Må man chatte og maile privat på arbejdscomputeren og i arbejdstiden? Eller må arbejdsgiveren godt smide en medarbejder ud straks, han opdager de private aktiviteter?
Det er nogle af spørgsmålene i en retssag, der tirsdag skal afgøres i Østre Landsret som ankesag. Dommernes afgørelse vil sætte grænser på et felt med meget sparsom retspraksis. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Sagen opstod i februar 2001 på en virksomhed, der producerer børnefilm. En regnskabmedarbejders pc skulle renses efter et virusangreb. Her fandt man 8000 slettede filer. Filerne blev gendannet og udskrevet i håb om at finde kilden til virussen.
Udskrifterne oprullede omfattende korrespondance af yderst privat karakter. Den kvindelige regnskabsmedarbejder havde - uden virksomhedens vidende - mailet med mandlige bekendte. Desuden kom det frem, at kvinden havde deltaget i chat på et "sex-relateret" websted.
Kvinden indrømmer, at hun har chattet og mailet privat i sin arbejdstid, men fastholder, at det begrænsede sig til et kvarters tid om dagen.
Men arbejdsgiveren konkluderede, at begge dele var spild af arbejdstid og skadeligt for virksomhedens omdømme, fordi mails og chatindlæg kunne spores tilbage til virksomheden.
Den vurdering gav byretten i Kalundborg arbejdsgiveren medhold i, da regnskabsmedarbejderen via sin fagforening Frie Funktionærer havde anlagt sag med krav om erstatning for bortvisningen.
Fagforeningen ankede sagen til landsretten, som nu skal tage stilling til, om bortvisningen var rimelig.
Frie Funktionærer mener, at en advarsel havde været nok og forlanger på kvindens vegne 180.000 kroner i løn og godtgørelse til hende. Fagforeningen henviser til, at virksomheden hverken havde nogen IT-politik og ej heller fulgte Datatilsynets retningslinier, der siger, at åbning af private email er forbudt.