Flertal overvejer lovændring efter piratdom

Hjemmeside-indehavere bør høres, når deres sites kræves blokeret, mener politikere fra EL, SF, S, V og K.

Flere partier stemmer nu i Venstres kritik af den danske lovgivning, når det kommer til blokade af hjemmesider.

Kritikken kommer efter Højesteret i torsdags stadfæstede dommen om spærring af The Pirate Bay. Kendelsen slog fast, at rettighedshavere kan bede teleselskaber spærre adgangen til en hjemmeside, der deler ulovligt indhold. Det vil ske, uden hjemmeside-indehaveren automatisk får at vide, at teleselskaberne står til at skulle spærre adgangen til hjemmesiden.

Det er et problem, at hjemmeside-indehaveren ikke automatisk bliver hørt, men kun bliver hørt, hvis de på en eller anden måde finder ud af, at deres side står til spærring.

Det meldte Venstres it-ordfører ud over for CRNs søstermedie ComON i sidste uge. Nu giver en stribe andre partier Venstre-politikeren ret.

"Det lyder meget mærkeligt, at man kan foretage sådan en handling, uden modparten automatisk bliver hørt," siger Yildiz Akdogan, Socialdemokraternes it-ordfører.

Hun bakker derfor op om Venstres forslag om at tage en diskussion mellem it-ordførerne om loven skal ændres. Hun har deruover nu stillet spørgsmål til videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) for at få svar på, "hvad der kan gøres for at sikre en hjemmesideejers mulighed for at blive hørt i en eventuel fogedsag om spærring af den pågældendes hjemmeside".

Det andet regeringsparti, Det Konservative Folkeparti, kalder dommen for "en meget ubehagelig udvikling".

"Det er tæt på at knægte ytringsfriheden," siger Jørgen S. Lundsgaard, it-ordfører (K), som bakker op om Venstres ønske om at se på, om en ny lovgivning skal på plads.

Venstrefløjspartierne er på barrikaderne
Enhedslistens Per Clausen raser over dommen.

"Det, mener jeg, grundlæggende er helt uacceptablet. Det er nødvendigt at ændre lovgivningen, så det ikke kan ske for fremtiden," siger Per Clausen.

Hvis ordførerne ikke kan blive enige om at ændre loven, vil Enhedslisten selv stille et beslutningsforslag i Folketinget, siger it-ordføreren. Det vigtige er, at en påstået krænker har mulighed for at klage, inden adgangen til hjemmesiden bliver spærret, siger han.

Hanne Agersnap, it-ordfører for SF, er "overvejende enig" med Venstres bekymring. Hun mener, at det er et problem, at rettighedshaverne kan lægge sag an mod internetudbyderne i stedet for den pågældende hjemmeside.

"Ideelt set skal de ulovlige sites/adresser (og ikke netoperatørerne) pådømmes. Det kan gøres ved at ophavsrettighedshaverne anlægger sag mod påståede rettighedskrænkere. Rettighedshaverne synes imidlertid, det er en dyr og langsommelig måde - en del af rettighedskrænkerne vil ikke have adresse i DK, hvilket yderligere besværliggør et privat søgsmål," skriver Hanne Agersnap i en mail til ComON.

SF har tidligere foreslået at oprettet et klagenævn for ophavsrettigheder, som per anmodning skal se på, om et site er lovligt og så eventuelt pålægge teleselskaberne at spærre for adgangen. Ved denne løsning skal de påståede rettighedskrænkere have en klagemulighed.

"Det er en sær konstruktion, også fordi den påståede krænker ikke er anklaget og derved ikke har mulighed for at forsvare sig," skriver Hanne Agersnap om den nuværende lovgivning.

Indehaver kan klage
En indehaver af en hjemmeside har mulighed for at blive hørt i fogedretten, hvis det står klart, at indehaveren har interesser i sagen. Men det kræver, at indehaveren er klar over, at rettighedshaverne kører en sag mod hjemmesiden. Fogedretten er ikke i dag forpligtet til at underrette hjemmeside-indehaveren om, at nogen har bedt om at få spærret siden.

Når rettighedshaverne anmoder fogedretten om at få teleselskaberne til at spærre adgangen til en side, er det retsplejelovens paragraf 642, 643 og 644, der afgør, om en dommeren pålægger internetudbyderne at spærre for adgangen. Rettighedshaverne skal ikke bevise, men blot sandsynliggøre, at teleselskabet foretager noget, der er ulovligt for at få dem til at spærre for adgangen til en hjemmeside. Teleselskabet kan inden for en kort frist kære fogedrettens beslutning, men det kan hjemmesideindehaverne ikke. Indehaveren kan til gengæld sandsynligvis lægge sag an for at få ophævet blokaden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere