Visma til en stribe af mere eller mindre ambitiøse eller eksotiske specialløsninger findes der reelt masser af alternativer til giganten fra Redmond.


Norske Visma er et godt eksempel på en producent, som burde have forudsætningerne for at tage kampen op. Ifølge direktør Stefan Kousgaard fra Visma-forhandleren Amesto, ligger Vismas markedsandele i Norge og Sverige på visse markedssegmenter imellem 30 og 40 procent, mens profilen på det danske marked er meget svag.


»I mellemmarkedet mangler Visma stadig at vise sin eksistensberettigelsen i forhold til Microsoft,« siger Stefan Kousgaard.


»Teknologisk set er Visma og Navision ligeværdige, men ser man på levetidsomkostninger til opgraderinger og installation, er vi klart billigere,« siger Kousgaard med henvisning til situationen i slutningen af 90erne, hvor regningerne til opgraderinger angiveligt fik mange Microsoftkunder til »at falde ned af stolen«.

Og der vil han sætte ind.


»Microsoft har registreret op til 40.000 kunder til NAV-løsninger, og hvert år er der cirka ti procent, der skal skifte system. De kunder går vi efter,« siger han.


Ligesom hardware - bare anderledes


Enterpriseforhandleren Datacon er en af de forhandlere, som burde mærke konkurrencen fra Visma. Her har man de seneste år opbygget en Microsoft-baseret ERP-forretning som supplement til sin hardware-forretning.


Salgschef Michael Holst sammenligner dagens marked med situationen på hardwaremarkedet for ti år siden, hvor både producenter og forhandlere oplevede et voldsomt udskilningsløb.


»Vores vigtigste konkurrenter er andre Microsoft-forhandlere, mens vi til gengæld ikke mærker meget til produkter fra andre producenter. Gennem tiden har vi set flere forskellige producenter prøve at komme ind på markedet. På et tidspunkt gik SAP voldsomt til den og forsøgte at kapre Microsoft-forhandlere,« siger Michael Holst.


Han ser dog Microsofts overordnede ERP-strategi som udtryk for, at man gerne vil positionere sig i forhold de producenter, der leverer mere komplekse løsninger.


»Kunderne efterspørger i stigende omfang konsulenter med branche-kompetencer. Og for mig er der ingen tvivl om, at Microsoft på længere sigt prioriterer Axapta. Det siger jeg med smil på læben, fordi det er i det marked, vi bevæger os,« siger Michael Holst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere